Stričak: U mandatu ministra Kujundžića ulaganja u zdravstvo na području županije oko 500 mil. kn

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.10.2019. u 16:48h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, Anđelko Stričak, u svom je izlaganju u Hrvatskom saboru predstavio javnosti ulaganja u zdravstvo na području županije u mandatu ministra Milana Kujundžića koja dosežu gotovo pola milijarde kuna. Istaknuo je to u raspravi oko pokretanja opoziva ministra gdje je jasno dokazao da nikada nije bilo većih ulaganja u zdravstvo i zdravstvenu skrb i podizanje razine zdravstvene usluge za građane Varaždinske županije, ali i šire.

Na početku izlaganja, Stričak je podsjetio kako često ističe da je sve mjerljivo, pa tako i u politici.

- Politički rad se mjeri gospodarskim pokazateljima, odnosno rastom gospodarstva, mjeri se povlačenjem sredstava iz EU fondova, mjeri se izgradnjom cesta, vrtića, škola, bolnica, rastom plaća i mirovina, po čemu je ova vlada najuspješnija dosad - kazao je Stričak.

Iznio je nekoliko argumenata o dobrom vođenju i Vlade i resora zdravstva, spomenuvši primjere iz Varaždinske županije.

- U Domu zdravlja u tijeku je projekt Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u vrijednosti 12.840.000,00 kuna. Gradi se dnevna bolnica u vrijednosti 50 milijuna kuna i u tijeku je postupak javne nabave. Nadalje, gradi se objedinjeni hitni bolnički prijem u vrijednosti 20 milijuna kuna i postupak javne nabave je u tijeku. Odrađena je energetska obnova sedam zgrada u vrijednosti 83 milijuna kuna, a u Novom Marofu je izgrađen objekt palijativne skrbi vrijednosti 53 milijuna kuna - naveo je Stričak te nastavio kako je za varaždinsku Opću bolnicu nabavljen uređaj za magnetsku rezonancu vrijednosti oko 9 milijuna kuna.

Nabavljen je i CT uređaj vrijednosti 5,5, milijuna kuna. Za Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, vrijednosti 107 milijuna kuna, ishođena je građevinska dozvola, a provodi se i projekt energetske obnove Minerve vrijednosti 82 milijuna kuna. Nadalje, specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja i Zavodu za hitnu medicinu iznosi oko 16 milijuna kuna.

- Mogao bih i dalje nabrajati, sve do iznosa od kojih 500 milijuna kuna. Primjerice, projekt Spinalni centar priprema se deset godina, a aktualna vlada ga je pripremila i odradila sve do građevinske dozvole. Dnevna bolnica i hitan bolnički prijem priprema se 15 godina, a tek je u mandatu aktualne vlade i aktualnog ministra natječaj u tijeku i u sljedećih godinu-dvije moći ćemo ga pustiti u optjecaj -  pojasnio je Stričak.

Poručio je saborskom kolegi, Robertu Podolnjaku, koji je bio jedan od potpisnika zahtjeva za smjenu ministra, a koji je u svojoj raspravi istaknuo da se javnost mogla uvjeriti u snagu argumenata koje je on iznio, da su argumenti ipak na strani Vlade i resornog ministarstva. Upozori je Podolnjaka da od onih koji su tražili smjenu ministra gotovo nikoga nema na raspravi.

- Trenutačno je u sabornici od 32 potpisnika prijedloga za opoziv ministra Kujundžića njih svega petero ili 15 posto. Toliko o ozbiljnosti da se raspravlja o opozivu ministra Kujundžića - dodao je.

U nastavku izlaganja Stričak je napomenuo kako uz sve spomenute hvalevrijedne investicije dolazi i do određenih nepravilnosti.

- Primjerice, inspekcija HZZO-a je za 2018. godinu utvrdila da je jedna od bolnica bez postupka javne nabave potrošila 4 milijuna kuna. Čija je to odgovornost, ministra ili ravnatelja? - upitao je Stričak napomenuvši da protiv aktualnog ravnatelja te ustanove doista nema ništa.

- Vrhunski je kirurg, predaje na tri visokoškolske ustanove i pretpostavljam da nije stigao sve pratiti, ali to je njegov problem! Ako si kirurg i ravnatelj, mislim da je dovoljno da si predavač na jednoj visokoškolskoj ustanovi, a ne na tri. Nadalje, postoje upravna vijeća pa je upravno vijeće jedne ustanove u zdravstvu utvrdilo da si je jedna osoba koja je prije radila u toj ustanovi isplatila 160 tisuća kuna i zatražila da se to vrati. Gdje su upravna vijeća? Ovo je vijeće, očito, jako dobro odradilo svoj posao, ali postavlja se pitanje gdje je tu nadogradnja, gdje su inspekcije, DORH, pravosuđe i svi ostali? - kaže.

Stričak je naveo i treći primjer nepravilnosti, gdje je anonimno prijavljen jedan od ravnatelja ustanove u zdravstvu za nešto što se dogodio prije njegovog mandata.

- Čovjeka se osam mjeseci provlači za ništa, za period kada uopće nije bio ravnatelj. Je li to odgovornost ministra ili je Državno odvjetništvo, koje je očito to pustilo van jer u toj je anonimnoj prijavi štambilj Državnog odvjetništva, kad je vidjelo da nema argumenata odlučilo malo čovjeka vući po blatu? Kad bi svatko u našoj domovini odradio svoj dio posla, kada bi savjesnije prionuli, posebice u pravosuđu, rješavanju kojekakvih predmeta, smatram da bi nam svima bilo daleko, daleko bolje -  zaključio je zastupnik Stričak.

Označeno u