Stričak predstavio izborni program: „Program je treći i ključni dio naše pobjedničke kampanje za župana”

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za župana Varaždinske županije Anđelko Stričak u ponedjeljak je predstavio izborni program koalicije HDZ-HSLS-HSU koji je, kako je istaknuto prilikom predstavljanja, treći i ključan dio pobjedničke kampanje.

O dosadašnjim stranačkim aktivnostima koje su prethodile predstavljanju programa govorio je voditelj izbornog stožera, saborski zastupnik Damir Habijan.

- Nakon predstavljanja svih naših kandidata, druga je faza bilo sakupljanje potpisa u čemu smo, mogu bez ikakve zadrške reći, bili najuspješniji u Varaždinskoj županiji. Naš kandidat Anđelko Stričak skupio je 11.711 potpisa, s aktualni župan Čačić sa 10.298 potpisa stoga mislim da je razumno zaključiti kako su upravo gospoda Stričak i Čačić oni koji će ući u drugi krug - kazao je Habijan.

Dodao je da varaždinska Županijska organizacija HDZ-a na području Hrvatske ima najteži zadatak.

- Pogledamo li proteklih 30 godina nacionalnu politiku, u hrvatskoj politici postojala su dva, ako možemo tako reći, teškaša - jedan su pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a drugi je aktualni župan Radimir Čačić. To su dvije političke figure koje su zasigurno obilježile i politiku ovih 30 godina, i onda je iz toga apsolutno razvidno da teški zadatak čeka i našeg kandidata i sve nas. Što se tiče same političke borbe, ono što je sigurno jest naš ulazak u drugi krug, a ja se nadam u konačnici pobjedi našeg kandidata - rekao je Habijan te napomenuo da će službena kampanja biti afirmativna i temeljiti se na realiziranom u protekle četiri godine.

- Rezultati i svi oni projekti koji se provode na području cijele županije tomu idu u prilog. Naravno, kada iza sebe nemate ništa, kada nemate sadržaj, onda se sve svodi zapravo na klevete, uvrede, podmetanja i neke ideološke podjele. U tome ne sudjelujemo i do kraja ovih izbora sigurno nećemo sudjelovati, nego ćemo nastaviti ovom politikom kojom se vodimo od početka. Mislim da to u konačnici građani prepoznaju i da će zasigurno prepoznati i 16. svibnja -  zaključio je Habijan.

Anđelko Stričak je prilikom predstavljanja naglasio da izborni program treba biti realan, ambiciozan i provediv, za što ga je, osim poznavanja problematike svakog mjesta u Varaždinskoj županiji, potrebno uskladiti i s programima s državne razine kao što su Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine, Programom Vlade Republike Hrvatske 2020.-2024. te Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 2021.-2026. Iz tog razloga, glavne točke njegovog programa su prosvjeta, zdravstvo i socijalna skrb, prirodna dobra, poduzetništvo, kultura i sport, sigurnost te udruge građana.

Govoreći o prosvjeti, HDZ-ov kandidat za župana naglasio je da će se zalagati za sustav jednakih šansi.

- Svakom će se djetetu osigurati pristup predškolskom odgoju i ravnomjerni standard, a naglasak će biti i na poticanju rada s darovitom djecom. Dogradnjom škola u Ivancu, Novoj Vesi, Svibovcu Podravskom i Strmcu te izgradnjom školskih dvorana u Bisagu, Vinici, Remetincu, Kamenici, Cvetlinu, Donjoj Voći, Završju, Črešnjevu i Druškovcu omogućit će se uvođenje jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama, a potom i produženog boravka - naglasio je Stričak.

Kazao je kako mu je cilj i uz dva regionalna centra kompetencija za poljoprivredu i zdravstvo osnovati centre za ostale strukovne sektore: elektrotehniku, strojarstvo, graditeljstvo, turizam, tekstil, promet i ekonomiju.

- Varaždin mora biti sveučilišni grad mladih i treba poticati spajanje svih visokoškolskih ustanova sjevera Republike Hrvatske pod okrilje Sveučilišta Sjever, poticati razvoj novih studijskih programa prema potrebama gospodarstva te izgraditi kampus FOI-ja - rekao je Stričak.

Kad je riječ o zdravstvu, naglasio je da je nužno u sklopu postojećih bolnica dovršiti i izgraditi potrebne objekte u Varaždinu, Dnevnu bolnicu i Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) te Centralni operacijski blok te Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama.

- Kvalitetan zdravstveni sustav moguć je jedino kroz ulaganje u ljudske potencijale: liječnike, medicinske sestre i tehničare te pomoćno zdravstveno i nezdravstveno osoblje i to je jedan od mojih planova i ciljeva - kazao je HDZ-ov kandidat za varaždinskog župana.

Svojim je programom obuhvatio i socijalnu skrb, naglasivši važnost izgradnje ili dogradnje umirovljeničkih domova i dnevnih centara, ali i poticanja projekata vezanih uz zapošljavanje gerontodomaćica te povećanja dostupnosti socijalnih usluga u ruralnim sredinama.

-Kada govorimo o prirodnim dobrima, mislim da ne treba posebno naglašavati važnost zaštite naših voda i tla, a s tim je ciljem i pokrenuta izgradnja aglomeracija Varaždin, Varaždinske Toplice, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof, Lepoglava i Veliki Bukovec te retencija i nasipa za obranu od poplava uz rijeke Dravu, Bednju i Plitvicu. Ono što mi je u planu za naredno razdoblje jest maksimalan angažman za ishođenje statusa parka prirode za Ivanščicu - kazao je Stričak.

Važan dio njegovog izbornog programa vezan je uz poduzetništvo i poljoprivredu.

- Ono što nam mora biti prioritet jest poticanje uvođenja digitalnih tehnologija u industriju i obrtništvo osnivanjem Centra za digitalnu transformaciju, kako bi se omogućili bolji uvjeti rada. Ono što je u Dalmaciji peta zvjezdica kod turističkih smještaja, to je kod nas modernizacija (digitalizacija) proizvodnih pogona. Svakako treba osigurati siguran i protočan promet izgradnjom obilaznica Novog Marofa i Varaždina te brzih cesta Varaždin-Ivanec-Lepoglava i Podravske magistrale. Moramo iskoristiti mogućnosti prirodnih i kulturnih dobara koje imamo, za daljnji razvoj ruralnog, zdravstvenog, vjerskog, kulturnog, sportskog turizma, podizanjem razine kvalitete i sadržaja - rekao je Stričak.

- Mislio sam i na naše službe koje brinu o sigurnosti svih žitelja Varaždinske županije, stoga ću se zalagati za još bolje opremanje vatrogasaca, civilne zaštite, hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, gorske službe zaštite i spašavanja - naglasio je Stričak u čijem je programu i poticanje rada svih udruga građanki i građana.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.