Stričak o županijskoj pomoći varaždinskom gospodarstvu: "Misle li ih zaista spasiti s 1,5 mil. kuna?"

MGA/VV | 22.4.2020. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak u srijedu je u Hrvatskom saboru naglasio da je Hrvatska jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Stričak je u raspravama o dopunama dva zakona po hitnom postupku, onom o strancima te onom o državljanima država članica europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, naglasio i da podrška građana pokazuje da Vlada s premijerom Plenkovićem poduzima odgovarajuće mjere u krizi.

- Iako je mnogima to teško priznati, a brojke na svu sreću ne lažu, Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv epidemije koronavirusa i po stopi zaraženih i po stopi smrtnosti - rekao je Stričak i naveo podatke koje govore tome u prilog.

Belgija ima 492,5 umrlih na milijun stanovnika, Španjolska 437,6, Italija 390,8, Francuska 303,1, Velika Britanija 238,3, Nizozemska 216,2, Švicarska 162,1, Švedska 153,4, Danska 61,5, Njemačka 54,4, Austrija 50,5, Slovenija 35,6, Norveška 30,7, Mađarska 19,5, Češka 17,4, Hrvatska 11,4, Poljska 9,5, Slovačka 2,2.

- Iz navedenog možemo zaključiti da aktualna Vlada premijera Plenkovića i Nacionalni krizni stožer pravovremeno donose potrebne odluke, sve službe i institucije dobro odrađuju svoj posao, a isto tako da se građani drže tih preporuka i naputaka. Kako bi se i dalje uspješno borili protiv epidemije korona virusa bitno je i nadalje smanjivati socijalne kontakte. Upravo iz tih razloga, tj. da što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, Vlada je nedavno u hitnu saborsku proceduru uputila dopune četiriju zakona kojima je produžen rok važenja za osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružne listove najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije. Danas raspravljamo o sličnoj temi tj. produljenju važenja: potvrda o prijavi privremenog boravka i boravišnih iskaznica za državljane država članica Europskog gospodarskog prostora i članove njihovih obitelji te dozvola boravka za državljane trećih zemalja. Svi ti izdani dokumenti važit će im 30 dana od dana prestanka epidemije odnosno sve propisane radnje koje su dužni poduzeti u upravnom postupku mogu obaviti u tom roku. Svima njima ovim dopunama omogućilo bi se da za vrijeme trajanja epidemije nesmetano borave u Republici Hrvatskoj.

Kad već raspravljamo o borbi protiv korona virusa, a potom i posljedicama, na županijskim i lokalnim razinama bilo je recimo manjih nesnalaženja o čemu nam govore pojedini novinski članci. Npr. “Stožer opomenuo varaždinske liječnike jer se ne drže uputa, ovo je njihov odgovor”. Radi se o medijskom dopisivanju liječnika obiteljske medicine i županijskog stožera Varaždinske županije kojeg vodi ni manje ni više nego zamjenik župana zadužen za zdravstvo, a samim time i nadređeni Domu zdravlja kojem ti liječnici pripadaju. Ne znam gdje još to zamjenik župana ujedno i šef županijskog stožera tijekom ove krize s liječnicima
komunicira putem medija. Zatim, “Racionalan i oprezan potez ravnatelja Opće bolnice Varaždin ili stvarna nestašica zaštitnih maski”. Iz tog članka saznajemo da je najveća briga ravnatelja Opće bolnice u Varaždinu raspodjela zaštitnih maski. Potom niz članaka o nekom novom ustroju, novim područjima, novim koordinacijama i ustroju civilne zaštite i sl., a u najnovije vrijeme o mjerama za spas gospodarstva.

Pa tako predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije izjavljuje “najznačajniji dogovor postignut je s Varaždinskom županijom. Postignuta je puna suglasnost i razumijevanje problema, što je usklađeno i s namjerama i mogućnostima Županije”. Ovdje se radi o osnivanju županijskog Fonda solidarnosti za obrtnike. Tim fondom planira se prikupiti oko 1,5 milijuna kuna kojima se planira pomoći obrtnicima u ovoj krizi. Naravno da je svaka pomoć dobrodošla, ali zar zaista ti stručnjaci smatraju varaždinsko gospodarstvo koje čini više od 6600 obrta i tvrtki vrijednosti aktive oko 26 milijardi kuna spasiti s 1,5 milijuna kuna? Što je s nezaposlenima, što s OPG-ima? - pita se Stričak navodeći da je, nasuprot tome Vlada za spašavanje radnih mjesta na području Varaždinske županije namijenila približno 200 milijuna kuna.

- A što je očito za te stručnjake ništa. Bez obzira na sva ta regionalno-lokalna pametovanja aktualna Vlada premijera Plenkovića uživa nikad veću potporu: 94% građana smatra da Vlada u borbi s epidemijom korona virusom poduzima odgovarajuće mjere, 80% da se dobro nosi s posljedicama korona virusa, a preko 50% ih smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru - zaključio je saborski zastupnik.