Štomar: Razmišljaju samo o Dalmaciji i Slavoniji gdje su birači koji ih dovode na vlast, i to našim novcem!

vv | 25.3.2017. u 20:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Tamo gdje su načelnici i gradonačelnici iz HNS-a, kao i župan iz HNS-a, tamo se radi u korist građana - poručio je predsjednik županijskog HNS-a Predrag Štromar na Skupštini HNS-a Varaždinske županije održanoj u maloj dvorani varaždinske arene.

- Prije četiri godine usvojili smo plan i program za četverogodišnje razdoblje koji je i ostvaren. Osvojili smo 15 mjesta načelnika i gradonačelnika, a k tome i mjesto župana. Upravljali smo s većinom JLS, i to u vrlo teško, krizno vrijeme, kada su dvije vlade smanjivale prihode JLS-ima, a čak tri vlade su se izmijenile. Jedna vlada bile je i naša, a među ministrima bio je Željko Jovanović kojem moram zahvaliti što je osigurao veliki prihod za našu županiju, sukladno sporazumu sa Sanaderom o sufinanciranju JPP-a, koji nitko prije nije imao hrabrosti sprovesti - ustvrdio je Štromar.

Nasuprot tome, kako je dodao, zadnje dvije vlade ne poštuju sporazum.

- Ništa s njima ne možemo dogovoriti jer ne razmišljaju o svim građanima, posebno ne sjeveru Hrvatske. Razmišljaju samo o svojim biračima, koji dobivaju socijalne naknade,  koji dobivaju mirovine iz nekih mirovinskih i vojnih fondova… Razmišljaju samo o Dalmaciji i Slavoniji jer znaju da tamo imaju birače koji će ih opet dovoditi na vlast, i to s našim novcem, koji mi zarađujemo, koji vi zarađujete na sjeveru, i to ne lako - ustvrdio je Štromar.

Takva situacija, kako je naglasio, nije dobra, ali  mu je dragao je to počela shvaćati većina ljudi, što je potkrijepio HNS-u nesklonom anketom u kojoj je stranka dobila 2,6 posto, dok je ranije dobivala 1,6 posto.

- Ljudi vide tko radi i na koji način radi ovo vodstvo HNS-a na državnoj razini,  županijskoj i općinskoj te gradskoj. Načelnici i gradonačelnici HNS-a rade izvrsno - ustvrdio je Štromar te zahvalio svima na ustrajnosti, a posebno na dobrim rezultatima ostvarenim na parlamentarnim izborima.

Govoreći o ostvarenim uspjesima, ukazao je na obrazovanje, a posebno rezultate učenika koji polaze centre izvrsnosti.

- Daleko smo najjači na državnim natjecanjima, a imamo sve više i studenata iz naše županije. Imamo najbolje obrazovanje u Hrvatskoj. Izborili smo se za besplatan prijevoz, dok su se ministri i pomoćnici zalagali da ga neće biti ili da bude ovisno o socijalnom statusu. To smo uspjeli samo zato jer smo prosvjedovali, jer smo iskoristili punoljetnu djecu kojoj je to bilo bitno - naglasio je Štromar.

I dalje će, kako je najavio, koristiti sve moguće modele i svaki angažman da se dobije ono što se zaslužuje.

- Upravo danas sam vidio da je Ministarstvo regionalnog razvoja dalo novac i općinama te gradovima gdje su naši čelni ljudi, što nije bio slučaj prošle godine. Da na potonje nismo upozorili prije mjeseca dana ispred ministarstva, opet bi HDZ sve dobio. Dakle, ne smijemo se dati, ne smijemo se povinovati nekima koji rade protiv građana, a mi ćemo i dalje raditi u njihovu korist - poručio je Štromar okupljenima.

Među uspjesima spomenuo je i Sveučilište Sjever, kao i porast broja studenata te učestalije povezivanje znanosti i gospodarstva.

- Naši učenici kad idu na praksu već dobivaju novac jer im treba. Došli smo i do 10 posto više upisa u srednje škole nego to imaju druge županije iz kojih nam dolaze srednjoškolci - ukazao je Štromar.

Govoreći o gospodarskim kretanjima, upozorio je da je Varaždinska županija 2014. imala veći rast BDP-a nego RH.

- Mi smo pokrenuli rast Hrvatske, a 2015. plaće su nam rasle više nego u državi. Kod nas pet posto, a na državnoj razini  2,5 posto. To se dogodilo zahvaljujući većoj konkurenciji među poduzetnicima, privlačenju investitora koji imaju samo riječi hvale za lokalnu samoupravu. Kod nas su dobri radnici koje treba i dobro platiti - poručio je Štromar te izrazio uvjerenje da će plaće rasti i idućih godina, i to za pet do sedam posto.

U zdravstvu, kako je naglasio, počinio je veliku grešku.

- Nakon što je država preuzela bolnice, nismo imali utjecaja na njihov rad, a kada su nam vratili u svibnju napravio sam veliku političku grešku, a to je da  sam dao HDZ-u da oni vode bolnicu jer su najavili projekte za šest mjeseci. No, prevjerili su me, a time sam ja prevario vas i birače. Stoga sam morao promijeniti tu odluku, iako je bilo teško. Međutim, izračunali smo da ćemo zahvaljujući toj promjeni u slijedeće dvije godine u zdravstvo Varaždinske županije uložiti 320 milijuna kuna, od čega 90 milijuna u spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, 51 milijun u Novi Marof, zatim u energetsku učinkovitost OBV te 85 milijuna u uređenje paviljona te 70 milijuna u objedinjeni prijem - najavio je Štromar.

Kako jedino ministarstvo s kojim se može razgovarati Štomar je naveo Ministarstvo kojem je zdravstva što će nabaviti MR za OBV, a što je otvoriti prostor za nabavku novog CT-a.  

- Moramo doći do toga da opet imamo sva ministarstva s našim prijateljima, a to možemo samo tako da pobijedimo na lokalnim izborima i pokažemo našu snagu, da pobijedimo u županiji te većini općina i gradova. I opet ćemo pobjediti - zaključio je Štomar, nakon čega se okupljenima obratio i međimurski župan Matija Posavec, a zatim su predstavljeni kandidati HNS-a za gradonačelnike i načelnike u Varaždinskoj županiji.   

Galerija slika