Stjepan Adanić i Željko Dvekar promaknuti u čin generala

Varaždinske vijesti | 29.4.2018. u 09:02h | Objavljeno u Aktualno

Od ovog tjedna Varaždinska županija ima dva generala više - Željka Dvekara i Stjepana Adanića.

Naime, Nakon nedavnih izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojom je ispravljena nepravda iz 2002. godine kada taj zakon nije predviđao što s osobama koje su imale čin stožernog brigadira, a otišle su iz obrambenog sustava do 2004., danom stupanja na snagu izmjena i dopuna prevode se u čin brigadnog generala.

Uručenje ukaza o promaknuću u brigadne generale održano je u Ministarstvu obrane, a ukaze im je uručio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević. Svečanosti su bili prisutni savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, potpredsjednik Saborskog odbora za obranu Anđelko Stričak, izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera generalom Dragom Matanovićem te brojni visoki dužnosnici.

- Čestitam Dvekaru i Adaniću na promaknuću u generale Hrvatske vojske, jer su oni zasigurno svojim angažmanom u obrani Domovine to i zaslužili. Napominjem da su ova promaknuća ujedno i priznanje njihovim postrojbama, odnosno kada govorimo o Dvekaru 7. Gbr „Pume“, a kada govorimo o Adaniću Kriznom stožeru, odnosno svim Varaždinkama i Varaždincima koji su 1991. sudjelujući u obrani grada zarobili cijeli 32. korpus JNA, i time doslovno naoružali Hrvatsku. Osobno smatram da su "Varaždinski dani rata" prva i najznačajnija pobjeda u 1991., tj. na samom početku rata. Koristim priliku da se ovim putem zahvalim predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Krstičeviću koji su uvidjeli potrebu izmjene spomenutog zakona i time dali na značaju doprinosu naših sugrađana u Domovinskom ratu - kazao je u povodu promaknuća saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak.

FB IMG 1524897155999

Podsjetimo, Željko Dvekar pristupio je kao dragovoljac 1. rujna 1991. godine 3. Gbr „Kune“ s kojom sudjeluje u obrani istočne Hrvatske, a po osnivanju 7. Gbr „Pume“ prelazi u njezin sastav i s njom nastavlja svoj ratni put. Tijekom Domovinskog rata u sastavu gardijskih brigada prošao je sve dužnosti, od zapovjednika desetine, voda, izvidničke satnije, pješačke bojne, brigade, a svoju vojnu karijeru završava na mjestu načelnika pješaštva u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske. Odlikovan je s devet visokih vojnih odličja od strane prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Stjepan Adanić je s državnim vrhom RH i Kriznim stožeru općine Varaždin pripremao, organizirao i provodio obrambene pripreme, rat i zarobljavanje korpusa JNA u Varaždinu 1991. godine. Također, bio je i pregovarač u razmjenama ratnih zarobljenika 1991. godine te pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata obnašao je dužnosti vojnog savjetnika predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana, dužnost pomoćnika ministra obrane i ostale visoke dužnosti. Višestruko je odlikovan od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.