FOTO: Nakon tri desetljeća dr. Grozdanovski ponovno izlaže u Varaždinu! Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Nakon tri desetljeća dr. Grozdanovski ponovno izlaže u Varaždinu!

Mladen Genc | 10.1.2016. u 14:18h | Objavljeno u Društvo

"Hrvatski i makedonski krajolici i vedute", naziv je samostalne izložbe slika hrvatskog doajena akvarela dr. Nikole Grozdanovskog - Kolea, koja je u subotu, 9. siječnja otvorena u Umjetničkoj Galeriji varaždinskog LUV-a.

Na svečanom otvorenju okupilo se mnoštvo poklonika likovnoga stvaralaštva ne samo iz Varaždina, već i iz mnogih drugih dijelova Hrvatske. U ime domaćina i priređivača izložbe pozdravio ih je Dražen Pavlović, voditelj Galerije LUV-a, koji se spontano osvrnuo na dugogodišnje poznanstvo s autorom te posebno naglasio, da je dr. Grozdanovski posljednji puta samostalno izlagao u Varaždinu prije puna tri desetljeća.

Pobliže je o autoru i njegovu likovnom stvaralaštvu govorio povjesničar umjetnosti Ivan Mravlinčić, kustos Dvorca Trakošćan:

- Izložba nosi naziv jedan slikar dva zavičaja. Autor je po profesiji liječnik, a slikar iz ljubavi. Prvi zavičaj mu je rodna Prespa, u Makedoniji, a drugi Hrvatsko Zagorje. U Bednju je došao davne 1964. godine, gdje je radio kao liječnik dugi niz godina, pa mu je ona, kako često kaže - drugi zavičaj. Svoj radni vijek nastavio je u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu, odakle odlazi u zasluženu mirovinu. U likovnim događanjima dr. Grozdanovski zauzima zapaženo mjesto koje je postigao upornom likovnom djelatnošću i strpljivim uzdizanjem što je rezultiralo postojanim i prepoznatljivim slikarstvom. On je izraziti akvarelist, a nakon toliko godina djela mu i dalje odišu lakoćom i svježinom u duhu kompozicijskih i kolorističkih ranije definiranih rješenja. Kole je veliki zaljubljenik u prirodu, divi joj se, slika predan emocijama. Mnoge kućici i predjeli (kako u Zagorju, tako i u Makedoniji), koje nestaju ili ih više nema, također ga možemo smatrati - čuvarem tradicije!

O dr. Grozdanovskom, pak, kao aktivnom članu Zavičajnog društva bednjančana u Zagrebu, nadahnuto je na otvorenju izložbe govorio predsjednik Društva, Ivan Jarnjak, dok je autoru posvećene stihove na arhaičnom bednjanskom govoru, kazivao Karlo Žimbrek, rodom iz Bednje. Dirnut prizorima i svemu izrečenom o njemu, autor dr. Nikola Grozdanovski, svima je zahvalio, a izložbu je prigodnim riječima proglasio otvorenom Josip Podsečki, član Općinskog vijeća općine Bednja, koja je pokrovitelj izložbe. U prigodnom popratnom glazbenom programu na gitari je nastupio Darko Grozdanovski, slikarev sin.

Izložba u Varaždinu ostaje otvorena mjesec dana (do 9. veljače), a može se razgledati u Galeriji LUV-a svakog dana od 9 do 21 sat. Popraćena je prigodnim katalogom i vrlo bogatom Monografijom slikara dr. Nikole Grozdanovskog - Kolea.

Galerija slika