Škvarić: Bahatost župana dovela do bacanja spasonosnog cjepiva Foto: HNS Varaždinske županije

Škvarić: Bahatost župana dovela do bacanja spasonosnog cjepiva

Varaždinske vijesti | 27.2.2021. u 11:01h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iz HNS-a Varaždinske županije stiglo je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini. No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca.

Zašto je zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?

Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta.

- Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i baciti - ističe v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Marijan Škvarić.

Na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

- Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama - zaključuje Marijan Škvarić i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije.

- Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Škvarić.

 

 

Označeno u