Škoro: Podržat ćemo osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu

vv | 10.1.2021. u 17:27h | Objavljeno u Aktualno
- Mi ćemo to povjerenstvo za poslijeratnu obnovu podržati jer smatramo da trebamo utvrditi činjenice, najavio je potpredsjednik Sabora i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro tijekom obilaska Banovine u koju je dostavljena pomoć članova i simpatizera stranke.

Škoro  je, međuti, izrazio bojazan zbog što su sva povjerenstva do sada funkcionirala na način 'ako ne želiš da se nešto dogodi i da se utvrde činjenice onda osnuj povjerenstvo'.

-Podržat ćemo to iz dva osnovna razloga. Da vidimo hoće li uopće vladajući prihvatiti osnivanje tog povjerenstva. I drugo, ako ga prihvate, a mislim da bi to trebalo biti u cilju svima, da vidimo koliko će učiniti da bi doznali istinu što se dogodilo. Međutim, mi u Domovinskome pokretu smatramo da je potrebno učiniti i određene druge radnje i s tim radnjama ćemo upoznati javnost vrlo brzo. Kad je u pitanju obnova u sada potresom pogođenom području, tu je specifična stvar ta što postoji dokumentacija koja ukazuje na to tko je obavljao radove, tko je vršio nadzor, tko je bio investitor i na koji je način to sve skupa obavljeno. Mi smo suvremenici tim ljudima i mislim da bi trebali odgovarati, ali hoće li povjerenstvo to napraviti nisam siguran. Hoćemo li ga podržati? Hoćemo, naglasio je

Škoro se osvrnuo i na apel Udruge Glas poduzetnika zbog produljenja mjera koje pogađaju poduzetnike, prije svega u ugostiteljskome sektoru.

-„Radi se o milijardu kuna prihoda koji su mogli biti generirani samo u zadnjih mjesec i nešto dana. Advent je uvijek, božićni i novogodišnji praznici, vrijeme kad se više troši. To je jedna iracionalna odluka zbog toga što ti ljudi s jedne strane na terenu, ovdje dnevno podijele tisuće obroka, kuhaju i u direktnom su kontaktu. S druge strane, vidite i sami da je država koja je donijela vrlo rigorozne epidemiološke mjere o kretanju te mjere ukinula u trenutku kad se dogodila ova katastrofa. Normalno je da se ugostiteljski ceh buni, pa i neki drugi ljudi, zbog toga dvostrukog mjerila koje stalno vlada kad je u pitanju Stožer, kad je u pitanju Vlada i kad je u pitanju odnos prema epidemiološkim mjerama. MI u Domovinskome pokretu smatramo da bi se to moglo napraviti bolje, da bude učinkovito kad je u pitanju virus, ali da se i ljudima omogući da rade i da isplaćuju plaće, ukazao je.