Stričak i Habijan: Ovakve proračune ne možemo podržati Foto: Mario Šamec

Stričak i Habijan: Ovakve proračune ne možemo podržati

| 27.11.2015. u 13:58h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak i predsjednik Povjerenstva Gradske organizacije HDZ-a grada Varaždina Damir Habijan na današnjoj su se konferenciji za medije osvrnuli na izglasavanje proračuna na županijskoj te općinskim i gradskim razinama.

Stričak je na početku napomenuo kako se nada da će u svim općinama i gradovima gdje je na vlasti HDZ donošenje proračuna proći bez problema, dok u drugim općinama i gradovima najavljuje podršku vijećnika HDZ-a proračunu ukoliko oni koji su na vlasti budu ponudili kvalitetne programe.

Uoči sjednice Županijske skupštine sazvane za ponedjeljak, osvrnuo se i na županijski proračun.

- Ključni razlog zbog kojeg nismo podržavali proračun ni rebalans i dalje stoji, a to je netransparentnost i tajni ugovori kojima se troši više od 30 milijuna kuna za JPP. Župan planira proračun od 213 milijuna kuna i manjak od nekih 8 milijuna, no s obzirom na manjak od 15 milijuna kuna u prvih šest mjeseci, mislimo da će taj manjak biti veći i da nije realno planiran. A ne vidimo ni jednu mjeru štednje - napomenuo je.

Kazao je da je uz stavku dogradnje kirurgije za iduću godinu navedeno 200.000 kuna, predviđenih za "ishođenje pripremne dokumentacije".

- Kakva je to pripremna dokumentacija ako projekt već tako dugo postoji, ako se natječaji raspisuju već šest godina - pita se Stričak, dodajući kako je očito da se u idućoj godini ne planira niti izgradnja i dogradnja osnovnih škola po JPP-u. Upozorio je da je za razvojne programe predviđeno svega 2,3 posto županijskog proračuna.

- 2,3 posto za razvojne projekte ne predstavlja doslovno ništa. S druge strane, za vrtiće za odraslu djecu SDP-ovaca i HNS-ovaca u AZRA-i, GARA-i, poslovnim zonama i sličnome predviđeno je više od 4 milijuna kuna. Proračun ne nudi ništa osim EPP-a za župana - kazao je Stričak, istaknuvši da klub vijećnika HDZ-a ne može podržati takav proračun.

Što se tiče grada Varaždina, Habijan je napomenuo da je gradski proračun ove godine doživio već četiri rebalansa, a u 2014. godini čak šest izmjena i dopuna. Posljednjim rebalansom u listopadu proračun je povećan na 333.053.000 kuna.

- To je deset rebalansa u posljednje dvije godine. Očito je da netko ne zna raditi svoj posao onako kako bi trebao. Također, proračun je krajem listopada bio na 51 posto ostvarenosti. Do kraja godine možemo očekivati nekih 60 posto ostvarenja, a većina ostatka od 40 posto odnosi se na razvojne projekte koji neće biti realizirani - napomenuo je Habijan i naglasio da je jedno od najvažniji proračunskih načela upravo načelo uravnoteženosti te da se rebalans koristi u iznimnim situacijama.

- Vidjet ćemo kada dođe prijedlog, ali teško da ćemo ovakav proračun podržati. Proračun mora biti izvršiv, ostvariv, realan, pogotovo u situaciji u kojoj se nalazi grad Varaždin. Nemamo više vremena za odgađanje. Postali smo taoci ove politike. Ne smijemo više dozvoliti neozbiljnost proračuna, politiku uhljebljenja - istaknuo je.

Habijan je poručio da je spreman biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika ukoliko dođe do prijevremnih izbora, no dodao je da odluku o tome donose stranačka tijela.