SDP: Podržavamo sve poduzetnike, ali ne još jednu netransparentnu prodaju zemljišta u režiji Ivana Čehoka

Varaždinske vijesti | 25.3.2021. u 14:49h | Objavljeno u Aktualno

- Reakcija gradske vlasti i privatnog poduzetnika je očekivana, no mi smo uvijek upozoravali na sve sporne odluke koje su donošene nauštrb Grada i gradskog proračuna. Radimo to i sad - poručuju iz SDP-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Gradonačelnik Ivan Čehok nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora upravo zbog nezakonitih prodaja zemljišta i sudi mu se u još nekoliko procesa. Ne možemo sjediti i mirno gledati kako opet stavlja takvu točku na sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća. Zbog toga smo i alarmirali javnost o toj temi, o kojoj smo informirani tek kad smo zatražili svu potrebnu dokumentaciju, a ni nju nismo dobili u potpunosti. Očekujemo da se ova sporna prodaja zemljišta ne izglasa, jer tko god digne ruku za takvu odluku, radi protivno Gradu.

SDP je uvijek zagovarao poduzetništvo u projektima koji podižu kvalitetu života u Varaždinu, kao što je ovaj na bivšoj „Slobodi“. Nikad nismo osporavali kvalitetna ulaganja vrijednih ljudi koji su uložili svoj novac niti želimo „otimati“ privatnu imovinu kao što tvrdi dogradonačelnik Avar. Međutim, to ne smije ići na štetu Grada i gradskog proračuna.

Podsjetimo samo, Grad Varaždin donio je odluku da će prodati tvrtki TTS Sport d.o.o. zemljište na kojem se već godinama nalazi sportski rekreacijski centar za 1,9 milijuna kuna. Grad je odlučio tu zemlju investitoru prodati i to po cijeni od oko 250 kuna po kvadratu, a gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da Grad od naknade za pravo građenja nema neke velike koristi pa su se odlučili na prodaju. Dodao je da je ta lokacija namijenjena za sportske sadržaje, povezana sa stadionom pa se na njoj ne može graditi niša osim objekata sportske namjene.

SDP je već reagirao na takvu odluku i konstatirao da je ugovor o pravu građenja s TTS-om ostao na snazi Grad bi imao zemljište, dobivao bi naknadu i nakon isteka prava građenja iz ugovora ostalo bi mu pravo vlasništva na nekretninama, slobodnim od bilo kakvih tereta, osoba i stvari, bez obveze naknade tržišne vrijednosti iste nositelju prava građenja. Sada TTS kupuje zemljište za nisku cijenu, ostaju mu građevine, a zemljište zapravo plaća ostatkom naknade za pravo građenja koju bi po ugovoru ionako morao plaćati.

Ponovimo samo, u slučajevima kad nekretnina prelazi u vlasništvo Grada, temeljem Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada Varaždina, nakon isteka na koje je osnovano pravo građenja, Gradu Varaždinu prelazi pravo vlasništva na nekretnini, slobodnoj od bilo kakvih tereta, osoba i stvari, bez obveze naknade tržišne vrijednosti iste nositelju prava građenja.

Isto tako, ni u Ugovoru o pravu građenja s tvrtkom TTS-Sport nije utvrđena takva obveza, već je određeno da kao nositelj prava građenja ne može objekte izgrađene u skladu s potpisanim Ugovorom iz 2007. godine otuđiti ni opteretiti bez suglasnosti Grada Varaždina.

Činjenica je da Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisuje i obvezu vlasniku kojem je prestalo pravo građenja dati naknadu za zgradu koliko je njegova nekretnina u prometu vrjednija s tom zgradom nego bez nje.

Mi tu obavezu ne sporimo, no postavljamo sljedeća pitanja:
1. Zašto je točka o prodaji zemljišta na Dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća BEZ IJEDNOG PRATEĆEG DOKUMENTA? (Ugovor, Aneks Ugovora, Elaborati o procjeni vrijednosti zemljišta) niti kvalitetnog obrazloženja?
2. Zašto je predsjednik Gradskog vijeća Habijan odlučio tu točku staviti na Dnevni red iako je javno izjavio da traži da se svaki dokument stručnih službi parafira, a za ovu točku nikakvog dodatnog materijala niti nema?
3. Zašto je Ugovor o pravu građenja i Aneks ugovora dostavljen vijećniku SDP-a tek na zahtjev putem prava na pristup informacijama umjesto ta do bude dio materijala za sjednicu?
4. Zašto je Predsjednik Odbora za prostorno uređenje, komunalno-stambeno gospodarstvo i zaštitu okoliša nezavisni vijećnik Vjeran Strahonja poslao ozbiljna upozorenja gradskim službama i izvršnoj vlasti te kao član Povjerenstva za provedbu natječaja ODBIO sudjelovati u postupku prodaje zemljišta nazvavši ovaj natječaj štetnim i „van pameti usmenim javnim nadmetanjem prodavati zemljište na kojem već netko već ima osnovano pravo građenja“?
5. Zašto je procjena vještaka za to zemljište rađena 2020. godine bila 455 kn/m2 (60€), a revizija te procjene u 2021. spuštena na 259 kn/m2 (34 €)?
6. Zašto nositelju prava građenja prodajemo zemljište od 7.399 m2 na odličnoj lokaciji za 255.000 € (34€/m2) za koje on u ovih 13 godina plaćao naknadu od samo 250 €/mjesečno prvih 10 godina i 500€/mjesečno za ovih nepune 4 godine dok bi do kraja isteka Ugovora morao uplatiti veći dio naknade tj. još 165.000 €?

Mi u SDP-u smatramo cijeli postupak prodaje zemljišta pogrešnim i potpuno netransparentnim. Gradsko vijeće i vijećnici su dovedeni pred svršen čin u kojem bi trebali potvrditi nešto o čemu nemaju nijedan dokument osim informacije da je gradonačelnik udovoljio zahtjevu investitora, proveo natječaj i prodao zemljište.
Obveza nam je ukazati na to, što ovim javnim priopćenjima i činimo -  pišu u priopćenju.