SDP-ovi Forumaši i dužnosnici na Ljetnoj školi socijaldemokracije u Rijeci

MGA/Varaždinske vijesti | 8.9.2019. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

Zaklada Friedrich Ebert (FES) najstarija je politička zaklada u Njemačkoj, a njezin rad je usredotočen na temeljnim idejama i vrijednostima socijalne demokracije: slobodi, pravednosti i solidarnosti. S tim je premisama i ove godine u Rijeci održana 13. „Ljetna škola socijaldemokracije“.

Na ovoj su interaktivnoj edukaciji i ove godine sudjelovali članovi Foruma mladih SDP-a Varaždinske županije Lovro Lukavečki iz Varaždina i Mihael Slunjski iz Ivanca, a među predavačima su bili prof. Željko Posavec, načelnik općine Petrijanec i po četvrti puta Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave.

Tridesetak aktivnih Forumaša iz cijele Hrvatske putem predavanja, radionica i drugih interaktivnih aktivnosti tijekom četverodnevnog trajanja edukacije usvajali su i usavršavali temeljne političke i politološke pojmove, razvijali znanja i vještine te se kapacitirali za daljnji angažman kako u radu Foruma tako i u drugim stranačkim aktivnostima. Osim edukativnog momenta, škola služi i kao platforma za godišnje okupljanje mladih članova SDP-a koji tom prilikom imaju mogućnost razmjenjivati znanja i iskustva kroz druženje s istaknutim članovima ljevice. Inače, do sada je u ovom edukativnom projektu SDP-a u proteklih 13 godina sudjelovalo i stručno se usavršavalo preko tisuću mladih ljevičara.

Polaznicima ovogodišnje edukacije uvodno se obratio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazavši pritom mlađim kolegama kako ovakve edukacije potiču mlade da nastave raditi za opće dobro te kako je važno da smo u politici zbog drugih, a ne zbog sebe nakon čega je odgovarao na brojne upite koje su imali sudionici. Po završetku razgovora s predsjednikom SDP-a, predavanja su tokom trajanja škole održali ugledni stručnjaci pa je tako dr.sc. Mirela Holy polaznicima govorila o zaštiti okoliša i 'zelenim' politikama, a dr.sc. Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu o tome zašto je važno biti socijaldemokrat s pozicije ekonomske politike.

O sindikatima je pak govorila Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske dok su načelnik općine Petrijanec prof. Željko Posavec i Branka Vierda iz Inicijative mladih za ljudska prava govorili o obrazovanju i feminizmu. dr.sc. Nikola Baketa iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu predstavio je studiju o mladima u Hrvatskoj koja trenutno obilazi gradove po Hrvatskoj, Daniel Mondekar i Lara Kvesić govorili su o Hrvatskoj u Europskoj uniji i njenim susjedima, a zamjenici gradonačelnika Rijeke i Lepoglave, Marko Filipović i Hrvoje Kovač sudionicima su približili lokalnu politiku i načine upravljanja jedinica lokalne samouprave.

Ljetna škola privukla je i mlade ljevičare iz Srbije što je pomoglo dodatnu razmjenu ideja, znanja i iskustava među mladima iz regije, a u jednom dijelu programa ovogodišnje ljetne škole sudionicima se pridružio i kandidat SDP-a za Predsjednika Hrvatske Zoran Milanović raspravljajući s njima o ulozi mladih u današnjem društvu.