SDP-ovci najavili bojkot sjednice Gradskog vijeća u petak, osim ako se održi uživo

| 13.7.2020. u 10:03h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo time što se najbitnija sjednica Gradskog vijeća u ovom mandatu saziva online, SDP-ovi gradski vijećnici danas su sazvali konferenciju za medije ispred Gradske vijećnice i najavili da će bojkotirati sjednicu Gradskog vijeća najavljenu za petak, 17. srpnja. Za sjednicu su najavljene krucijalne točke poput odluke o zaduživanju Grada izdavanjem municipalnih obveznica te davanje suglasnosti za integralnu nagodbu svih sudskih sporova vezanih za bale, kao i suglasnost za prodaju dionica Termoplina.

Kako su najavili, SDP-ovci oni neće sudjelovati na online sjednici i za to će vrijeme biti ispred Gradske vijećnice. Sudjelovat će jedino ako se sjednica održi fizički tj. uživo.

SDP-ov vijećnik Neven Bosilj također ističe da do ponedjeljka ujutro još uvijek nisu objavljeni svi materijali tj. oni za točke od 4. do 9. najavljene sjednice, a vijećnici moraju 48 sati prije održavanja predati svoje amandmane.
- Ovo je ispod svake razine, nama je time kao vijećnicima onemogućen rad i mi u tome nećemo sudjelovati. Nisu u stanju pozvati svoje vijećnike koji su sada po moru, od Novalje do Vodica, i suočiti se s nama i građanima u donošenju ovako važnih odluka - izjavio je SDP-ov vijećnik Neven Bosilj.

SDP-ovci smatraju da se o tim točkama trebala održati i javna rasprava, a ne da ni nekoliko dana prije sjednice nitko ne zna točno o kojem se iznosu zaduženja točno radi i za koje stavke.
- Neki ovaj grad doživljavaju kao feud i ti novokomponirani feudalci u Gradu imaju svoga "kumordinara" koji će za njih progurati nekakvo integralno rješenje, izdat će se municipalne obveznice i ti će novovijeki feudalci dobiti novce u svoj novčanik, a svi mi ćemo to platiti. Ovakav način sazivanja sjednice i odlučivanja je neprimjeren i ne želimo u tome sudjelovati - rekao je Bosilj.

Miroslav Marković pojasnio je da to neće biti prosvjed, jer ga ne mogu organizirati zbog epidemiološke situacije, ali ni da ne mogu zabraniti drugima da im se pridruže.
- Ova vlast i dalje pokušava napraviti ono zbog čega su i došli, popeglati svoje sudske procese, digli su nam komunalnu naknadu i poskupili cijenu odvoza otpada, a sada i proširili naplatu zone parkiranja, u petak se sprema sumrak ove sage, u kojemu žele završiti svoj posao, za koji su i došli i zadužiti grad uz netransparentnost informacija - rekao je Marković i u svemu naglasio i ulogu HDZ-ovog Damira Habijana, za kojega kaže da drži štangu Čehoku.

- U svemu je krucijalna uloga predsjednika Gradskog vijeća koji je, držeći štangu Čehoku, najveći krivac za ono što će se dogoditi u petak. Prije i neposredno poslije izbora 2017. godine kao protukandidat Čehoku, Habijan je govorio da će biti njegova najžešća oporba, da bi se pretvorio u njegovog najvećeg saveznika. Najavio je i da će ukinuti naknade za vijećnike i naknade u nadzornim odborima, a upravo on svaki mjesec prima 9.000 kuna neto na ime tih naknada. Kaže da je ovaj grad crven, da, ali se crveni od srama zbog toga što oni rade - kaže Marković.