SDP-ovci na konferenciji "Dani regionalnog razvoja i EU fondova"

Varaždinske vijesti | 7.10.2018. u 09:22h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove je godine, 4. i 5. listopada u Šibeniku održalo nacionalnu konferenciju „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ kojoj je nazočilo više od 700 sudionika.

Konferencija se održala s ciljem razmjene iskustva u provedbi EU fondova, a poslužila je i kao platforma za predstavljanje razvojnih programa čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.

Konferenciju su uvodnim obraćanjima otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger, prisutnima se obratio video porukom. Uz ministre Horvata, Ćorića, Butkovića te ministricu Divjak, konferenciji su nazočili župani, među kojima i župan Radimir Čačić te gradonačelnici, konzultanti, predstavnici razvojnih agencija te korisnici EU fondova.

Od predstavnika jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije, najbrojniji su bili SDP-ovi lokalni dužnosnici, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač, načelnik Petrijanca Željko Posavec te zamjenik načelnika Maruševca Mario Klapša koji su aktivno sudjelovali kako u plenarnom dijelu tako i na tematskim radionicama gdje se govorilo o novim trendovima, mogućnostima i prilikama za jedinice lokalne samouprave u nastojanjima privlačenja europskog novca za lokalni razvoj.

A u okviru konferencije ministri i visoki dužnosnici iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije te Malte sudjelovali su u raspravi o planovima za sljedeće financijsko razdoblje nakon 2020. godine te o nepravilnostima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova i mogućnostima za brži razvoj putem EU fondova.

Uoči otvaranja konferencije dodijeljene su i posebne nagrade za najbolje gradove u Hrvatskoj gdje se u finalnom izboru našao i Grad Ludbreg i to u kategoriji privlačenja novaca iz fondova Europske unije. Naime, čak 3.068 kuna po stanovniku je prošle godine uspio privući Grad Ludbreg iz EU fondova prema analizi portala Gradonacelnik.hr. Gradonačelnik Bilić kaže kako to nije sve jer su u posljednje četiri godine realizirani EU projekti u grad doveli investicije vrijednosti 32 milijuna kuna isključivo europskog novca.

Ni Lepoglava ne zaostaje za Ludbregom u koju je privučeno sredstava u visini jednog čitavog gradskog proračuna, odnosno preko 2 milijuna eura. Maruševec se pak profilirao u vrlo uspješnu malu općinu koja iskorištava svaku priliku za EU sredstva pa se tako projekti realiziraju u više područja lokalnog razvoja, dok Petrijanec s novim načelnikom Posavcem ulazi u svijet EU fondova s jasnom namjerom da makne Petrijanec sa začelja po broju EU projekata koji nisu bili prioriteti prethodne vlasti, a što već aktivno radi projektima iz programa „Europa za građane“ te nizom drugih koji su ostvarili financiranje iz resornih ministarstava.

Valja istaknuti i kako je Grad Varaždin na istom natječaju, ali u kategoriji gospodarski najuspješnijih gradova pobijedio ispred Dubrovnika, Krapine, Pule i Samobora. Inače, natječaj za proglašenje najboljih gradova u Hrvatskoj u šest kategorija proveli su portal Gradonačelnik.hr, Hanza Mediji i agencija Ipsos koji su višemjesečnim sveobuhvatnim istraživanjem ispitivali proračunske, ekonomske i druge performanse 128 hrvatskih gradova u kategorijama obrazovanja i demografije, ekonomije te kvalitete života.

Označeno u