SDP-ovci će zatražiti ocjenu zakonitosti sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća

| 17.7.2020. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno

Ispred varaždinske Gradske vijećnice, kao što su i najavili, danas su se u 13 sati okupili gradski vijećnici SDP-a kako bi ukazali da je bilo mogućnosti za održavanje sjednice Gradskog vijeća uživo, umjesto elektroničkim putem. Pridružili su im se i Reformisti, koji su također nezadovoljni što su ostali vijećnici pristali raspravljati i odlučivati o bitnim pitanjima, kako što je izdavanje municipalnih obveznica, sanacija Brezja i integralna nagodba - putem aplikacije Zoom. Upravo je to jedan o razloga zbog kojeg će zatražiti ocjenu zakonitosti današnje sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća.

- Smatramo da ne može nikakav naputak biti iznad Statuta i zakona, pogotovo ne danas kada nema zabrane okupljanja 20-30 ljudi, uz poštivanje protuepidemijskih mjera, rekao je Neven Bosilj, dodajući da mnoge jedinice i gradovi danas koriste situaciju za održavanje elektronskih sjednica, iako za to nema potrebe, čak i onda kada su na dnevnom redu krucijelne stvari, kao što su u Varaždinu.

Kao drugi razlog za ocjenu zakonitosti u varaždinskom SDP-u navode dinamiku dostave materijala vezanih uz točke dnevnog reda, od koji je dio došao ni 24 sata prije sjednice.

- Uz sve to, nije provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a donose se odluke o zaduženjima za desetke milijuna kuna. Istovremeno, savjetovanje sa zainteresiranom javnošću provodi se u vezi biciklističkih staza i tome slično, ukazuje Bosilj.

Međutim, posebno u varaždinskom SDP-u drže spornim što su se na dnevnom redu našle točke u vezi radnji koje su predmet kaznenog postupka protiv varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, potpredsjednika Gradskog vijeća Davora Patafte i ostalih.

Naglašavajući da će u Hrvatskom saboru zatražiti uključivanje države u problematiku zbrinjavanja bale, Natalija Martinčvić je također objasnila zašto Reformisti smatraju ovakvu sjednicu nelegalnom i nelegitimnom.

- Nije bilo nikakvih razloga za online sjednicu. Prošli tjedan je bila sjednica Županijske skupštine. Županijska skupština ima 41 vijećnika, osigurali smo sve epidemiološke mjere i održali smo sjednicu najnormalnije, dakle, nije bilo nikakve potrebe da se danas kada razgovaramo, glasamo i odlučujemo o važnim temama, da imamo sjednicu organiziranu na ovakav način. Naravno, željela se izbjeći bilo kakva konstruktivna rasprava, sama dostava dokumenata. Dva dana prije sjednice mi nismo imali za najvažnije točke uopće dokumente kako bi ih mogli proučiti, kako bi se mogli pripremiti, eventualno dati amandman i kako bi mogli reagirati, naglasila je.