SDP o zaostalim minama iz Domovinskog rata; Udovice poginulih pirotehničara i dalje bez odštete

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Zaostale mine i nakon 26 godina od završetka Domovinskog rata i dalje su zbog pogrešnih odluka Vlade veliki gospodarski, humanitarni, a postaju sve više društveni i socijalni problem, kažu u SDP-u Varaždinske županije.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Potresi koji su krajem prošle godine pogodili područje Sisačko Moslavačke županije ponovno su aktualizirali pitanje koje Vlada i dalje ignorira kao i činjenicu da udovice poginulih pirotehničara upravo zbog potpuno nerazumno, bez analiza i konzultacija sa stručnjacima donesene odluke Vlade krajem 2018. kojom je ukinut Hrvatski centar za razminiranje, ugašena njegova pravna osobnost i koji je pripojen MUP-u ne mogu do odštete koja im pripada.

Tvrtka AKD Mungos (kasnije osnovana Mungos razminiranje), je „otjerana“ u stečaj što je dovelo do otpuštanja radnika, a supruge poginulih pirotehničara nisu u mogućnosti, unatoč pravomoćnim presudama, dobiti odštetu koja im pripada.

Stečaj Mungosa je isključivo posljedica nebrige i bahatosti Vlade RH jer nije ispoštovala sporazum o preustroju Mungosa i nije uplatila 15 milijuna kuna predviđenih za dokapitalizaciju tvrtke. Država je uplatila svega 8 milijuna kuna i to kao pozajmicu na koju se zaračunava zatezna kamata.

Je li se moglo drugačije? Naravno da se moglo. HCR je do te kobne odluke bio iznimno uspješan u privlačenju europskog novca namijenjenog razminiranju te je kroz različite projekte i programe iz europskih fondova do 2018. godine povukao 144 milijuna eura. Činjenica je da je Hrvatska jedina zemlja članica Europske unije koja ima zaostale mine i minska polja što nitko, osim HCR-a nije odgovarajuće koristio.

Također, po uzoru npr. na Belgiju ili Švedsku koje nemaju toliko iskustva s razminiranjem, HCR se moglo i trebalo transformirati u centar izvrsnosti i samostalnu profitabilnu pravnu osobu koja bi prodavala stečeno znanje na svjetskom tržištu. Također je činjenica kako se upravo zahvaljujući HCR-u, iskustvu i znanju njegovih stručnjaka, u Hrvatskoj razvila i nova industrijska grana - proizvodnja strojeva za razminiranje i zaštitne opreme za pirotehničare na poslovima civilnog razminiranja što Vlada također nije poduprla i propustila priliku da Hrvatska bude svjetski lider na ovome području, na što su stručnjaci HCR-a također godinama apelirali.

Ne manje važno, dovedeno je u pitanje i ispunjavanje međunarodno preuzetih obveza – konkretno Otavske konvencije (Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transportu protu pješačkih mina te njihovu uništavanju) - jedne od najvažnijih humanitarno-sigurnosnih konvencija koja zemlje potpisnice, a time i Hrvatsku, obvezuje na uništavanje zaliha protu pješačkih mina i čišćenje minskih polja u roku od 10 godina. Tom Konvencijom Hrvatska je bila obvezana očistiti zemlju od mina do kraja 2019. godine, no rok je produžen do 2026. godine i to zalaganjem, ugledom i zaslugom HCR-a, a ne Vlade RH. Vlada im je zahvalila na način da ih je ukinula. Ukidanjem HCR-a poslovi razminiranja izgubili su na dinamici čime je narušen i nacionalni jer razminiranje to uistinu je, a ograničena je i mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova za poslove razminiranja budući da MUP kao državna institucija ne može aplicirati.

Ali što je Vlada učinila?

I dalje su pod minama mnoga područja od vitalnog značaja za život ljudi, gospodarstvo, turizam… od istočne granice na Dunavu, pa sve do krajnjega juga na dubrovačkom području. Zbog nebrige, a očito i zbog neznanja i nezainteresiranosti je onemogućen rad brojnim djelatnostima, prije svega onima koji se obavljaju na otvorenom prostoru, poljoprivredi, šumarstvu, određenim infrastrukturnim radovima. Onemogućena je kvalitetna provedba mjera zaštite od poplava i požara, onemogućeno je korištenje područja pogodnih za razvoj lovstva, turizma… Onemogućen je razvoj, u većini slučajeva najsiromašnijih dijelova Hrvatske koji im doslovce život znači i koji je jedini način da se zaustavi iseljavanje, prvenstveno mladih i školovanih ljudi…

U konačnici, i od svega najžalosnije, ponižene su žene, čiji su muževi dali svoje živote kako bi tisuće drugih života bilo sačuvano… Može li ova Vlada gore od ovoga? - pitaju se u SDP-u Varaždinske županije.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.