SDP najavio samostalnu listu, ali sutra ipak dogovori s HNS-om oko koalicije za Varaždin? Foto: Ilustarcija/VV arhiva

SDP najavio samostalnu listu, ali sutra ipak dogovori s HNS-om oko koalicije za Varaždin?

| 7.2.2017. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako je prije mjesec dana u intervjuu za Varaždinske vijesti predsjednik Gradske organizacije SDP-a Grada Varaždina Alen Kišić najavio kako će SDP ići sa samostalnom listom za Gradsko vijeće Grada Varaždina na predstojećim lokalnim izborima, sve je izglednije da od toga neće biti ništa.

Nakon sinoćnjeg sastanka Predsjedništva varaždinskog SDP-a, ali i ranijih razgovora između SDP-a i varaždinskog HNS-a, koalicija ovih dviju stranaka u Varaždinu gotovo je sigurna, a konačnu riječ o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u svibnju, dat će u srijedu Gradski odbori jedne i druge stranke.

Poznato je da Alen Kišić i dalje ostaje kandidat za gradonačelnika Varaždina, a HNS će dati dva zamjenika gradonačelnika. Međutim, situacija s koalicijom između ove dvije stranke nije kristalno jasna, jer se još uvijek pregovara oko dvije važne stvari.

Prva je broj kandidata na listama jedne i druge stranke za Gradsko vijeće Grada Varaždina. Trenutno SDP traži 15 mjesta na listi za Gradsko vijeće, a HNS-u bi ostalo njih deset. No, još nije jasno u čiju će kvotu ući ostali partneri poput HSU-a ili liberala. SDP navodno inzistira da oni ostanu na svojih 15 kandidata, a da HNS u svoju kvotu uključi ostale moguće partnere.

Drugo sporno pitanje u pregovorima oko koalicije SDP-HNS jest što će biti s trenutnim gradskim pročelnicima. U SDP-u postoji jaka struja koja trenutne pročelnike želi izmijeniti, dok u HNS-u tome ipak nisu skloni.

Nakon svega, veliki će problem za Gradski odbor SDP-a biti kako biračima objasniti da sada, suprotno najavama prije mjesec dana, ipak idu u koaliciju s HNS-om. Dio SDP-ovaca također se pribojava kako će biračima uspjeti objasniti da su upravo oni ta promjena koja je Varaždinu nužna, a na prvi pogled, u koaliciji s HNS-om sve ostaje isto.

Nije jasno što se u međuvremenu promijenilo u varaždinskom SDP-u, osim da se može čuti kako je vrh SDP-a izravno pritisnuo varaždinske SDP-ovce da moraju ići u koaliciju s HNS-om zbog interesa stranke, ne samo u Varaždinskoj županiji, već i u drugim dijelovima Hrvatske gdje SDP računa na suradnju s HNS-om.