Marijan Škvarić Foto: HNS

SDP Lepoglava: Neugodno smo iznenađeni posljednjim istupom gradonačelnika Marijana Škvarića

SDP | 19.3.2020. u 16:05h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je gradonačelnik Lepoglave i potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Marijan Škvarić prozvao neodgovorno i neopravdano napuštanje sjednice Gradskog vijeća Grada Lepoglave od strane vijećnika SDP-a i HSS-a koja je održana 16. ožujka, na optužbe su odgovorili članovi SDP-a čiji odgovor prenosimo u cijelosti.

"Neugodno smo iznenađeni posljednjim istupom gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića vezano za napuštanje sjednice Gradskog vijeća od strane našeg vijećnika. Ne samo što je to u ovim kriznim i izazovnim vremenima kad je najpotrebnije zajedništvo i jedinstvo svih nas izuzetno neodgovorno, nego je i vrlo ružno na taj način lažno prenijeti događanja sa sjednice Gradskog vijeća i optuživati suradnike da su neodgovorni samo zato jer misle drukčije i ponašaju se sukladno uputama nadležnih, stručnih tijela.

Sjednica je ovog puta bila snimana (audio i video) pa građani mogu jednostavno i sami vidjeti što se zaista dogodilo na sjednici.

Ukratko, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i HSU-a Siniša Štefičar, prilikom izglasavanja dnevnog reda 20. sjednice Gradskog vijeća grada Lepoglave, predložio je da vijećnici sjednicu odrade u skraćenoj formi, odnosno da glasaju o dvije najbitnije točke.

SDP je tako, suprotno tvrdnji gradonačelnika pokazao odgovornost, savjest i ponudio dobro kompromisno rješenje – sjednica se održava, usvajaju se bitne točke i građanima se pokazuje da postupamo odgovorno radeći samo najnužnije aktivnosti ne dovodeći javno zdravlje u pitanje.

SDP-ov je prijedlog motiviran jedino i isključivo jasnim uputama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Odlukom gradonačelnika od 13. ožujka. Gradonačelnik i gradski vijećnici dužni su vlastitim primjerom pokazati građanima kako se treba ponašati u vremenima poput ovih, pridržavajući se uputa nadležnih tijela. Sukladno uputama istih, osim ostanka kod kuće, potrebno je izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima, odnosno kontakt s drugima na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom prostoru dulje od 15 minuta, a naročito je važno izbjegavati kontakt sa starijim ljudima i kroničnim bolesnicima. Kao što se vidi na snimci sjednice, ništa od navedenog nije bilo ispunjeno, a nisu poduzete ni sve propisane mjere za zaštitu od koronavirusa.

S obzirom na izneseno, vijećnik Štefičar odlučio je napustiti sjednicu kao što bi to učinio svatko tko odgovorno i ozbiljno shvaća trenutnu situaciju u Hrvatskoj i pridržava se uputa stručnijih od sebe. Gradonačelnik vjerojatno smatra da je premala mogućnost da se i sam zarazi, odnosno da bi on bez težih zdravstvenih posljedica mogao proći ovo krizno vrijeme. Možda je i u pravu, ali ne treba zaboraviti da on ipak može zaraziti nekog tko će imati ozbiljnije posljedice. I to je problem! A kad već toliko puta spominje liječnike i drugo medicinsko osoblje koje je na poslu ostalo zbog njega, mogao je onda i on, prema preporukama, ostati kod kuće zbog njih.

Gradonačelnik laže kada tvrdi da SDP-u nije stalo do vrtića jer je SDP upravo predlagao da se o toj točki glasa! Gradonačelnik laže kada tvrdi da SDP-u nije stalo do gospodarenja otpadom jer je SDP upravo predlagao da se o toj točki glasa! Gradonačelnik laže kada tvrdi da SDP-u nije stalo do gospodarstva jer SDP, tražeći prebacivanje te točke na jednu od idućih sjednica Gradskog vijeća, ostavlja prostor upravo gradonačelniku i gradskim vijećnicima da planirane mjere prilagode novonastalim okolnostima koje će zahvatiti cijelu Hrvatsku, a koje trenutno nisu u usvojenom programu. Štoviše, mi u SDP-u već smo pristupili izradi Kriznih mjera potpore gospodarstvenicima koje će biti usmjerene na sve one male tvrtke i obrte u Lepoglavi koje su zbog pandemije moraIe prekinuti s radom i uskoro ćemo ih predložiti gradonačelniku i Gradskom vijeću na izglasavanje.

Iz svega ovoga potpuno je razvidno da smo postupili po savjesti, te da smo odgovorno i primjerom pokazali kako se trebaju provoditi mjere koje su donesene zbog zdravlja svih građana. Za to vrijeme gradonačelnik se na kraju sjednice čak i rukovao s predsjednikom gradskog vijeća zbog „uspješno odrađene sjednice“, a donesene odluke ionako se do daljnjega neće moći provoditi zbog situacije s koronavirusom. Štoviše, samo će se potvrditi teza da su iste mogle biti donesene naknadno i da nije bilo potrebno forsirati održavanje sjednice. Nismo i ne želimo biti zloguki proroci, ali naš oprez, utemeljen na sugestijama ministra Beroša, ministra Božinovića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka te ravnateljice Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ dr. Alemke Markotić, prema aktualnoj situaciji izgleda da je bio i više nego utemeljen.

Ispričavamo se građanima jer moramo reagirati na ovakve netočne navode u trenutcima kad bi medijski prostor trebalo ostaviti za informacije o mjerama borbe protiv koronavirusa te naglašavamo da SDP neće više reagirati po ovom pitanju. Pozivamo gradonačelnika da više surađuje s vlastitim Stožerom civilne zaštite i da kao gradonačelnik bude primjer skromnosti i odgovornosti pred ovim epidemiološkim problemom jer ne možemo građane pozivati da poštuju preporučene smjernice, a mi ih se ne pridržavamo. Na kraju, podsjećamo gradonačelnika Škvarića da sve informacije i upute o tome kako se ponašati u ovakvim situacijama može pronaći na službenoj internetskoj stranici koju je Vlada Republike Hrvatske postavila za sve građane na adresi www.koronavirus.hr."