SDP: Hrvatska poljoprivredna politika treba hitne i korjenite promjene

Varaždinske vijesti | 20.10.2019. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji predsjednice SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora u subotu je predstavljena SDP-ova poljoprivredna politika na javnoj tribini „Plan za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo“, održanoj u prostorijama SDP-a u Varaždinu. Poljoprivrednu politiku predstavili su članovi Savjeta za poljoprivredu SDP Hrvatske.

Barbara Antolić Vupora uvodno je naglasila ulogu čovjeka koju u novo definiranim politikama treba staviti u centar u odnosu na proizvodnju zdrave hrane, očuvanje voda, proizvodnju koja će biti dostatna za sve građane Hrvatske i prilagodbu klimatskim promjenama.

Predsjednik Savjeta za poljoprivredu Dražen Kurečić istaknuo je kompleksnost tematike.

– Govorimo o tri prirodna resursa, zemlji, šumama i vodama. U listopadu 2017. osnovali smo savjet i počeli raditi program koji se razvija. Kako dolaze promjene, direktive iz Europske unije tako se prilagođava za naše uvjete. Imamo veliku raznovrsnost i za sve to pokušavamo napraviti mjere kojima bi poboljšali poljoprivrednu proizvodnju u Republici Hrvatskoj. U području šumarstva, lovstva i drvne industrije imamo veliku državnu tvrtku, Hrvatske šume, koja upravlja na način kojim nismo zadovoljni. Mislimo da se može puno bolje upravljati na korist građana. A treći resor je vodno gospodarstvo, vodoopskrba, odvodnja, navodnjavanje i obrana od poplava. Pripremamo mjere koje se u kratkom roku mogu napraviti da se poboljša status poljoprivrednih proizvođača, a isto tako i dugoročne koje trebaju dovesti do toga da naši poljoprivrednici budu uz bok s ostalima iz razvijenih zemalja Europske unije – rekao je Kurečić, s kojim su u Varaždinu bili i potpredsjednik Savjeta Ante Pezo te članovi Marinko Stojić, Stjepan Kamber, Tihomir Jaić, Goran Perović, Mirjana Mataušić-Pišl i Nenad Nekvapil, a u predstavljanju poljoprivrednih politika sudjelovao je i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Miroslav Marković.

Zaključeno je da hrvatska poljoprivredna politika treba hitne i korjenite promjene, a SDP kroz program i mjere nudi upravo to.

Najvažniji zaključci su da u poljoprivredi treba smanjiti PDV na repromaterijal sa sadašnjih 13 posto na 5 posto, podići izravne potpore na 100 posto odobrene EU omotnice i ubrzati rokove isplate poljoprivrednicima te podići povlačenje novaca iz EU fondova na 100 posto, vratiti model odlučivanja o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem u nadležnost Agencije za poljoprivredno zemljište s teritorijalno ustrojenim ispostavama, kako bi se žurno svo državno poljoprivredno zemljište dalo u zakup poljoprivrednicima, provesti novi model sustava potpora s naglaskom na male OPG-ove te ukinuti obavezno članstvo u HPK i plaćanje članarine.

U području šumarstva, lovstva i drvne industrije treba regionalizirati i decentralizirati šumarstvo, uključiti lokalne zajednice u koordinaciju, osmišljavanje i provedbu mjera i ciljeva u šumarstvu, pojačati važnu ulogu šumarstva u ruralnom razvoju i razvoju biogospodarstva Hrvatske u prijelazu na zeleno gospodarstvo, staviti naglasak da je šumarstvo važan čimbenik u zapošljavanju ruralnog stanovništva te razvoju turizma, s posebnim naglaskom na razvoj Slavonije, Like i Gorskog kotara, te realizirati potencijal korištenja sredstava EU fondova za borbu protiv klimatskih promjena, zaštitu šuma, istraživačke i inovacijske programe.

U vodnom gospodarstvu SDP se protivi privatizaciji voda, želi ubrzati aktivnosti utvrđene Nacionalnim planom navodnjavanja i gospodarenjem poljoprivrednim zemljištem i vodama, ubrzati realizaciju projekata sustava obrane od poplava, reformu vodno-komunalnog sektora, odnosno okrupnjavanje, te riješiti problem gospodarenja otpadnim muljem iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda sukladno redoslijedu gospodarenja otpadom.

 

Označeno u