SDP: Čehok i HDZ-a trebaju preuzeti odgovornost za bale zbog kojih treba žurna sjednica

vv / sdp | 2.5.2019. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je svojim Rješenjem Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila Odluku Gradskog vijeća Grada Varaždina o stavljanju izvan snage Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja baliranog miješanog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina, Gradska organizacije SDP-a priopćila je da je to "veliki korak unazad u pokušaju gradske vlasti da počne rješavati ovaj najveći problem svih građana, a to je konačno micanje bala iz Brezja".

- Klub vijećnika SDP-a se u dosadašnjim raspravama i glasanjima na temama vezanim za rješavanjem problema bala ponašao kao odgovorna strana i, bez obzira na to što smo oporba, nismo išli za skupljanjem jeftinih političkih poena. Cijelo vrijeme inzistirali smo na transparentnosti i tražili najbolja moguća rješenja ovog problema. Nažalost, gradska vlast se nije ponašala odgovorno niti u rješavanju ovog problema, niti u odnosu prema gradskim vijećnicima. Umjesto pravovremenog i potpunog informiranja o pravnoj situaciji u kojoj se grad nalazi, gradska vlast je vijećnike stavljala u situaciju da o balama donose odluke bez potrebnog vremena i informacija nužnih da se sagledaju svi aspekti potrebni za donošenje kvalitetnih odluka. Unatoč ovakvom nekorektnom ponašanju, podržali smo sve napore gradske vlasti u rješavanju pitanja bala, navodi se u priopćenju koje potpisuju predsjednik Gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković i  predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Neven Bosilj.

Smatraju da je konačno došao trenutak da gradonačelnik preuzme odgovornost za svoju politiku.

- Jer od ljeta 2002. godine kada je pitanje rješavanja varaždinskog smeća otvoreno odlukom općinskog vijeće Gornjeg Kneginca o zatvaranju deponija smeća prošlo je 17 godina. U tih 17 godina Ivan Čehok je bio gradonačelnik 11 godina, ili drugim riječima od ukupno 12 godina koliko je na čelu grada od 2001. godine on se pitanjem smeća bavio 11 godina. Usprkos tome gradonačelnik Čehok svu odgovornost za pitanje bala svaljuje na druge, iako je cijeli problem nastao za vrijeme njegove vlasti i iako je očigledno kako je on najodgovorniji za ovu situaciju. Stoga pozivamo gradonačelnika Čehoka da umjesto djetinjastog ponašanja i stalnog prebacivanja odgovornosti na druge, preuzme odgovornost i konačno počne rješavati pitanje bala transparentno, bez dogovora iza zatvorenih vratiju te kroz uključivanje svih političkih aktera u traženje rješenja jer se radi o pitanju koje nadilazi bilo kakve partikularne političke (ili osobne) interese, navode SDP-ovci koji preko svojeg Kluba vijećnika SDP-a predlažu predsjedniku Gradskog vijeća Grada Varaždina Damiru Habijanu sazivanje sjednice Gradskog vijeća po hitnom postupku zbog konkretnog odlučivanja Vijeća o poduzimanju pravnih lijekova glede poništene Odluke i daljnjih postupanja Grada u rješavanju pitanja bala u novim okolnostima, odnosno zbog prevelike važnosti pitanja i za vijećnike, i za građane.

Prijedlog za sazivanje hitne sjednice obrazlažu time  da je poništena Odluka Gradskog vijeća.

-To ukazuje na obvezu da upravo Gradsko vijeće tu činjenicu raspravi i odluči hoće li se pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom protiv Rješenja Državne komisije, ili se prihvaća njezino Rješenje. S tim u vezi sjednica je hitna i zbog vremenskih rokova za eventualno postupanje, sukladno uputi o pravnom lijeku Državne komisije.  Isto tako, hitnu sjednicu treba sazvati i zbog postupanja u rješavanju pitanja bala u Brezju u novim okolnostima uzrokovanim Rješenjem navedene Komisije koje bitno mijenjaju položaj Grada, posebno zbog dogovorenog sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i realnih mogućnosti da teret financiranja padne u cijelosti na Grad i same građane, navode SDP-ovci koji pozivaju Čehoka, kao nositelja izvršne vlasti u okviru samoupravnog djelokruga Grada Varaždina, koji priprema prijedloge općih i drugih akata koje donosi Gradsko vijeće da za tu sjednicu pripremi materijal sukladno predloženoj temi za dnevni red za traženu sjednicu, kako u dijelu poduzimanja pravnih radnji prema Visokom upravnom sudu, tako i svih drugih radnji koje Grad može poduzimati u novonastaloj situaciji u rješavanju ovog pitanja.