Sastanak u Dvoru Trakošćan: Ministar Ćorić zadovoljan je inicijativama koje dolaze s terena

J.Š./Varaždinske vijesti | 6.2.2018. u 14:19h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U sklopu posjeta Varaždinskoj županiji ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić susreo se sa stranačkim kolegama u Dvoru Trakošćan na sjednici Županijskog odbora HDZ-a.

Uz stranačke dominirale su i teme o projektima koje provodi Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Posebno se raspravljalo o projektima koji se provode ili će se provoditi na području Varaždinske županije.

– Veliki projekt Aglomeracije, izgradnja retencija i nasipa za obranu od poplava, uređivanje vodotoka i vodoopskrba samo su neke od tema o kojima je stranačko vodstvo te članovi Županijskog odbora raspravljalo s ministrom Ćorićem. Posebna rasprava vodila se o projektima zaštite prirode i pojedinih područja na prostoru Varaždinske županije što bi u skoroj budućnosti moglo rezultirati, uz zaštitu prirode, i novim turističkim sadržajima bitnima za lokalno stanovništvo – kazao je predsjednik Županijske organizacije i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Dodao je da bi se stvaranjem turističkih sadržaja povezanih s prirodom otvorila mogućnost za stjecanje novih prihoda za lokalno stanovništvo i otvaranje novih radnih mjesta u tom sektoru.

Ministar Ćorić zadovoljan je inicijativama koje dolaze s terena te je obećao svu moguću pomoć da se projekti lokalne zajednice, koji imaju svoju opravdanost, realiziraju u što kraćem vremenskom roku.

Domaćin susreta ministra Ćorića i članova Županijske organizacije HDZ-a, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, upoznao je ministra s projektima koji se provede na području te općine.

Riječ je o izgradnji mini hidroelektrane iza brane na jezeru Trakošćan te o uređenju retencije u Bednjanskom polju. Općina je pred dovršetkom Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2018.-2023. g. i u tijeku su priprema za prijavu na natječaj za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta. Radi se i na projektu energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Na taj natječaj Općina Bednja prijavila je projekt energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma u Bednji, ukupne vrijednosti 1,24 milijuna kuna. Matična škola u Bednji obnavlja se kroz projekt energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije. U tijeku su radovi vrijedni više od 2 milijuna kuna. Općina je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša realizirala i projekt korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna.

Načelnik Poljak zahvalio je ministru na dosadašnjoj potpori u projektima te zamolio za nastavak suradnje. Zaključio je da svi ti napori imaju za cilj pridonošenje boljitku i stvaranju benefita za lokalnu zajednicu.

– Novo radno mjesto ovdje nije samo jedna plaća više, nego ujedno znači ostanak na rodnoj grudi, prestanak iseljavanja, povećanje broja učenika u školi, materijalnu i socijalnu sigurnost. A samim time i zaustavljanje daljnjeg produbljivanja negativnih demografskih trendova te poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika – zaključio je Poljak.