Saborske zastupnice s Barbarom Antolić Vupora razgovarale o problemima u sustavu udomiteljstva Foto: SDP Varaždinske županije

Saborske zastupnice s Barbarom Antolić Vupora razgovarale o problemima u sustavu udomiteljstva

Varaždinske vijesti | 8.5.2021. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U četvrtak je SDP-ova kandidatkinja za županicu Varaždinske županije i aktualna saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora u Varaždinu ugostila svoje kolegice, saborske zastupnice Ivanu Posavec Krivec i Katicu Glamuzinu koje su joj iskazale podršku na predstojećim lokalnim izborima.

Tom su prilikom posjetile udomiteljstvo starijih u Martijancu i Udrugu udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije „Zipka”, ali i popile kavu na popularnom varaždinskom Stančiću. U obilasku im se pridružio i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina, Neven Bosilj kojem su gošće također iskazale svoju podršku.

Tijekom posjeta saborske zastupnice Ivana Posavec Krivec i Katica Glamuzina dotakle su se problema u sustavu udomiteljstva u Republici Hrvatskoj. Zastupnice su istaknule kako je Varaždinska županija oduvijek smatrana kolijevkom udomiteljstva, a danas se udomitelji suočavaju s brojnim problemima u sustavu.

Naglasile su i kako postojeći Zakon o socijalnoj skrbi ne omogućava da udomitelji koji brinu o bolesnoj djeci ili djeci s posebnim potrebama ostvaruju doplatke za pomoć i njegu ili status roditelja njegovatelja, kao što je slučaj s roditeljima.

Barbara Antolić Vupora je kazala da je Republika Hrvatska, želeći regulirati područje udomiteljstva, Zakonom o udomiteljstvu uvela naknade za udomitelje, što je svakako predstavljalo pozitivan iskorak. Međutim, te se naknade nisu povećavale od 2007. godine, a one iznose između 2.000 i 2.640 kuna. Istaknula je da su se jedino povećale naknade za rad udomitelja koje sada iznose 830 kuna po djetetu, no i ovdje se javlja problem.

– Ne možemo uspoređivati udomitelje koji djetetu pružaju dom, obitelj i roditeljsku ljubav s institucionalnom skrbi, tako da ne moram ni reći kako smatram da je ovakva naknada uvreda udomiteljima i jedan od razloga zašto ih je sve manje. Još jedan problem je u tome što udomitelj koji ima više od troje djece ne prima naknadu za djecu iznad tog broja. Gdje je tu logika? - pita se Antolić Vupora.

Dodala je kako se problemi ne javljaju samo u razdoblju provedenom kod udomitelja, nego i nakon.

– Udomljena djeca nakon 18. godine života gube svoj status, a znamo i svjesni smo da nijedno dijete odmah po završetku svog školovanja ne može dobiti posao. Čak i ako se uspije zaposliti, gdje će i od čega živjeti? Zbog toga ga udomitelji često i dalje financiraju i to o svom trošku – kazala je saborska zastupnica i kandidatkinja za varaždinsku županicu.

Najavila je da će se kao županica posebno zalagati za udomiteljstvo djece, ali i starijih osoba.

– Nastojat ću udomiteljima, u suradnji s nacionalnom razinom, osigurati jednu sustavnu pomoć kako bi se nagradili njihov trud, njihova požrtvovnost i briga koju pružaju udomljenoj djeci – zaključila je Antolić Vupora.

barbara_antolic_vupora_06052021_3.JPG

barbara_antolic_vupora_06052021_2.JPG

barbara_antolic_vupora_06052021_1.JPG