Restart koalicija predstavila kandidate za 3. izbornu jedinicu: "Osvojit ćemo 10 mandata"

| 19.6.2020. u 12:52h | Objavljeno u Aktualno

Restart koalicija predstavila je danas u varaždinskom hotelu "Park" svoje kandidate u 3. izbornoj jedinici. Svaki je kandidat imao samo minutu vremena da se predstavi i ukratko iznese ono za što će se zalagati ukoliko osvoje vlast na predstojećim parlamentarnim izborima.

Nositelj liste je SDP-ov krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je na kraju objedinio sve teme koje će dominirati na sjeveru Hrvatske ukoliko njihova koalicija osvoji vlast, a to su teme od razvoja prometne infrastrukture, poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva te kontinentalnog turizma do reforme lokalne uprave, povezivanja obrazovanja i znanosti s gospodarstvom, bolje zdravstvene i socijalne skrbi za starije, očuvanje temeljnih ljudskih prava i drugo.

- Ove Vlade Andrije Plenkovića nije smjelo ni biti jer je nastala političkom korupcijom i kupovinom žetončića, mimo volje naroda, posebice ovdje na sjeveru. To izaziva zgražanje i zbog toga mladi odlaze iz zemlje. Mladi ne odlaze zbog nedostatka radnih mjesta nego zato što nemaju svi istu šansu za napredovanje. A takvu šansu niti mi na sjeveru Hrvatske nismo imali kod ove Vlade. Ova je Vlada radila razvojne sporazume za neke druge regije i mi smo to podržavali, ali smo tražili i svoj dio kolača. I ono što je ovisilo samo o nama, ono što smo mogli ostvariti vlastitim snagama, a to je povlačenje sredstava iz EU fondova, po tome smo u vrhu. Ali nismo proveli one projekte koje smo pripremili, a za koje smo trebali podršku središnje vlasti i to se jednostavno mora promijeniti - poručio je Kolar dodajući da se njihova lista od danas zove "Lista za 10" jer očekuju osvajanje deset mandata u 3. izbornoj jedinici.

Drugi na listi je međimurski župan Matija Posavec koji je na listi kao nezavisni kandidat. "Red, rad i odgovornost" ističe Posavec kao moto razvoja svoje županije, a što bi se trebalo preslikati i na ostatak zemlje. U svome se obraćanju fokusirao na temu EU fondova iznoseći podatak da u ovom sedmogodišnjem razdoblju, do 2020. godine, Hrvatskoj nije isplaćeno više od polovice od ukupno 81 mlrd kuna, koliko joj je bilo namijenjeno.

Treća na listi je predsjednica županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora koja je naglasak stavila na socijalne politike i stvaranje boljih uvjeta za skrb o starijima te najavila uvođenje instituta Pravobranitelja za starije osobe te ukidanje RTV pretplate za umirovljenike.

- Ovdje se živi bolje, ali i radi bolje nego drugdje - poručila je Vupora.

Četvrti na listi je SDP-ov gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač koji je naglasak stavio na reformu lokalne uprave, a peta na listi je internistica Županijske bolnice Čakovec Andreja Marić, jedno od iznenađenja iz SDP-ove kvote u 3. izbornoj jedinici, usmjerena na resor zdravstva.

Na šestom mjestu je SDP-ov Željko Pavić iz Krapine koji dolazi iz informatičkog sektora i ističe potrebu "prave reforme obrazovanja". Sedmo mjesto zauzela je SDP-ova gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek koja se fokusirala na promicanje jednakosti, ljudskih prava i sloboda, kao i na rodnu ravnopravnost i prava manjina.

Osmi na listi je prvi čovjek SDP-a u Varaždinu Miroslav Marković koji je najavio donošenje Zakona o porijeklu imovine i bespoštednu borbu protiv korupcije i klijentelizma.

Na devetom je mjestu SDP-ov Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova. Iako jedini na listi za 3. izbornu jedinicu koji je iz Zagreba, Klisović ističe da je rodom iz Zagorja, čije će interese zastupati, kao i interese izvoznika.

Na desetom je mjestu HSS-ova načelnica međimurske općine Sveta Marija Đurđica Slamek koja zagovara povećanje poljoprivredne proizvodnje, a na 11. mjestu je međimurski poduzetnik Mladen Novak koji u prvi plan stavlja razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Na 12. mjestu je Jadranka Bahlen, predsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Varaždinske županije.

13. mjesto zauzima dugogodišnja turistička djelatnica i promotorica Čakovca Boška Ban Vlahek, za koju u Međimurju kažu da je "osvježenje na listi Restart koalicije", iako je i na prošlim lokalnim izborima bila kandidatkinja za zamjenicu međimurskog župana, također koalicije lijevog centra. 

Posljednji na listi je bivši SDP-ov ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić koji će svoj put u Sabor pokušati naći putem preferencijalnih glasova, a u fokusu će mu također biti teme vezano za daljnji razvoj prometne infrastrukture, posebice željeznice.