Reformisti: Treba hitno povećati pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji Foto: Reformisti

Reformisti: Treba hitno povećati pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji

Varaždinske vijesti | 29.12.2020. u 16:08h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije i predsjednik Reformista Radimir Čačić i saborska zastupnica Natalija Martinčević na poziv gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića bili su danas u obilasku potresnom pogođenog područja Grada Petrinje koji se dogodio dan ranije te su u ime Narodne stranke – Reformisti predložili zakonski i financijski okvir u sanaciji šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

>> Novi potres kod Petrinje 6.3 po Richteru, osjetilo se i podrhtavanje u Varaždinu

- Prijedlog je da Vlada Republike Hrvatske na prvoj sjednici donese Uredbu sa zakonskom snagom temeljem Ustava RH članka 110., a kojom bi se područje primjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji proširilo i na Sisačko-moslavačku županiju. Inicijativa Reformista je da se sa 15. siječnja, odnosnom prvim radnim danom Sabora, u hitnu proceduru upute izmjene i dopune zakona sa istim sadržajem. Zakon o obnovi donesen je nakon duge i opsežne procedure s mnogo prihvaćenih amandmana, što znači da je već prilagođen i usuglašen - priopćili su Reformisti.

- Obzirom na hitnost ne treba gubiti vrijeme već treba primijeniti usvojeni zakon koji predviđa i donošenje cijelog niza provedbenih propisa, a koji do sada nisu doneseni. Upravo ti propisi trebaju naglasiti i specifičnosti Sisačko-moslavačke županije i posebnih područja jedinica lokalne samouprave kakav je Grad Petrinja obzirom na razinu pretrpljenih devastacija u Domovinskom ratu i stupnju razvijenosti - dodali su.

U trenutku održavanja današnje konferencije za medije Petrinju je zatresao potres bitno jači od jučerašnjeg potresa te su župan Čačić, saborska zastupnica Natalija Martinčević te gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović svjedočili rušenju zgrada u samom centru Petrinje.

>> Čačić za vrijeme potresa u Petrinji: "Stojite, a zemlja se pod vama trese, cijela gradska jezgra je oštećena"

- Ta činjenica dodatno naglašava potrebu i značajno povećanje već predložene uplate sredstava iz proračunskih rezervi te njihovu isplatu direktno jedinicama lokalne samouprave zbog hitnosti i obima potrebnih intervencija - ističu Reformisti.

Petrinja_potres_web_2.jpg

Petrinja_potres_web_3.jpg

Petrinja_potres_web_4.jpg

Označeno u