Reformisti samostalno izlaze na izbore za europski parlament, Čačić nositelj liste Foto: NS - Reformisti

Reformisti samostalno izlaze na izbore za europski parlament, Čačić nositelj liste

Varaždinske vijesti | 23.3.2019. u 16:17h | Objavljeno u Aktualno

Središnji odbor Narodne stranke – Reformisti na svojoj 10. sjednici danas je u Čakovcu odlučio da će stranka na predstojeće izbore za Europski parlament izaći samostalno, a nositelj liste bit će predsjednik stranke Radimir Čačić.

Predsjedništvo stranke ovlašteno je da odluči o kandidatima i poretku na listi, na kojoj će se, kako je priopćeno iz stranke, uz predstavnike Reformista naći i nekoliko uglednih nestranačkih pojedinaca iz cijele Hrvatske.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji, Radimir Čačić naglasio je da Reformisti, kada je u pitanju sudbina Uljanika, podržavaju stečaj s preustrojem.

- Mi smo oduvijek bili stranka jasnih stavova. Kad je Vlada najavila da će Hrvatska ponovno preuzeti Inu, što je mnogima sigurno bilo lijepo čuti, mi smo jasno poručili da to neće biti moguće i pokazalo se da smo u pravu. Dok su svima bila puna usta kritika u slučaju Agrokora, mi smo ustvrdili da je to odlično odrađen posao Vlade i to se danas jasno vidi. Tako i sada kad je u pitanju Uljanik, ne podržavamo HNS, Vrdoljaka, Posavca, ministra Horvata i sve one kojima je lako trošiti tuđe, nego jasno kažemo da je vrijeme za stečaj, što će i samoj tvrtki, zaposlenima i njihovim obiteljima, dugoročno donijeti najviše koristi. Ne možemo podržati odluku da onaj dio Hrvatske koji stvara i proizvodi i dalje sanira gubitke koji se, kad je brodogradnja u pitanju, na ukupnoj razini mjere s oko 35 milijardi kuna - istaknuo je Čačić.

Komentirajući povećanje hrvatskog kreditnog rejtinga, Čačić je ustvrdio da je i to, djelomično, vezano uz odluku o Uljaniku.

- Kreditni rejting je uvijek kolateralna posljedica razine ozbiljnosti i odgovornosti rada Vlade. Ukoliko sada olako potrošimo još nekoliko milijardi kuna na sanaciju gubitaka Uljanika to će se dugoročno odraziti i na naš kreditni rejting čije povećanje, s druge strane, s obzirom na ukupni hrvatski dug, znači nekoliko milijardi kuna manje za kamate - rekao je Čačić.

Čačić se osvrnuo i na stavove koje će stranka prezentirati tijekom kampanje za EU izbore te svoju uključenost u regionalnu i međunarodnu suradnju.

- Nedavno je jedan ugledni profesor s Harvarda izjavio da je opća apatija moralni rizik kojem se svi trebamo suprotstaviti. Mi se tome suprotstavljamo jasnoćom naših stavova. Kroz kampanju želimo pokazati snagu sjevera i ukazati svima da su stavovi i konkretna rješenja koji imaju podršku ovdje od koristi za cijelu Hrvatsku i siguran sam da će to mnogi prepoznati. Želimo pokazati da postoje ljudi i stranka koja može zaštiti radnike i njihova prava na čist i pošten način. Hrvatskoj nisu potrebni sitni kalkulanti kakvih je u našoj politici mnogo, nego jasni i konkretni stavovi s kojima će i jedna mala Hrvatska imati što reći u Europskom parlamentu. Kad govorimo o međunarodnoj suradnji treba istaknuti da sam jedini hrvatski političar koji u 40-godišnjoj povijesti Saveza Alpe-Adria obnaša dužnost predsjednika, potpredsjednik sam Skupštine europskih regija i predsjednik jednog od tri komiteta. Nedugo sam se vratio iz Francuske, već sutra odlazim u Švedsku, nedavno sam bio u Vojvodini i Sarajevu, a sve to doprinijelo je činjenici da je Varaždinska županija već drugu godinu zaredom uvjerljivo najuspješnija po povlačenju EU sredstava. Takav konkretan pristup usmjeren rezultatima, angažmanom u Europskom parlamentu može bitno popraviti današnje vrlo skromne rezultate Hrvatske, s obzirom da smo prema službenim podacima drugi najneuspješniji u Europskoj uniji po povlačenju novca iz EU fondova - kazao je Čačić.

reformisti_cacic_eu_izbori_01.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_02.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_03.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_04.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_05.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_06.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_07.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_08.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_09.jpg

reformisti_cacic_eu_izbori_10.jpg