Gradonačelnik Jenkač reagirao na priopćenje vijećnika SDP-a, HNS-a i NSR-a Foto: VV arhiva

Gradonačelnik Jenkač reagirao na priopćenje vijećnika SDP-a, HNS-a i NSR-a

D.N./Varaždinske vijesti | 15.10.2015. u 10:06h | Objavljeno u Aktualno

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač danas je reagirao na prošlotjedno priopćenje medijima, kojeg su bili potpisali vijećnici SDP-a, HNS-a i NSR-a, u razdoblju od 2009. do 2015. godine. Priopćenje novomarofskog gradonačelnika prenosimo u cijelosti:

Iako se trudim sve građane Novog Marofa redovito informirati o aktivnostima koje poduzimam od kada sam preuzeo ovu odgovornu funkciju, očito se nekolicina njih, među kojima se ističe baš bivši gradonačelnik, uporno trudi svaki potez obezvrijediti i omalovažiti. Neoboriva je istina da je   bivši gradonačelnik Hrenić  imao  6 godina vremena da sve svoje ideje i projekte provede u djelo, no rezultati su izostali. Svaki projekt, istina, počinje s idejom, ali malo vrijedi ako na ideji ostane. U ormarima i ladicama bivšeg gradonačelnika koje smo „prekopali“ prema njegovoj medijskoj uputi pronašli smo samo kosture,  ali nikakve projekte.

Osvrnuo bih se na izgradnju područne škole u Oštricama i srednje škole u Novom Marofu koja ne ovisi o Gradu Novom Marofu jer izgradnja novih obrazovnih objekata nije u ingerenciji Grada, već Županije, Ministarstva i CEI.
Žalosno je da bivši gradonačelnik spominje zemljište iza potoka Korošćak  i izgradnju Škole na istoj, Valja podsjetiti da je čitavu Marofsku  javnost zabavljao poklanjanjem istog zemljišta Varteksu, kao što nas je zabavljao i Nano tehnologijom.
Izgradnja istočne obilaznice Novog Marofa i rekonstrukcija državne ceste Podrute – Mađarevo u nadležnosti je Hrvatskih cesta s kojima smo u dnevnom kontaktu kako bi projekt bio realiziran u što kraćem periodu. Također raspisan je i natječaj za izradu glavnog projekta za istočnu obilaznicu Novog Marofa.

Bivši gradonačelnik proziva da nije donesena Strategija razvoja Grada u mojem mandatu koji traje 6 mjeseci ( ista je pred završetkom), no istovremeno zaboravlja da je njegova Strategija razvoja grada istekla još 2013., te da je tu Stategiju  trebalo donijeti još u 2014.  godini.
Za sanaciju odlagališta Čret s Fondom za energetsku učinkovitost uspjeli smo raskinuti stari, za Grad izrazito nepovoljan ugovor i sklopiti novi, povoljniji kojim ćemo u proračunu Grada uštedjeti značajna sredstva. Također je u fazi preprojektiranje projekta sanacije, a promjena projekta je potrebna, jer su upravo za njegova mandata nagomilane prekomjerne količine smeća.

I na kraju, ali ne manje bitno. Jedna od poluga kojom se promovirao bivši gradonačelnik do istupa iz HNS-a je bila snažna vertikala državne – županijske – gradske vlasti. Od te vertikale vlasti Grad Novi Marof za njegovog gradonačelničkog mandata nije imao koristi jer je nemarom za vrijeme članstva u HNS-u propustio pribaviti koristi za Grad, a pristupanjem Reformistima nepovratno izgubio bilo kakvu podršku županijskih i državnih vlasti, ako ju je ikada uopće i imao, a time nanio veliku štetu Gradu.

U gomili žuči koju sipa ne spominje zone u Oštricama i Možđencu.  Za njegovoga gradonačelničkog mandata je počeo teći, ali i istekao trogodišnji rok u kojem je zemljište koje je Gradu darovala država trebalo opremiti i privesti gospodarskoj namjeni. Što je po tom pitanju učinjeno?  Neka bivši gradonačelnik Hrenić  rađe razmisli o svojoj odgovornosti, ukoliko Grad bude morao snositi posljedice nepridržavanja   ugovora  zaključenog  sa državom?

Zaključno, Grad Novi Marof, unatoč velikim financijskim problemima u kojima ga je ostavio bivši gradonačelnik, što je i potvrđeno sa 128. mjestom tj. zadnjim mjestom od svih gradova u Hrvatskoj u 2014. godini Po ostvarenju proračuna gradova u 2014. Unatoč tome Grad  sada  normalno funkcionira. U suradnji sa Županijom i državnim institucijama priprema i realizira brojne razvojne projekte. O svemu tome novomarofska javnost je redovno i bit će i ubuduće pravovremeno izvješćivana.  Ono što bivšeg Gradonačelnika i zamjenika vjerojatno boli i što ih motivira na ovakve istupe jest to da sam ja u šest mjeseci na dužnosti gradonačelnika odradio više nego oni u šest godina. Ali, tu im ja doista ne mogu pomoći, niti se time želim baviti. Moja briga su Grad Novi Marof i njegovi građani, piše u današnjem priopćenju novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača poslanog medijima.