Reformisti: "Nevjerojatno i apsurdno, HNS-ovi načelnici su protiv Štromara!" Foto: Reformisti Varaždin

Reformisti: "Nevjerojatno i apsurdno, HNS-ovi načelnici su protiv Štromara!"

Varaždinske vijesti | 9.5.2019. u 10:36h | Objavljeno u Aktualno

Reformisti su reagirali na prikupljanje potpisa potpore za izmjenu Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, a riječ je o inicijativi načelnika općina Cestica i Sračinec.

- HNS-ovi načelnici Mirko Korotaj (Cestica) i Božidar Novoselec (Sračinec) početkom tjedna pohvalili su se kako su prikupili više od 500 potpisa potpore mještana svojih općina kako bi se izmijenio Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona. Upravo je nevjerojatno i potpuno apsurdno da su HNS-ovi načelnici skupljali potpise za izmjenu Pravilnika koji je donio ministar Butković, a supotpisao ministar iz redova HNS-a, Predrag Štromar. Zanimljivo je da ih, po njihovim riječima, u svemu od početka podržava potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Nas zanima od kojeg to početka on njih podržava. Od početka kad je krenula zabrana prometa kroz Mursko Središće koju je podržao HNS-ov Matija Posavec, je li taj početak kad je Pravilnik dan Hrvatskim cestama u čijoj se Upravi kao član nalazi HNS-ov Alen Leverić ili od onog početka kad je taj Pravilnik dan na supotpis Predragu Štromaru, ministru gospodarstva, koji ih sad podržava – rekla je na jučerašnjoj konferenciji za medije Valerija Paljak, potpredsjednica Reformista iz Sračinca.

- Nakon što je predsjednik NS Reformisti, varaždinski župan Radimir Čačić, prošlog tjedna na konferenciji za medije novinarima predočio javno objavljeni dokument, sporni Pravilnik, a u kojem piše da je donesen u suglasnosti sa Štromarom kao ministrom, HNS-ovi načelnici skupljali su potpise da se donesu izmjene tog Pravilnika. Time je problem koji je nastao, nesnosne gužve zbog kamionskog prometa kroz Varaždin i općine Sračinec, Petrijanec, Vinica i Cestica, dobio zaista nevjerojatan nastavak. HNS-ovi načelnici Korotaj i Novoselec pokušavaju riješiti problem za koji je direktno suodgovoran Predrag Štromar, ministar graditeljstva iz redova HNS-a - poručuju reformisti.

- Pravilnikom koji je donio ministar Butković, a supotpisao Štromar, ugroženo je normalno funkcioniranje i svakodnevni život mještana općina Sračinec, Petrijanec, Cestica i Vinica, ali i dijela Varaždina. Na cestama se stvaraju gužve zbog kojih naši sumještani ne mogu normalno na posao, obavljati svakodnevne obaveze, a o sigurnosti mještana, pogotovo najmlađih, bolje da ne govorimo. Sve ovo može se jednostavno riješiti izmjenom Pravilnika koji je donesen i očekujemo da se to napravi prije nego se dogodi nepopravljiva šteta u našim općinama. Naravno, dugoročna rješenja su izgradnja brze ceste i preusmjeravanje tranzita na autoceste – složni su Paljak, Strelec i Ščuric.

- Iako je već dobro poznato da HNS, otkad je dio vladajuće garniture, nije pomogao u rješavanju ni jednog problema u Varaždinskoj županiji, nevjerojatno je da uporno pokušavaju stvoriti nove probleme, a kad ih stvore, krenu ih prividno rješavati, od čega naravno nikad nema rezultata. Još jednom apeliramo na HNS da prestanu pomagati Varaždinskoj županiji, jer svaki potez koji se tiče županije, završi pogubno za žitelje ili proračun Varaždinske županije, baš kao što je sada slučaj s kamionskim prometom ili povratom duga države za izgradnju dvorana i škola u županiji - zaključili su Reformisti.