"Razumijem frustriranost Reformista koja je na području Ivanca toliko popularna da nema nijednog vijećnika"

Varaždinske vijesti | 4.12.2018. u 14:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što smo u nedjelju na našem portalu objavili priopćenje Reformista na temu izglasavanja proračuna Grada Ivanca za 2019. godinu, danas je stiglo i priopćenje iz Grada Ivanca.

Priopćenje koje potpisuje gradonačelnik Milorad Batinić prenosimo u cijelosti.

Temeljem čl. 40 Zakona o medijima, zahtijevam objavu reagiranja na priopćenje Narodne stranke – Reformista u vezi donošenja proračuna Grada Ivanca za 2019. godinu, a koji je objavljen na Vašem portalu.

„Potpuno razumijem frustriranost Narodne stranke – Reformista koja je na području grada Ivanca toliko popularna da nema nijednog vijećnika u Gradskom vijeću pa njihovoj predstavnici nije ni preostalo drugo nego da sa strane prati kako radi i ponaša se gradska vlast odgovorna prema svojim građanima.

Razumijem i izjavu da su „razočarani“ ishodom sjednice. Doduše, „nezavisni“ vijećnik Nikola Vidoni (koji je glasove na izborima osvojio kao kandidat HSS-a) – a za kojeg i sami imenom i prezimenom potvrđuju da je prešao Reformistima i da su mu pisali amandmane – na sjednici nije podržao predložen proračun te je time (neuspješno!) proveo dogovoreni scenarij usmjeren na rušenje proračuna i aktualnog gradonačelnika.

Radi boljeg razumijevanja situacije treba istaknuti da je Vidoni u Gradsko vijeće došao kao zamjena Marijanu Štefanku (također bivšem predstavniku HSS-a). HNS/HSU je s HSS-om imao zaključen koalicijski sporazum o zajedničkom obnašanju vlasti u gradu Ivancu. Međutim, gle čuda! Taj isti Štefanko, koji je u Vijeće izabran glasovima HSS-a i ponajviše, rodnog Prigorca i okolice, a koji se u razgovorima oko zahtjeva da ga se zaposli nije libio tražiti atraktivna rukovodeća radna mjesta (na što HNS nije pristao), odjednom dobiva dopadljiv posao u Domu zdravlja Varaždinske županije! I, treba li reći, istog trenutka prekida komunikaciju s dojučerašnjim koalicijskim partnerom, a da pritom nije pokazao ni minimum ljudske i političke korektnosti da barem u razdoblju međustranačkih konzultacija o donošenju proračuna svoje partnere pošteno pogleda u oči i obavijesti ih o napuštanju koalicije, a ne da od odgovornosti bježi ne javljajući se na telefon.

Pa su tako, vođeni primjerom svog partnera Milana Bandića, Reformisti uspješan obrazac Bandićeve kupovine vijećnika radnim mjestima i sinekurama preselili (a takvih je primjera koliko hoćete) i u našu županiju.

Nadalje, tko se samo našao prozivati ivanečku vlast za politiku kojoj „u prioritetu nisu konkretne pomoći za građane“! Da podsjetimo: Varaždinska županija na čelu sa županom R. Čačićem Ivancu i okolnim gradovima i općinama (37.000 stanovnika!) je prije dvije godine ukinula sustav Hitne pomoći koji je odlično funkcionirao i do danas nije uspostavila punkt posebnog dežurstva kako je bilo i dogovoreno s Ministarstvom zdravstva. Tek prošlih dana osobno sam potpisao ugovor o opremanju kojim će Grad Ivanec – a ne županija! – to omogućiti svim građanima ovoga kraja.

Gdje vam je moral kad ovu vlast prozivate da joj građani nisu prioritet, a da istovremeno župan na sjednici Županijske skupštine javno odbija ustupiti zemljište za gradnju dječjeg vrtića u Radovanu!?

Gdje vam su vam odgovori i postupanja na desetke dopisa i zahtjeva koje je Grad uputio ŽUC-u tražeći intervencije na županijskim i lokalnim cestama koje su u očajnom stanu?

Nije li vas sram što javno ističete da se dionice cesta popravljaju ili asfaltiraju na „inicijativu“ članova Reformista, a da istodobno uopće ne reagirate na istovjetne zahtjeve gradova i općina? Dokle ćete primjenjivati taj degutantan i koruptivan obrazac, pri čemu građane tretirate kao nepismenu masu koja samo žudi za svojih stotinjak metara asfalta i ne razumije kakva je igra u pozadini?
I, na kraju. Da vaša predstavnica na sjednici nije sjedila na ušima, onda bi valjda čula da povećanje svote za stipendiranje deficitarnih zanimanja nije prihvaćeno zato jer je u proračun za 2019. već uvršteno njihovo povećanje s dosadašnjih 500 na 800 kuna. Nisam prihvatio povećanje za opremanje djece od 2. do 8. razreda jer bi se - po vašem prijedlogu - za njih izdvojilo jedva 170 kuna, na što nisam mogao pristati u kontekstu činjenice da Grad za prvašiće već izdvaja 700 kuna.

Svjestan sam zbog čega ste osobito zainteresirani za ukidanje Ivanečkih novina. Time bi se potpuno ugasilo gradsko informiranje putem kojeg građani dobivaju poštenu, istinitu i relevantnu informaciju o tome kako Grad gospodari novcem poreznih obveznika. Sigurno je da bi medijska tišina o uspjehu HNS-ova gradonačelnika i grada koji HNS uspješno vodi u suradnji sa svim dobronamjernim partnerima i suradnicima vama savršeno odgovarala.

I stoga razumijem da vam Ivanečke novine smetaju i da vas boli što je grad Ivanec vođen kvalitetno i što građani to prepoznaju. Umjesto zlonamjernog podrivanja ovog grada, primite se posla u Županiji i ostavite Ivanec Ivančanima. Gradsko vijeće o tome vam je poslalo i više nego jasnu poruku!

 

Označeno u