R. Čačić o poslovima Z. Mošmondora: Sukob interesa je neupitan s moralnog gledišta

V.V. | 20.4.2018. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Na nove tvrdnje županijskog vijećnika HNS-a Zlatana Mošmondora iznesene na konferenciji HNS-a u četvrtak, 19. travnja, kao i na navode iz otvorenog pisma gospodina Mošmondora, reagirao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Čačić ističe kako se radi o nesitinitim tvrdnjama, a njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti.

Gospodin Zlatan Mošmondor, županijski vijećnik HNS-a, iznio je laži na konferenciji za novinare, i to ne prvi put. Na sjednici Županijske skupštine u srijedu sam jasno iznio točan podatak: gospodin Mošmondor je kao županijski vijećnik HNS-a osam godina zaredom ugovarao poslove za tvrtku čiji je vlasnik i direktor, a kojoj je iz županijskog proračuna svih tih godina isplaćeno 444.000 kuna. Činjenica je da se isplate za vrijeme mandata bivšeg HNS-ovog župana Predraga Štromara odnose na direktna plaćanja bez javnog natječaja, što je glavni problem.

Na sjednici Županijske skupštine sam jasno rekao i to da ne dopuštam iznošenje laži. Gospodin Mošmondor je izrekao da sam u sukobu interesa jer je tvrtka, koja nije povezana sa mnom, na javnom natječaju kao jedini ponuđač dobila u zakup prostor u vlasništvu Županije, za što plaća više od prijašnjeg zakupnika. A nije samo to kleveta. Ustvrdio je da sam javni prostor dodijelio Nataliji Martinčević, čime je iznio još jednu lažnu glasinu jer njoj nije dodijeljeno ništa.

Na te klevete sam reagirao i ustvrdio da su izrečene laži, što nije vrijeđanje, nego utvrđivanje činjenice da je vijećnik HNS-a svjesno izrekao neistinu s namjerom da javnost zavara i dovede u zabludu.

Nažalost, moram ustvrditi da HNS-ovog vijećnika Mošmondora zbog ugovaranja poslova s HNS-ovim županom nije moguće prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, jer vijećnici nisu obuhvaćeni Zakonom o sprječavanju sukoba interesa. Sukob interesa je, međutim, neupitan s moralnog gledišta. Dakako, da su poslovi povjeravani javnim natječajem, a ne dogovorom bivšeg župana i vijećnika HNS-a, ne bi bili upitni niti sporni.