Proslava Dana Varaždinske županije

| 5.9.2016. u 20:34h | Objavljeno u Aktualno

Ovogodišnja proslava Dana Varaždinske županije, te blagdana Male Gospe, održat će se u četvrtak, 8. rujna, u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, s početkom u 18 sati. Program proslave i dobitnike ovogodišnjih županijskih nagrada predstavila je medijima 5. rujna, Dubravka Biberdžić, predsjednica Županijske skupštine.

Nakon uobičajenih pozdravnih riječi župana i predsjednice županijske skupštine te dodjele priznanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima u umjetničkom programu nastupit će Lana Kos, operna diva koja nastupa na opernim pozornicama diljem svijeta, a ujedno je i ovogodišnja dobitnica županijske nagrade.

U okviru proslave Dana Županije u srijedu 7. rujna, u 18 sati, u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije na nebo održat će se sveta Misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitinice Županije. U četvrtak će biti položeni vijenci kod središnjeg križa na gradskom groblju, a u petak, 9. rujna od 9 sati na dalje, ispred zgrade Županije održat će se prezentacija zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda varaždinskog kraja te u 17 sati uz Stari grad i program Husarske pukovnije Varaždinske županije.

Sukladno Odluci o javnim priznanjima Varaždinske županije javna priznanja dodijelit će se prema odlukama Županijske skupštine i župana Predraga Štromara.

Prema odluci Županijske skupštine nagrađen je Mladen Markač, umirovljeni general – pukovnik kojemu se za zasluge u obrani i oslobađanju zemlje te osobnu žrtvu vezanu uz Domovinski rat dodjeljuje titula počasnog građanina Varaždinske županije. Nagradu za životno djelo dobio je Marijan Cesarec, dr. med. za cjelokupni rad u zdravstvu Varaždinske županije i stručni doprinos medicini. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala je tvrtci HEW Ivanec, poznatom izvozniku aktivnog dijela elektromotora, za širenje proizvodne te za društveno odgovorno poslovanje u zajednici te Barbari Antolić Vupora za uspješno društveno djelovanje te unapređenje hrvatsko–slovenskih odnosa.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu pripala je Radiju Ludbreg u povodu pedeset godina rada na informiranju i organizaciji mnogobrojnih manifestacija u gradu Ludbregu i široj regiji, Udruzi Specijalne jedinice policije „ Roda“, u povodu dvadeset pet godina osnivanja, za čuvanje sjećanja na suborce i zahvalnost za časni ratni put u Domovinskom ratu, te Lani Kos, vrhunskoj umjetnici i opernoj prvakinji, za uspješnu međunarodnu karijeru i promociju Varaždinske županije u svijetu.

Župan je priznanja dodijelio slijedećim osobama i institucijama: Priznaje koje se dodjeluje posmrtno pripada obitelji Josipa Cikača, poznatog kamenoresca i kipara, za dugogodišnji umjetnički rad i brojne izložbe u zemlji i svijetu. Županovo priznanje dodijeljuje se i KUD-u Hrvatskih željeznica u povodu 85. obljetnice uspješnog rada, za rezultate u kulturnoumjetničkom stvaralaštvu, za razvoj kulturnog amaterizma te promociju varaždinske županije, KUD-u Salinovec za očuvanje i njegovanje kulture, tradicije i običaja ivanečkoga kraja i hrvatskoga zagorja te za razvoj kulturnog amaterizma, kao i sportašima Sari Kolak, za osvojenu zlatnu medalju u bacanju koplja na Olimpijskim igrama, Rio de Janeiru, 2016. te brončanu medalju na Europskom prvenstvu u atletici, Amsterdama 2016. i Marku Rogu, za prvi nastup u Hrvatskoj reprezentaciji na Europskom nogometnom prvenstvu, Francuska 2016.,a priznanje Župana dobiva i najbolji učenik Jurica Genc, učenik Elektrostrojarske škole Varaždin.

Također Županova priznanja dobili su i učenici najuspješniji sudionici međunarodnih olimpijada znanja i natjecanja:

Josip Kelava, učenik Prve gimnazije dobitnik zlatne medalje (ekipno) na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Sloveniji, Ilija Srpak, učenik Prve Gimnazije Varaždin, dobitnik srebrne medalje na 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Gruziji, Ivan Bačani i Denis Borak, dobitnici zlatne medalje na Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih, Hrvatska 2016.

Nagrađeni su i sudionici Međunarodnih natjecanja iz robotike,za tri prva mjesta iz robotike i to: Noa Šoić, učenik 1. Osnovne škole Varaždin – osvojena tri prva mjesta na natjecanjima iz robotike i to u Austriji, Slovačkoj i Njemačkoj, Sven Vojnović, učenik 1. Osnovne škole Varaždin – osvojena tri prva mjesta na natjecanjima iz robotike i to u Austriji, Slovačkoj i Njemačkoj. Prva mjesta na natjecanjima iz robotike u Njemačkoj osvojila su još četiri učenika Srednje škole Ludbreg i to: Dean Copan, Ivan Jovanović, Vilim Stančin i Antonio Vlahović.

Župan je nagradio i  učenice Osnovne škole Trnovec: Klaru Božić, Lanu Drvoderić, Enu Horvat, Stefani Hrman,Enu Kosec, Luciju Mikulić, Paulu Pakšec, te Reu Simendić za osvojeno drugo mjesto na natjecanju iz matematike Euromath u Grčkoj,a priznanje je pripalo i nogometnoj ekipi Druge gimnazije Varaždin koja je osvojila je 4. mjesto na Europskom natjecanju u velikom nogometu u Francuskoj 2016.