Predstavnici pet stranaka na Korzu podržali prosvjed građanske inicijative Foto: VV

Predstavnici pet stranaka na Korzu podržali prosvjed građanske inicijative

Varaždinske vijesti | 26.4.2019. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Uoči novog prosvjeda u organizaciji građanske inicijative "Varaždinsko smeće", predstavnici pet političkih stranaka koje djeluju na području grada Varaždina - Robert Podolnjak (Most NL), Darko Detelj (Narodna stranka Reformisti), Miroslav Marković (SDP), Biserka Vinceković (SNAGA) i Marijan Dominko (Živi zid) održali su danas na varaždinskom korzu zajedničku konferenciju za novinare.

Povod su, kako su istaknuli, novi slučajevi pritisaka gradske vlasti na pojedince iz građanskih inicijativa, a osvrnuli su se i na probleme na koje su ti pojedinci upozoravali, uključivo i nerješavanje problema raspadnutih bala sa smećem na ulazu u grad, konkretno na području VII. mjesnog odbora.

- Mi smo već ranije upozoravali na nedemokratske metode ove gradske vlasti, na bahatost i rušenje temeljnih demokratskih principa u gradu Varaždinu, što se nikad u povijesti nije zabilježilo. Mi smo od prvog dana podržali i prvi i drugi prosvjed građanske inicijative, i podržavamo i ovaj danas, jer smatramo da ovo nije način rješavanja gradskih problema. Očekujemo od gradske vlasti da prestane s ovakvim načinima, da se uhvati posla onako kako treba, da na kulturan i pristojan način razgovara s prosvjednicima i svim zainteresiranim stranama i da se zajednički dođe do rješenja. Ako treba netko dati ostavku, netko treba dati ostavku. Ako netko ne radi svoj posao dobro, neka ode. Naš stav je jasan, mi smo tražili ostavku gradonačelnika ne samo zbog nepravomoćne presude, nego i zbog svih ovih događanja. Ovo je kap koja je prelila čašu, da netko prijeti na poslu, da se šalju tužbe, to je nedopustivo. Mi, kao SDP, to ne dozvoljavamo od prvog dana i nećemo ni dalje dozvoljavati - rekao je Marković.

- Žalosno je što baš nitko od onih koji su sudjelovali u donošenju štetnih odluka po pitanju bala u Brezju još od 2004. ne osjeća osobnu odgovornost, odgovornost prema ljudima koji 14 godina žive uz te bale i kojima je nanesena ogromna šteta. Oduzeto nam je pravo na kvalitetan život u zdravom okruženju i umanjena vrijednost naših nekretnina. Zbog toga ćemo svi zahtijevati ukidanje plaćanja komunalne naknade, to je najmanje što su sve gradske vlasti već odavno trebale učiniti za nas koji tamo živimo - istaknuo je Juraj Rožić, predsjednik VII. MO Varaždin.

- Varaždin je, nažalost, postao jedan od sustava u kojima se događaju loše stvari, a građani Varaždina i grad Varaždin to nisu zaslužili i bit ćemo uvijek uz bok svima koji se bore protiv takvog načina postupanja. Gradonačelnik i njegova ekipa su stvarno doveli u pitanje slobodu govora, razmišljanja i djelovanja, i na kraju ispada da su građani i njihova prava "zadnja rupa na svirali", a to nećemo dozvoliti i protiv toga ćemo se uvijek boriti - rekla je Biserka Vinceković.

- Ivan Čehok nije niti najmanje promijenio svoj način rada i odnosu na svoj prijašnji mandat gradonačelnika, on i dalje radi na način zbog kojeg ima nepravomoćnu presudu i nekoliko optužnica koje su u toku. Saziva sjednice Gradskog vijeća od danas za sutra, bez materijala za sjednice dostavljenih na vrijeme, odbori koji bi trebali raspravljati o odlukama koje se donose na vijeću se ne sazivaju... On, zamjenik Avar i predsjednik vijeća se uopće ne pridržavaju poslovnika o radu Gradskog vijeća. Ponašanje Ivana Čehoka i Damira Habijana na sjednica je uvredljivo i omalovažavajuće prema svim vijećnicima koji ne podržavaju njihove odluke, a posebno prema vijećnici Martinčević, kojoj često i uskraćuju pravo na raspravu. Grad Varaždin je jedan od najlošijih gradova u RH prema povlačenju sredstava iz EU fondova, za razliku od Varaždinske županije koja je uspjela povući 730 milijuna kuna - napomenuo je Darko Detelj.

- Ja sam pedijatrica koja brine o zdravlju djece i imam samo jednu poruku - maknuti bale iz našeg Brezja, jer u okolišu u kojem živimo jednostavno predstavljaju opasnost za zdravlje naše djece, ne samo u Brezju, nego u čitavom Varaždinu i okolici - istaknula je dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

- Izražavam svoju potporu svim građanima koji su izloženi mogućim tužbama ili diskvalifikacijama na svom radnom mjestu. Bilo kkave prijetnje koje se odnose na građane koji ovdje prosvjeduju protiv određene politike gradske vlasti apsolutno su neprimjerene u jednom demokratskom društvu, nedopustive i ne smije se tolerirati. Ovdje se radi o pravu građana da se okupe, prosvjeduju, to je njihovo ustavno pravo koje moramo respektirati. Prerijetko smo ga koristili ovdje na glavnom gradskom trgu. Gradska vlast bi morala respektirati svaki javni prosvjed i morala bi se znati demokratski nositi s takvim prosvjedom te očekujem da ubuduće svi ono građani koji će ovdje prosvjedovati neće biti izloženi mogućim tužbama, difamacijama i prijetnjama - rekao je, među ostalim, Robert Podolnjak.