Predstavnici NS – Reformisti R.Vugrin i N. Koščak na kongresu članica Europske demokratske stranke

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Narodne stranke – Reformisti Robert Vugrin i Nenad Koščak boravili su u Parizu na kongresu članica Europske demokratske stranke. Na sastanku Vijeća predstavljeno je financijsko izvješće za proteklo razdoblje te proračun za 2020. godinu. Došlo je do promjene i u samom predsjedništvu – dok je Francois Bayrou (Francuska) potvrđen kao predsjednik, dosadašnji supredsjednik Francesco Rutelli (Italija) odlučio se povući te uz Nicosa Koutsoua (Cipar) postaje počasni predsjednik.

Predstavnici 22-iju nazočnih delegacija imali su priliku sudjelovati u raspravi i otvoriti aktualne teme.U ime Reformista predstavnicima Vijeća Europske demokratske stranke se obratio Robert Vugrin, potpredsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin i zamjenik župana Varaždinske županije koji je govorio o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj i predstojećim izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Jedna od tema o kojoj je govorio Vugrin bilo je i predsjedanje Hrvatske Europskom unijom koje započinje 1. siječnja 2020. godine.

Iako su parlamentarni izbori u Hrvatskoj tek sljedeće godine, Vugrin je istaknuo važnost Reformista na političkoj sceni u Republici Hrvatskoj, a posebno na Sjeveru te očekivanja i strateške odrednice za osvajanje što više zastupničkih mjesta u Hrvatskom Saboru.

Podsjetimo, Europska demokratska stranka dio je Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), treće grupacije po snazi u Europskom parlamentu. ALDE (Savez liberalnih demokrata Europe) nakon izbora u svibnju bilježi povećanje broja zastupnika za 63 posto u odnosu na prošle izbore te se ovim povećanjem smatra najvećim pobjednikom izbora za EU parlament..

Ove godine u svibnju, prije održavanja izbora za zastupnike u Europskom parlamentu, u Zagrebu predstavljen je manifest EDP-a pod nazivom Ustani Europo koji sadrži smjernice za bolju i snažniju Europu.