Porez vatrogascima i udrugama, a poduzetnicima ukinuta porezna olakšica Foto: HNS

Porez vatrogascima i udrugama, a poduzetnicima ukinuta porezna olakšica

HNS priopćenje | 3.12.2016. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

U cijelosti prenosimo priopćenje medijima koje je poslao HNS vezano uz odluke Hrvatskog sabora koje su donešene jučer u petak 2. prosinca u Zagrebu:

"U petak su svi oporbeni saborski zastupnici napustili sabornicu nakon što su odbijeni svi njihovi amandmani, a izglasavanje novih poreznih zakona prošlo je glatko za vladajuće.
Tako je primjerice bez problema prošlo i izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit, kao i izglasavanje Zakona o lokalnim porezima. Ovim prvim zakonom Vlada je unijela nestabilnost u investicijsku klimu, prvenstveno zbog ukidanja porezne olakšice za reinvestiranu dobit, dok se drugim zakonom nametnuo porez neprofitnim organizacijama i udrugama, što će mnoge od njih dovesti u probleme.
Klub zastupnika HNS-a i HSU-a je amandmanom koji potpisuje Milorad Batinić tražio je da se iz Prijedloga zakona o porezu makne dio vezan uz smanjenje porezne olakšice na reinvestiranu dobit. O istoj temi s ministrom financija Marićem raspravljala je i HNS-ova Božica Makar tijekom sjednice Odbora za financije. Predlagala je da se barem odluka prolongira za godinu dana, odnosno na 1. siječnja 2018. Pojasnila je kako su poslovni planovi za narednu godinu već napravljeni te da će se ukidanjem porezne olakšice 1. siječnja 2017. poremetiti poslovni planovi pojedinih poduzetnika, ali i da će time nastati nestabilsnot u investicijskom klimi. Božica Makar podsjeća kako su investitori koji su ulagali u dugotrajnu imovinu i zapošljavali radnike imali mogućnost porezne olakšice, s tim da su uvjeti koje je trebalo ispuniti bili dosta rigorozni.
-Upravo je ministar Marić govorio kako se treba provesti cjelovita porezna reforma zbog poslovne nesigurnosti stvorene stalnim izmjenama poreznih zakona. No, on sada ponovo donosi zakone koji stvaraju poslovnu nesigurnost, a smanjenje poreza na dobit je jako mala kompenzacijska mjera za sve one koji su investirali računajući na poreznu olakšicu za reinvestiranu dobit – zaključuje Makar.
Marija Puh, HNS-ova saborska zastupnica iz Krapinsko-zagorske županije je pak svojim amandmanom na zakon o lokalnim porezima pokušavala ishoditi da se poreza oslobode neprofitne udruge i društva, primjerice vatrogasci, lokalni sportski klubovi ili pak neke druge udruge. Međutim, i taj je amandman odbijen, i to bez obrazloženja.
-Novim zakonom se, naime, uvodi porez na nekretnine od čega su izuzeti samo država, sakralni objekti i jedinice lokalne samouprave, ali nisu DVD-i i ostale udruge ili društva. Ako djeluju u svojim prostorima, od sada će plaćati porez. Apsurdno i nepravedno, zar ne? Tako bar ja mislim i zato sam uputila amandman. Primjerice, DVD-i, umjesto da novac potroše na novu opremu, edukacije i slično, morat će ga izdvajati za porez – pojasnila je Marija Puh te dodala i kako su novim zakonom jedinice lokalne samouprave dobile zadatak pripremiti sve za uvođenje poreza na nekretnine.
-To znači popisati sve nekretnine, utvrditi godinu izgradnje, procijeniti stanje nekretnina... Tko će to raditi? U ionako osiromašenim blagajnama JLS-a nema novca za plaćanje tog posla. U većini JLS-a nema dovoljno ljudi koji bi to mogli raditi, tako da se moraju zapošljavati novi. Otkud novac za to? Da ne govorim o sasvim izvjesnim žalbama građana koji će osporavati procjene – zapitala se Marija Puh.
Nakon izglasavanja rebalansa gdje su također odnijeni naši amandmani i nisu se našla sredstva za škole i dvorane te ostale projekte na Sjeveru, kao ni za sanaciju klizišta, ovo je još jedan veliki udarac. Ovaj put na udaru Vlade su poduzetnici, ali i udruge. HNS se uvijek zalagao za jednake šanse i ravnomjeran razvoj svih krajeva kroz decentralizaciju, a ova Vlada radi suprotno, na štetu svih građana Hrvatske." - stoji u pripćenju Županijskof odbora HNS-a Varaždinske županije.

Označeno u