Prešernov dan proslavili knjigom o životu Slovenaca u Varaždinskoj županiji

| 9.2.2016. u 16:44h | Objavljeno u Društvo

Slovensko kulturno društvo Nagelj Varaždin i Hrvatsko slovensko društvo prijateljstva Varaždin i ove se godine aktivno uključuju u proslavu 8. veljače, Prešernova dana, kulturnog praznika u Republici Sloveniji posvećenog najvećem slovenskom pjesniku France(tu) Prešernu.

Svečanosti u dvorani županijske palače u Varaždinu pridružili su se i Marko Rakovec, ministar savjetnik i privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu RS u Zagrebu, te Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, te naglasili obostrano dobru kulturnu suradnju dviju država, čemu uvelike na našim pograničnim prostorima pridonosi djelovanje slovenske manjine u Varaždinskoj županiji. Alen Kišić napomenuo je da je u međuvremenu doduše Sloveniji upućena primjedba na postavljanje žilet žice na granici te da Hrvatska očekuje njezino skoro uklanjanje. Posebno je pohvalio djelovanje slovenske manjine u Županiji, osobito na području obrazovanja gdje već nekoliko godina oko 250 učenika pograničnih područja uče i slovenski jezik u osnovnim i srednjim školama.

Barbara Antolić, govorila je o važnosti očuvanja slovenskog nacionalnog bića kroz učenje slovenskog jezika u školama te očuvanje kulturnih vrednota kod pripadnika slovenske manjine u Hrvatskoj. Iako broj onih koji se izjašnjavaju kao manjina iz godine u godinu pada, a trenutno manjina u Varaždinskoj županiji broji 496 pripadnika te više ne djeluje niti Vijeće slovenske manjine, mnogo je onih koji rade na tom planu, a dobre odnose grade i kroz zajedničke hrvatsko-slovenske projekte. Novi projekt takve vrste nosi naziv Putevima Barbare Celjske (Crne kraljice), koji je u fazi izrade, a obuhvatit će kulturno i gospodarsko povezivanje područja koje je nekada bilo u vlasništvu te velikaške obitelji.

U povodu blagdana, SKD Nagelj i HSDP organizirali su predstavljanje knjige „Slovenci u Varaždinu i Varaždinskoj županiji“ dr. sc. Filipa Škiljana i Barbare Antolić Vupora, koju su predstavili sami autori. Već tradicionalno SKD Nagelj i Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva središnju proslavu Prešernova dana na području Varaždinske županije organiziraju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a ove godine tim će povodom 21. veljače u koncertnoj dvorani ugostiti Puhački orkestar Šentjernej s mjuziklom Ljubav sve pobjeđuje ili „Ljubezen vse premaga“. Kulturni događaj u kojem sudjeluju pjevači i plesači poznatog slovenskog orkestra započet će u 16 sati. U organizaciji proslave ovogodišnjeg Prešernova dana najveći doprinos dale su Barbara Antolić Vupora i Ana Županić iz Lepoglave.

 

Galerija slika