Plenković predstavio program: HDZ će biti središnja snaga razvoja Hrvatske

| 17.8.2016. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost glavne su cjeline programa Hrvatske demokratske zajednice kojeg je danas u zagrebačkoj Mimari pred mnoštvom članova i simpatizera stranke predstavio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Program se sastoji od 12 poglavlja, razrađenih u tri cjeline, gospodarski rast i demografska obnova i izgradnja institucija te društvo pravednosti. Plenković je najavio povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci, 7.500 kuna za svako novorođeno dijete, unaprjeđenje sustava i odgoja i obrazovanja, uz gospodarski rast od 5 posto i kreiranje 180.000 novih radnih mjesta do 2020. godine.

Naveo je da će prekinuti praksu koja je obeshrabrivala poduzetnike, a to su administracija, državna uprava, porezna uprava i pravosuđe koje će funkcionirati u pouzdanom okviru. Uvest će i sustav nagrađivanja u skladu s efikasnošću u javnoj upravi, koja će biti digitalizirana.

- Ubrzat ćemo rad sudova, da sve bude na jednom mjestu te da građani ne moraju lutati. Uvest ćemo elektroničko poslovanje, a javna uprava će biti servis građanima i partner poduzetnicima - istaknuo je Plenković.

Dotaknuo se i cjelovite obrazovne reforme, naglasio važnost i nastavak ulaganja u znanost te napomenuo da se reforma obrazovanja nastavlja.

- Nastavljamo s obrazovnom i kurikularnom reformom i ovdje otklanjam bilo kakvu insinuaciju da je ta reforma stala. Cilj nam je da se naša djeca školuju za poslove budućnosti i da ostanu u Hrvatskoj - naglasio je Plenković. Dodao je da je želja HDZ-a da mladi ljudi u Hrvatskoj budu konkuretni na čitavom tržištu EU-a, a ne samo u Hrvatskoj.

Istaknuo je da cijena dopunskog osiguranja i cijena participacije neće rasti, a da će se povećati broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dotaknu se i turizma, kojeg vidi kao jednu od glavnih grana gospodarstva u koju se treba više ulagati.

Plenković je rekao kako je korupcija u Hrvatskoj, kao i u ostalim tranzicijskim zemljama, postala raširena pojava, međutim tome će stati na kraj.

- Izgradit ćemo društvo pravednosti u kojem ćemo vratiti dostojanstvo radnicima - istaknuo je te dodao kako neće biti ideoloških kriterija pri financijskim stimulacijama udruga civilnog društva, čiji će rad poticati, a najavio je i strategiju medijske politike te poticanje pluralizma i medijskih sloboda.

- Vrijeme je za svojevrsni novi početak puta prema sveukupnom oporavku u kojem HDZ mora preuzeti odgovornost za budućnost Hrvatske. Zajedništvom i radom ostvarit ćemo boljitak hrvatskih građana u uređenoj i prosperitetnoj državi. Uvjeren sam da s jasnom vizijom, kreiranjem kvalitetnih javnih politika i njihovom učinkovitom provedbom HDZ može ponovno postati središnja snaga razvoja Hrvatske. Na nama je da ostvarimo taj cilj - zaključio je.

Aktualni ministar financija Goran Marić napomenuo je da su njihovi rezultati vjerodostojni, a upravo je to moto predizborne kampanje HDZ-a.

- Prvi put je smanjen javni dug, a ostvarili smo i 250 milijuna kuna ušteda. Načelnici i gradonačelnici znaju koliki se broj vrtića i osnovnih škola može izgraditi tim sredstvima – napomenuo je Marić.

Izborni program izradio je HDZ-ov tim predvođen Ivanom Maletić, na podlozi ekonomske studije Ifo instituta, a njegovom predstavljanju prisustvovali su i kandidati HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak, Josip Križanić, Viktorija Horg, Martina Car Matišić i Dragutin Gotić.

Galerija slika