Paljak: Reformisti traže ostavku načelnika jer za kriminal ne može biti odgovorna tek računovotkinja

vv | 18.9.2020. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

- Općinska organizacija Reformista OpćineSračinec na netransparentnost proračuna Općine Sračinec, kao i na činjenicu da se ne obavlja javna nabava, već se ugovori sklapaju izravnim dogovaranjem, a posebno na poslovanje blagajne, upozorava unatrag tri i pol godine, ukazala je danas Valerija Paljak, čelnica  Reformista OpćineSračinec, pred okuplljenim novinarima.

Sve te nepravilnosti na koje su javno upozoravali, kako je dodala, utvrdila je Državna revizija u svojim izvješćima za 2017. godinu, no načelnik Općine Božidar Novoselec kontinuirano se oglušuje na njihove preporuke i naloge. Tako je bilo do prije godinu dvije, kada je u Općinu stigla policija, a zatim i USKOK, koji je počeo provoditi istragu protiv bivše voditeljice financija zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Sumnjiči ju se da je pronevjerila 1,6 milijuna kuna u Općini.

- Načelnik Novoselec je tada javno izjavio da je „osobno pogođen situacijom“ jer je s osumnjičenom voditeljicom financija „radio otkako je prvi put postao načelnik“. Štoviše, navodi da je njihov odnos počeo biti „obiteljski“ i još kaže da mu je „žao što je gospođa to napravila“. Takve izjave su doista zapanjujuće i zabrinjavajuće, ako se zna da se oglušio na preporuke i naloge državne revizije, a sada tvrdi da mu je „žao“ i da „ne zna ništa“ – rekla je Paljak.

Predmet svake revizije bili su godišnji financijski izvještaji, usklađenost poslovanja sa zakonima, primici, izdaci, imovina, obveze i javna nabava. Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, utvrđene nepravilnosti utjecale su na vrijednost imovine, temeljni
kapital nije ispravno evidentiran, nisu evidentirani rashodi budućih razdoblja koji utječu na rezultat,…

- Drugim riječima frizirani su izvještaji, prikazan je višak, a zapravo je trebao biti manjak. Najporaznije u cijelom slučaju je to što je Državna revizija utvrdila da je osoba koja obavlja poslove blagajne (podizanje gotovine, uplate u blagajnu i isplate iz blagajne) istovremeno radila i kao voditeljica poslova financija, gdje je zadužena za kontrolu, evidentiranje i plaćanje, čime nije bilo osigurano razdvajanje dužnosti. Također su utvrdili da se tijekom godine obavljaju gotovinske isplate iz blagajne u značajnim iznosima. „Općina ne izdaje narudžbenice za većinu nabava, a zaprimljeni računi ne sadrže podatke na temelju kojih su isporučene roba, radovi i usluge“, upozorili su državni revizori. Za većinu usluga nema specifikacija i ne zna se jesu li usluge (prema Ugovoru) izvršene ili nisu, ukazala je Paljak.

Posebno je naglasila da što tiče računa, kao odgovorna osoba, načelnik je svaki račun trebao pregledati, likvidirati i predati na knjiženje.

- Samo iz ovih nekoliko izvadaka naloga Državne revizije - a bilo ih je ukupno 16 - vidljivo je kako je načelnik itekako bio upoznat s nepravilnostima u poslovanju, štoviše, obvezao ih se ispraviti! Stoga neznanje, neupućenost i navodnu iznenađenost ne priznajemo kao argument te tražimo ostavku i preuzimanje odgovornosti, poručila je Paljak.