Paljak: Reformisti traže ostavku načelnika jer za kriminal ne može biti odgovorna tek računovotkinja

Napisao/la: vv -

- Općinska organizacija Reformista OpćineSračinec na netransparentnost proračuna Općine Sračinec, kao i na činjenicu da se ne obavlja javna nabava, već se ugovori sklapaju izravnim dogovaranjem, a posebno na poslovanje blagajne, upozorava unatrag tri i pol godine, ukazala je danas Valerija Paljak, čelnica  Reformista OpćineSračinec, pred okuplljenim novinarima.

Sve te nepravilnosti na koje su javno upozoravali, kako je dodala, utvrdila je Državna revizija u svojim izvješćima za 2017. godinu, no načelnik Općine Božidar Novoselec kontinuirano se oglušuje na njihove preporuke i naloge. Tako je bilo do prije godinu dvije, kada je u Općinu stigla policija, a zatim i USKOK, koji je počeo provoditi istragu protiv bivše voditeljice financija zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Sumnjiči ju se da je pronevjerila 1,6 milijuna kuna u Općini.

- Načelnik Novoselec je tada javno izjavio da je „osobno pogođen situacijom“ jer je s osumnjičenom voditeljicom financija „radio otkako je prvi put postao načelnik“. Štoviše, navodi da je njihov odnos počeo biti „obiteljski“ i još kaže da mu je „žao što je gospođa to napravila“. Takve izjave su doista zapanjujuće i zabrinjavajuće, ako se zna da se oglušio na preporuke i naloge državne revizije, a sada tvrdi da mu je „žao“ i da „ne zna ništa“ – rekla je Paljak.

Predmet svake revizije bili su godišnji financijski izvještaji, usklađenost poslovanja sa zakonima, primici, izdaci, imovina, obveze i javna nabava. Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, utvrđene nepravilnosti utjecale su na vrijednost imovine, temeljni
kapital nije ispravno evidentiran, nisu evidentirani rashodi budućih razdoblja koji utječu na rezultat,…

- Drugim riječima frizirani su izvještaji, prikazan je višak, a zapravo je trebao biti manjak. Najporaznije u cijelom slučaju je to što je Državna revizija utvrdila da je osoba koja obavlja poslove blagajne (podizanje gotovine, uplate u blagajnu i isplate iz blagajne) istovremeno radila i kao voditeljica poslova financija, gdje je zadužena za kontrolu, evidentiranje i plaćanje, čime nije bilo osigurano razdvajanje dužnosti. Također su utvrdili da se tijekom godine obavljaju gotovinske isplate iz blagajne u značajnim iznosima. „Općina ne izdaje narudžbenice za većinu nabava, a zaprimljeni računi ne sadrže podatke na temelju kojih su isporučene roba, radovi i usluge“, upozorili su državni revizori. Za većinu usluga nema specifikacija i ne zna se jesu li usluge (prema Ugovoru) izvršene ili nisu, ukazala je Paljak.

Posebno je naglasila da što tiče računa, kao odgovorna osoba, načelnik je svaki račun trebao pregledati, likvidirati i predati na knjiženje.

- Samo iz ovih nekoliko izvadaka naloga Državne revizije - a bilo ih je ukupno 16 - vidljivo je kako je načelnik itekako bio upoznat s nepravilnostima u poslovanju, štoviše, obvezao ih se ispraviti! Stoga neznanje, neupućenost i navodnu iznenađenost ne priznajemo kao argument te tražimo ostavku i preuzimanje odgovornosti, poručila je Paljak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.