Paljak: Neka Škvarić pozove Štromara i Divjak da vrate dug Varaždinskoj županiji Foto: Ivana Dreven

Paljak: Neka Škvarić pozove Štromara i Divjak da vrate dug Varaždinskoj županiji

I.D./Varaždinske vijesti | 15.6.2018. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Županijske organizacije Reformista Tomislav Paljak, uz potpredsjednike Nenada Koščaka i Krunoslava Blažija, na današnjoj se konferenciji medije osvrnuo na ulaganja u obrazovanje Varaždinske županije te reagirao na navode zamjenika predsjednika županijske organizacije HNS-a i gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića.

- Ulaganje u obrazovanje dugotrajan je proces koji rezultate ne daje trenutno i oni ne mogu biti vidljivi odmah upravo zbog toga treba znati djelovati strateški i vizionarski. Župan Čačić je u svom prvom mandatu u obrazovanje postavio kao apsolutni prioritet. Danas, nakon 14 godina, rezultati su očiti, najuspješnija smo županija u Hrvatskoj u sektoru obrazovanja, kao i županija koja uvjerljivo najviše proračunski izdvaja za obrazovanje – naglasio je Paljak.

Naveo je da je Čačić u svom prvom mandatu kao župan uveo besplatan prijevoz srednjoškolaca i nametnuo ga kao standard u cijeloj zemlji, kao i besplatne udžbenike, stipendije i studentske kredite.

- U tri godine obnovljene su i dograđene 22 škole i izgrađeno deset sportskih dvorana, a rezultat toga je jednosmjenska nastava za 94 posto škola u Varaždinskoj županiji, dok je prosjek Hrvatske 36 posto. Uvedeni su centri izvrsnosti, kojih danas imamo deset i koji su samo ove godine županiji donijeli 18 državnih prvaka i rekordan broj sudionika na međunarodnim natjecanjima. Županija je upravo zahvaljujući kontinuiranom kvalitetnom radu mentora i nadarenih učenika - ove godine 115 mentora i 834 učenika - postala 2016. najprije Europska točka izvrsnosti za nadarene, a od prekjučer i Europski centar za darovite. Danas, preko EU fondova energetski se obnavljaju 22 škole u vrijednosti preko 60 milijuna kuna, a realizira se i preko stotinu manjih projekata - istaknuo je Paljak.

Dodao je da je za potrebe Varaždinske županije u obrazovanju, Čačić djelovao i u vrijeme kada je bio ministar u Račanovoj Vladi.

- Najočitiji primjer je upravo grad Lepoglava, čiji se gradonačelnik ovih dana javlja sa svojim "prijedlozima i sugestijama". Kapitalni objekti u Lepoglavi izgrađeni su baš u to vrijeme i za vrijeme kada je gradonačelnica bila gospođa Zver. Točno je da je izgradnja dvorane omogućila Lepoglavi da prva uvede jednosmjensku nastavu, kao što je točna i činjenica da gospodin Škvarić s tim nema apsolutno nikakve veze. Pripisivati si zasluge za nešto u čemu nije bio čak ni svjedok vremena, pa i ako dolazi od gospodina Škvarića, je previše – rekao je Paljak.

Kao odgovor na Škvarićeve navode, Paljak je napomenuo da je početkom ove godine javno najavljeno da se od iduće školske godine kreće s uvođenjem cjelodnevnog boravka te da je za to osiguran novac u proračunu.

- Iako su svi osnovni preduvjeti za cjelodnevni boravak bili ispunjeni i prije osam godina, županija vođena tadašnjim županom Štromarom u tom smislu nije napravila baš ništa, kao što i svo to vrijeme HNS-ovog mandata u Županiji nismo nigdje mogli čuti ovako javne i "konstruktivne" prijedloge koje danas iznosi njegov stranački kolega Škvarić. Devet škola u županiji u dogovoru sa svojim načelnicima i gradonačelnicima već je uvelo cjelodnevni boravak pa doista ne znam što je gradonačelnika Škvarića sprječavalo da učini to isto - kazao je Paljak.

Dodao je da je anketom i predstavljanjem modela cjelodnevnog boravka Varaždinske županije, uz postojeće, interes za iduću školsku godinu iskazalo još deset škola tako da će na samom početku primjena biti 60-postotna.

- Roditeljima će fiksni trošak iznositi 350 kn mjesečno i Županija, uz režijske troškove, plaća 100 kn po učeniku. U vremenu kada se općinama i gradovima u županiji proračuni povećavaju za 100 milijuna kuna, dakle 15 puta više nego Županiji, a Lepoglavi, konkretno, za 10 milijuna, ovo je prihvatljiv, poticajan i održiv model - rekao je Paljak.

- Pozivamo, stoga, gradonačelnika Škvarića da se pridruži sustavu i da svojim poslovičnim nečinjenjem, politikanstvom i neosnovanom samohvalom prestane već jednom štetiti građanima Lepoglave, a obrazovnu i investicijsku politiku neka prepusti onome koji dokazano zna kako se to radi i iza čijeg potpisa stoje svi nabrojeni rezultati. Primjer dobre volje bio bi svakako, konkretan utjecaj na HNS-ovog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i resornu ministricu Blaženku Divjak da vrate dug za JPP Varaždinskoj županiji koji se opasno približava brojci od 40 milijuna kuna – poručio je Paljak Škvariću.