Ostavkom ministra Krstičevića, kriza u zrakoplovstvu prelila se i na Vladu RH

| 8.5.2020. u 06:48h | Objavljeno u Aktualno

Već trećom ostavkom koju je podnio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ovaj put nakon pada školskog vojnog zrakoplova u kojoj su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dijela OS RH vjerojatno najviše zahvaćenog problemima, kriza u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu prelila se i na Vladu RH, a dijelom i na HDZ jer sada teško može računati na njega kao jednog od nositelja izbornih lista, bez obzira kako će u vezi aktualne ostavke postupiti predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji će morati žurno odlućiti što je manje bolno.

Prihvati li ovaj put ostavku, koju je ministar dao pred kamerama bez da je o njoj itko prije išta znao, Vlada ostaje bez ministra kojeg bi trebala nadomjestiti svega mjesec ili dva prije izbora, odnosno nekoliko tjedana prije raspuštanja Hrvatskog sabora, što nije nimalo zahvalan zadatak. Doduše, uzme li se u obzir da joj je mandat na samom kraju, Vlada bi mogla raditi i bez ministra obrane, teško da će to proći bez političkih posljedica, prije svega kritika oporbe.

A ne prihvati li ponovno ostavku ministra obrane, kao što nije ni prethodne dvije koje je Krstičević zatim povukao, predsjednik Vlade RH došao bi u nezahvalnu poziciju neposredno prije parlamentarnih izbora. Naime, morao bi objasniti  zašto drži da ministar obrane ni ovaj put ne snosi nikakvu odgovornost, kao što je zaključio da je nema ni nakon kritika za (ne) postupanje vojske prilikom  požara kod Splita te popunjavanja imovinske kartice.

Objašnjenje o ponovnoj potpori Krstičeviću neće lako biti dati, prije svega zato što su u aktualnom slučaju posljedice neusporedivo teže nego u prethodna dva: izgubljena su dva života, baš kao i u helikopteru Kiowa.

Povodom nove tragedije u zrakoplovstvu, koje nisu zaobišle ni afere poput prijevoza dvojbenih osoba, ustrojena su Istražna povjerenstva koja imaju zadaću istražiti okolnosti ove tragične nesreće pada školskog aviona Zlin kod Biljana Donji  u kojoj su smrtno stradali pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković i polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić.

-Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane, pa i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci. Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim cijelom sustavu da u svemu uvijek moramo biti transparentni”, rekao je tim povodom u Zemuniku ministar obrane te najavio svu potrebnu pomoć i podršku obiteljima stradalih, kojima je izrazio i sućut.

Sućut je izrazio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj, koji je rekao da razlozi pada aviona nisu poznati u ovom trenutku, ali se nadam da će istražno povjerenstvo odgovoriti na sve bitne elemente tog leta, počevši od poštivanja procedura, propisa, obuke, programa održavanja i tako dalje.

Zapovjednik Središta za obuku “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev istaknuo je kako je polaznik obuke, učenik-letač, završio Vojno inženjerstvo prošle godine i pristupio je projektu izvan projekta kadet, a u Središtu za obuku HRZ-a ‘Rudolf Perešin’ nalazi se od srpnja prošle godine i od tada je prošao selekcijsko letenje u trajanju od 10 letačkih sati, prošao je 1000 sati nastave teorijskog osposobljavanja po zrakoplovnim predmetima i u ožujku ove godine počeo s letačkom obukom.

-Sve obuke, selekcijsko letenje i teorijsko osposobljavanje, pa čak i svoj prvi samostalni let odradio je s najvišim ocjenama. To vam govori da se radilo o izuzetnom kadetu i jako dobrom polazniku”, zaključio je brigadir Huljev.

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila, pukovnik Boris Panić rekao je da je avion Zlin 242 L u sastavu HRZ-a od 2007. godine.

-Avion je siguran, avion je pouzdan i nikada do sada nismo imali slučajeve bilo kakvih otkaza s tim avionima. Kolega Novković je vrlo iskusan pilot, član akro grupe “Krila Oluje” s 800 sati naleta, dakle samim tim što je član elitnog društva “Krila Oluje” dovoljno govori o njegovom iskustvu i njegovim sposobnostima. Kolega Luka Jagatić nalazio se na prvom razdjelu letačke obuke. On je već jedan samostalni let obavio i letačka obuka bila je nastavljena prema planu”, istaknuo je pukovnik Panić izrazivši sućut obiteljima i najbližima dvojice kolega poručivši: “Nadam se da će buduća istraga rasvijetliti sve okolnosti ovoga događaja jer mi piloti upravo želimo znati što se dogodilo jer iz toga učimo”.