Obrazovna reforma od 2019. ulazi u sve hrvatske škole, a s njime jeftiniji udžbenici i lakše torbe Foto: HNS

Obrazovna reforma od 2019. ulazi u sve hrvatske škole, a s njime jeftiniji udžbenici i lakše torbe

V.V./HNS | 20.12.2018. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

- Usvajanje Zakona o udžbenicima za koje se izborio upravo HNS po prvi puta definirana je cijena i masa kompleta udžbenika što će učenicima omogućiti lakše torbe, a roditeljima zaštititi kućni budžet jer će udžbenici biti jeftiniji. Hrvatska je time načinila prvi korak u približavanju modernim trendovima u Europi koji potiču veću autonomiju škola omogućuje se digitalizacija školstva i ide se ukorak s razvijenim zemljama – ističe Alen Leverić predsjednik HNS-a Varaždinske županije na danas održanoj novinskoj konferenciji.

- Svakako treba naglasiti da je HNS dao politički okvir kako bi struka na čelu s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak mogla preuzeti resor obrazovanja i uvesti reformu u škole nakon čekanja više od 20 godina stoga možemo zaključiti da HNS-ov smjer nije ni lijevo ni desno, nego samo naprijed, a davanje političke podrške struci da provede reformu novitet je u politici, ali i korak naprijed – nastavlja Leverić.

Što donosi Zakon, udžbenici za 1-4 razred osnovne škole, 10% za 5. i 6. razred 14% za 7. i 8. razred 15,5% medijalne neto plaće u Hrvatskoj. Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika za 1-4 razred osnovne škole iznosi 3 kg, odnosno od 10-15% prosječne mase učenika sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za 5. i 6. razred 5 kg za 7. i 8. razred 6 kg.

I cijena i masa udžbenika ovise o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici. Osigurava se mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika, koji nisu radnog karaktera osim u nižim razredima osnovne škole i to samo u predmetima gdje je to neophodno zbog razvoja djeteta, potiču se digitalni drugi obrazovni materijali koje će država sufinancirati.

- Bitnom odlukom Vlade za Krapinsko-zagorsku županiju i Sjever Hrvatske su osigurana sredstva u iznosu 4,1 milijun kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina na godišnjoj razini. Tim sredstvima će se nakon prijenosa osnivačkih prava s županije na državu osigurati kvote za studente u Krapinsko-zagorskoj županiji koji će studirati bez plaćanja školarine. Sve ovo je kontinuitet HNS-ove politike pružanja jednakosti prilika svoj djeci u Hrvatskoj - rekao Nenad Sikirica, Dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i vd. predsjednik krapinskog HNS-a.

Označeno u