O projektu „Lepoglavska spojnica“, nakon Varaždina, i u Hrvatskom saboru

Napisao/la: vv -

I u Hrvatskom će saboru, čija redovna sjednica počinje danas, bit će riječi o projektu „Lepoglavska spojnica“, koji je bio središnja točka tribine, koju su jučer u Varaždinu zajednički priredile Varaždinska županija i Savez za željeznicu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te HGK.

O važnosti ovog projekta, posebice za sjever Hrvatske, govorio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je ukazao na potencijal od 37  tisuća radnih mjesta zbog skraćivanja putovanja iz Čakovca u Zagreb na 50 minuta, dok je danas barem sat dulji, što je međimurski župan Matija Posavec označio nedopustivim. Uz njih, još su govorili pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, zamjenik župan Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek,  predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, koordinator za EU fondove pri HŽ Putničkom prijevozu Renato Humić, član Uprave i direktor tvrtke Rail Cargo Carrier - Croatia Milan Brkić te voditelj projekta „Lepoglavske spojnice“ pri HŽ Infrastrukturi Marko Car, koji je rekao da se Izrada studijske dokumentacije i idejnih rješenja očekuje do ljeta iduće godine. Ako se projekt proglasi opravdanim, financiranje izrade idejnog i glavnog projekta nominirat će se iz fondova EU,

A u Hrvatskom saboru na važnost izgradnje brze pruge Zagreb-Krapina-Varaždin-Čakovec  za razvoj sjevera Hrvatske, ali i Hrvatske u cjelini, ukazat će Natalija Martinčević, koja  će ponovno iznijeti stajalište Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista.

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević u dosadašnjem je radu desetog saziva Hrvatskog sabora, tj. u 12 dana koliko je radio Sabor, govorila 15 puta. Tri puta je iznosila stajalište Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista, uputila dvije replike premijeru Andreju Plenkoviću te je deset puta obrazlagala amandmane.

Tako je u iznošenju stajališta Reformista, prvi puta nakon 5 godina u Hrvatskom saboru otvorila zasigurno najveći  problem Grada Varaždina koji se ne rješava već više od deset godina , a radi se naravno o više od 100 tisuća tona otpada koji je odložen na vodozaštitnom području. U svom govoru Natalija Martinčević je pozvala Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da odmah krene sa pripremom odgovarajućih zakona koji se odnose na gospodarenje otpadom, a posebno je pozvala i ministra T. Ćorića, da se osobno aktivno i odmah uključi u rješavanje ovog problema.

U drugom iznošenju stajališta Reformista Natalija Martinčević  govorila je o mogućnostima, izazovima i problemima sa kojima se susreću JLS-ovi, županije, gradovi i općine koji su ozbiljno vođeni i prepoznali su mogućnost razvoja i rasta temeljenima na sredstvima EU. Kao zastupnica iz Varaždinske županije koja je najuspješnija u realizaciji EU projekata istaknula je kako se županije, gradovi i općine koji su uspješni neće više moći prijavljivati i realizirati europske projekte zato jer neće imati sredstva u svojim proračunima za domicilnu komponentu, te problematiku ograničenja sufinanciranja po projektu i po korisniku koja je sada na snazi, a čime je ovom trenutku Varaždinska županija zakinuta za 15 milijuna kuna.

Isti problem je istaknula i u replici premijeru Andreju Plenkoviću koji je odgovorio kako je i Vlada prepoznala taj problem, i da će u sljedećih nekoliko godina tražiti model koji će jedinicama lokalne i regionalne samouprave olakšati rad i omogućiti bržu i kvalitetniju realizaciju EU projekata.

Treće iznošenje stajališta Reformista odnosilo se na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, pri čemu je istaknula kako je Zakon u osnovi dobar, ali je ipak potrebno neke njegove dijelove poboljšati te će stoga podnijeti deset amandmana. Posebno se osvrnula na jedan amandman kojim bi se izjednačila prava svih osoba s invaliditetom ovisno o stupnju invaliditeta, sa invalidima domovinskog rata koji su navedeni u Zakonu.

Isti problem je istaknula i u replici premijeru Plenkoviću, ali taj amandman nažalost ipak nije bio prihvaćen od Vlade RH.

Natalija Martinčević podnijela je deset amandmana na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, koje je obrazlagala u raspravi o amandmanima na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora. Od deset podnesenih amandmana Vlada je na kraju prihvatila njih pet te su oni postali sastavni dio Zakona.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.