O projektu „Lepoglavska spojnica“, nakon Varaždina, i u Hrvatskom saboru

vv | 16.9.2020. u 08:33h | Objavljeno u Aktualno

I u Hrvatskom će saboru, čija redovna sjednica počinje danas, bit će riječi o projektu „Lepoglavska spojnica“, koji je bio središnja točka tribine, koju su jučer u Varaždinu zajednički priredile Varaždinska županija i Savez za željeznicu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te HGK.

O važnosti ovog projekta, posebice za sjever Hrvatske, govorio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je ukazao na potencijal od 37  tisuća radnih mjesta zbog skraćivanja putovanja iz Čakovca u Zagreb na 50 minuta, dok je danas barem sat dulji, što je međimurski župan Matija Posavec označio nedopustivim. Uz njih, još su govorili pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, zamjenik župan Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek,  predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, koordinator za EU fondove pri HŽ Putničkom prijevozu Renato Humić, član Uprave i direktor tvrtke Rail Cargo Carrier - Croatia Milan Brkić te voditelj projekta „Lepoglavske spojnice“ pri HŽ Infrastrukturi Marko Car, koji je rekao da se Izrada studijske dokumentacije i idejnih rješenja očekuje do ljeta iduće godine. Ako se projekt proglasi opravdanim, financiranje izrade idejnog i glavnog projekta nominirat će se iz fondova EU,

A u Hrvatskom saboru na važnost izgradnje brze pruge Zagreb-Krapina-Varaždin-Čakovec  za razvoj sjevera Hrvatske, ali i Hrvatske u cjelini, ukazat će Natalija Martinčević, koja  će ponovno iznijeti stajalište Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista.

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević u dosadašnjem je radu desetog saziva Hrvatskog sabora, tj. u 12 dana koliko je radio Sabor, govorila 15 puta. Tri puta je iznosila stajalište Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista, uputila dvije replike premijeru Andreju Plenkoviću te je deset puta obrazlagala amandmane.

Tako je u iznošenju stajališta Reformista, prvi puta nakon 5 godina u Hrvatskom saboru otvorila zasigurno najveći  problem Grada Varaždina koji se ne rješava već više od deset godina , a radi se naravno o više od 100 tisuća tona otpada koji je odložen na vodozaštitnom području. U svom govoru Natalija Martinčević je pozvala Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da odmah krene sa pripremom odgovarajućih zakona koji se odnose na gospodarenje otpadom, a posebno je pozvala i ministra T. Ćorića, da se osobno aktivno i odmah uključi u rješavanje ovog problema.

U drugom iznošenju stajališta Reformista Natalija Martinčević  govorila je o mogućnostima, izazovima i problemima sa kojima se susreću JLS-ovi, županije, gradovi i općine koji su ozbiljno vođeni i prepoznali su mogućnost razvoja i rasta temeljenima na sredstvima EU. Kao zastupnica iz Varaždinske županije koja je najuspješnija u realizaciji EU projekata istaknula je kako se županije, gradovi i općine koji su uspješni neće više moći prijavljivati i realizirati europske projekte zato jer neće imati sredstva u svojim proračunima za domicilnu komponentu, te problematiku ograničenja sufinanciranja po projektu i po korisniku koja je sada na snazi, a čime je ovom trenutku Varaždinska županija zakinuta za 15 milijuna kuna.

Isti problem je istaknula i u replici premijeru Andreju Plenkoviću koji je odgovorio kako je i Vlada prepoznala taj problem, i da će u sljedećih nekoliko godina tražiti model koji će jedinicama lokalne i regionalne samouprave olakšati rad i omogućiti bržu i kvalitetniju realizaciju EU projekata.

Treće iznošenje stajališta Reformista odnosilo se na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, pri čemu je istaknula kako je Zakon u osnovi dobar, ali je ipak potrebno neke njegove dijelove poboljšati te će stoga podnijeti deset amandmana. Posebno se osvrnula na jedan amandman kojim bi se izjednačila prava svih osoba s invaliditetom ovisno o stupnju invaliditeta, sa invalidima domovinskog rata koji su navedeni u Zakonu.

Isti problem je istaknula i u replici premijeru Plenkoviću, ali taj amandman nažalost ipak nije bio prihvaćen od Vlade RH.

Natalija Martinčević podnijela je deset amandmana na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, koje je obrazlagala u raspravi o amandmanima na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora. Od deset podnesenih amandmana Vlada je na kraju prihvatila njih pet te su oni postali sastavni dio Zakona.

Označeno u