„Nije dobro kada se Gradsko vijeće stavlja pred gotov čin kod prodaje zemljišta“

| 23.3.2021. u 08:39h | Objavljeno u Aktualno

Hoće li možda propasti i prodaja gradskog zemljišta na kojem je sportsko-rekreacijski centar TTS, kao što je propala planirana prodaja livada nasuprot Konzuma na Banfici nakon upozorenja varaždinskoga gradskog vijećnika Davora Patafte da s njom ne treba brzati dok se ne srede zemljišni papiri i vidi što je točno u javnom interesu da se proda? Ili će sve ipak proći glatko, neovisno o dvojbama koje su se javile?

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, nakon Pataftinih upozorenja, odustao je vrlo brzo od javnog nadmetanja za 8372 kvadrata livada na Banfici, koje je po cijeni od 1.350 kn/m2 namjeravao kupiti međimurski investitor za gradnju trgovačkog centra koji bi zatim uzeo talijanski trgovački lanac. Nasuprot tome, održano je nadmetanje za 7390 kvadrata u Špinčićevoj ulici, koji su se nudili po početnoj cijeni od 1.915.709,70  kuna, odnosno za oko 250 kn po kvadratu. Na tom zemljištu sportsko-rekreacijske namjene, kao što smo izvještavali, osnovano je pravo građenja u korist TTS Sporta, koji je tu izgradio objekt, a za korištenje gradskog zemljišta tijekom 30 godina ima obvezu plaćanja mjesečne naknade. Upravo je TTS Sport, koji je dobio pravo građenja 2008., iskazao najveći interes za kupnju, odnosno nadmetanje, ali bilo je i još nekih upita, i to čak poduzetnika iz Zagreba, kojima se cijena od 250 kuna, neovisno o namjeni, činila vrlo povoljnom, pogotovo jer je cijena kvadrata stotinjak metara sjevernije već 1.350 kuna.

Međutim, konačnu odluku o prodaji trebalo bi u petak donijeti Gradsko vijeće. Kako će vijećnici Lige za Varaždin glasovati za prodaju tog zemljišta, koja u javnosti nije bila poznata prije objave nadmetanja kao ni prodaja ledina, pitali smo vijećnika Davora Pataftu.

 -Stvarno ne znam detalje. Međutim, mislim da nije dobro kada se Gradsko vijeće stavlja pred gotov čin. To je kao da gradonačelnik sam pokrene prodaju Termoplina, Parkova ili Varkoma i licitaciju obavi i svi investitori licitiraju, a tek onda da na Gradskom vijeću kaže: evo ja sam odlučio o samo o natječaju. Logički je da o svemu što prelazi milijun kuna pa i svim bitnim radnjama, kao što je objava prodaje, odlučuje Gradsko vijeće, a ne da se stavlja pred gotov čin, veli Patafta, napominjući da bi o tome trebalo pitati i pravnike.

S obzirom na ovakav stav, pitali smo ga hoće li vijećnici Lige za Varaždin biti za, protiv ili suzdržani, što bi u potonjim slučajevima značilo da od prodaje zemljišta neće biti ništa, osim ako uz vijećnika sa Čehokove liste na stanu vijećnici HDZ-a, što bi s obzirom na zadnje izjave o neuspjelom četverogodišnjem eksperimentu bilo čudo, ali ni njega ne treba isključiti…

-Moram pregledati papire. Činjenica da je to zemljište namjene za sport i rekreaciju uvelike mijenja vrijednost zemljišta i to tako utvrđuju sudski vještaci koji procjenjuju zemljišta po važećem zakonu o procjeni vrijednosti nekretnina. Svugdje JLS-i sportskim sadržajima zbog utjecaja na zdravlje građana skoro pa besplatno ustupaju takve sadržaje ili nekretnine. Analizirao sam to u nekim drugim slučajevima kada je zemljište isključivo namijenjeno za sport i rekreaciju. Stvarno ima na 1000 primjera da su takva zemljišta procijenjena od sudskih vještaka kao malo vrijedna jer u drugim usporednim transakcijama koje drugi gradovi i općine potiču zbog zdravlja građana sport i rekreaciju su lokacije i sadržaji skoro pa besplatno ustupljeni. Ovdje po meni je bitno prilikom prodaja odmah na početku a i na kraju u ugovorima ( obostrano) utvrditi da isto zemljište neće biti moguće narednih 50-100 godina prenamijeniti za npr stanogradnju kod koje vrijede potpune druge cijene u odnosu na zemljišta za sport i rekreaciju. Sada zbog korona krize postajemo svjesniji koliko tek su svi sadržaji kojima utječemo na zdravlje bitni, veli Patafta.