Nevladin sektor kreće u borbu protiv korupcije u sektoru zaštite prirode

„Transformacija" - Novi pristup upravljanju zaštićenim i NATURA 2000 područjima“ dvogodišnji je projekt koji organiziraju udruge Zeleni Osijek, ZEO Nobilis, Eko Pan te WWF Austrija u partnerstvu sa Pravnim fakultetom Osijek s ciljem borbe protiv korupcije u sektoru zaštite prirode.

Projekt financira Europska unija u sklopu IPA komponente "Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija" i sufinancira ga Ured za udruge vlade Republike Hrvatske, a javnost će se u projekt moći uključiti preko seminara, okruglih stolova i foto monografije, kojima će partneri u projektu educirati i osvijestiti javnost o važnosti sudjelovanja u odlučivanju, međusektorske suradnje i transparentnih procesa.

Glavni cilj projekta je primjena najboljih pravnih alata i praksi za povećanje sudjelovanja javnosti, transparentnosti i borbe protiv korupcije u pitanju upravljanja zaštićenim i vrijednim prirodnim resursima. Projekt se provodi u zaštićenim područjima i ekološkoj mreži NATURA 2000 u sedam županija i uz četiri međunarodne rijeke: Kupu, Muru, Dravu i Dunav.

Aktivnosti će u prvoj fazi projekta biti fokusirane na analizu postojeće prakse po pitanju dodjele koncesija, provedbi javnih nabava, transparentnosti u upravljanju zaštićenih prirodnih područja te izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje odgovornog i transparentnog upravljanja. U drugoj fazi pristupit će se k osnivanju Zelene pravne klinike te izradi novog nastavnog plana prakse i rada na konkretnim slučajevima za studente Pravnog fakulteta Osijek.

 

„Intenzivna infrastrukturna ulaganja, primjena zastarjelih projekata i tehnologija, klimatske promjene i niska
razina transparentnosti kod upravljanja prirodnim resursima, dovele su do uništenja mnogih prirodnih staništa i smanjenja biološke raznolikosti u Europi. Nove politike na razini EU naglašavaju važnost zaštite prirodnih vrijednosti i definiraju osnovne smjernice u borbi protiv danas prisutnih problema te je sudjelovanje javnosti u upravljanju prirodnim resursima temelj za transparentno upravljanje i borbu protiv korupcije“, rekla je Anamarija Krišto, voditeljica projekta iz udruge Zeleni Osijek.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.