Neven Bosilj (SDP): Sveučilišni predavač i član MENSA Hrvatska u utrci za gradonačelnika Varaždina

Napisao/la: -

Živimo u vremenu koje zahtijeva obrazovane, poštene, jednostavne ljude, ljude koji su istovremeno spremni, hrabri i odlučni ne samo suočiti se s problemima već ih i riješiti. Ljude koji su otvoreni, rade sve sa srcem i ne daju obećanja koja ne mogu ostvariti.

Neven Bosilj je upravo takav čovjek. Kao rođeni Varaždinec voli svoj grad i želi ga voditi odgovorno i građanski. Upravo onako kako su njegovi roditelji kao prosvjetni djelatnici desetljećima odgajali tisuće malih Varaždinaca koji ih se i danas kao odrasli ljudi rado sjećaju. Neven i njegova obitelj time se itekako ponose.

Sportaš, kvizaš i obiteljski čovjek

Od malih nogu rado se aktivno bavio sportom - stolnim tenisom u najranijem djetinjstvu; košarkom kao igrač i trener klubova BC Graberje i Duga transport; nogometnim i košarkaškim „haklom“ s dečkima na „Partizanu“ s kojima je osvojio brojne malonogometne lige i turnire. Bez obzira na sve manje slobodnog vremena i danas se rekreativno bavi tenisom, a vikendima sa suprugom i djecom biciklira ili planinari po Ivanščici, Ravnoj Gori ili Čevu. Uživa u vremenu provedenom s obitelji koju smatra svojom najvećim životnim osloncem.

Već kao srednjoškolca privlačili su ga kvizovi. Nastupio je šest puta u TV kvizu Brojke i slova, a njegovi sugrađani pamte ga kao najuspješnijeg varaždinskog kvizaša, budući je u posljednjoj Kviskoteci 1995. stigao do polufinala. Danas „održava formu“ povremeno sudjelujući u pub kvizovima te se nadamo kako bi barem jedan mogao organizirati i tijekom kampanje.

Studentski život

Bio je društveno angažiran već kao student zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Dvije godine vodio je najpoznatiji studentski klub KSET, a generacije studenata godinama su prepričavale doživljaje s najveće brucošijade ikada koju je organizirao 1990. pred više od 5.500 gledatelja, na kojoj su nastupili Ekatarina Velika, Partibrejkersi, Električni orgazam, Đavoli, Zvijezde i Film. To je bio i posljednji nastup legendarne Ekatarine Velike u Hrvatskoj.

Organizirao je i vodio filmske večeri, bio je i urednik studentskih novina na fakultetu „Novog lista“, a kao studentski predstavnik fakulteta u Skupštini Sveučilišta, postao je predsjednik Komisije za studentsku kulturu, gdje je pokušao 1990. obnoviti i kultni Studentski list.

Još uvijek čuva počasnu iskaznicu za besplatan ulaz na sva KSET-ova događanja. S osmijehom se prisjeća studentskih dana i vjeruje kako će njegov Varaždin – grad sa čak dva sveučilišta - postati ne samo regionalno već i nacionalno sveučilišno središte u koje će i strani studenti rado dolaziti studirati.

I sam je nakon završetka FER-a, za nastavak školovanja odabrao svoj Varaždin gdje je magistrirao i doktorirao na Fakultetu organizacije i informatike. Na FOI-u danas povremeno predaje, a posebno ga veseli što studentima može prenijeti i bogato iskustvo iz realnog sektora, područja mobilnih komunikacija i upravljanja projektima. Autor je desetak međunarodnih znanstvenih radova i koautor fakultetskog udžbenika Marketing i baze podataka.

Profesionalna karijera

Godine 1992. počinje raditi u Hrvatskom telekomu, gdje je krenuo u borbu za radnička prava kao predsjednik Radničkog vijeća, predsjednik Sindikata u T-mobile-u i glavni pregovarač za kolektivni ugovor T-mobile-a. Kolege iz struke smatraju ga pionirom uvođenja mobilnih komunikacija u Hrvatskoj, čovjekom koji je obavio prvi poziv u GSM mreži u Varaždinu još 1995.

Danas radi u Ericssonu, kao program manager i naglašava kako i dalje uči. Tvrdi kako će kao gradonačelnik posebnu pozornost posvetiti odgoju i obrazovanju djece i mladih te cjeloživotnom učenju. Ističe kako znanje nema alternativu, a Varaždin ima sve predispozicije da se razvija kao grad novih i zelenih tehnologija koje su jamstvo boljih plaća i većeg životnog standarda, a za što je potrebno upravo znanje.

Član je Hrvatske komore inženjera u elektrotehnici, Hrvatske udruge za mikroprocesorske, procesne i informacijske sustave, mikroelektroniku i elektroniku (MIPRO) te MENSA Hrvatska.

Politika čistih ruku

Od 2017. član je i Gradskog vijeća grada Varaždina. Građani ga opisuju kao staloženog, susretljivog vijećnika koji je već na prvoj sjednici kao predsjednik Kluba vijećnika izašao za govornicu i najavio kako se vijećnici SDP-a neće prodavati niti dogovarati već će biti kvalitetna oporba aktualnom gradonačelniku.

Unatoč svim pritiscima i pokušajima diskreditacije ostao je svoj i dosljedan. Sa svojim kolegama bio je jedina konkretna i konstruktivna oporba. Kaže kako je posebno ponosan i zahvalan svim vijećnicima koji su izdržali napade i bahatosti aktualnog gradonačelnika Čehoka i onemogućili nastajanje još veće štete za građane Varaždina.

Predsjednik je kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću grada Varaždina i potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije. Od nedavno je i vanjski član odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.