Neven Bosilj Foto: VV arhiva

Neven Bosilj: Gradska vlast sve više zloupotrebljava upute o održavanju sjednica

Varaždinske vijesti | 20.8.2020. u 10:12h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Neven Bosilj priopćenjem se osvrnuo na današnju elektronsku sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća.

- Klub vijećnika SDP-a pozdravlja sve prijedloge i aktivnosti koje idu u korist novih investicija i zapošljavanja u našem gradu kao što je ova prodaja zemljišta zainteresiranom investitoru. Međutim, smatramo da je i u ovom, kao i u mnogim dosadašnjim slučajevima, prekršena procedura i Poslovnik Gradskog vijeća te ovim putem želimo javnost upozoriti na tu činjenicu - istaknuo je Bosilj.

- Veliku zbrku pri tome je napravila nedorečena Uputa Ministarstva uprave o održavanju sjednica u uvjetima epidemiološke situacije koja se sve više zloupotrebljava od strane ove gradske vlasti. Elektronske sjednice putem online platformi ili e-mailom kao ova trebale bi se održavati izričito za posebne situacije kada donošenje pojedinih odluka ne trpi odgodu, kako je i u njoj samoj navedeno, a ne uvesti je kao praksu u radu Gradskog vijeća - naveo je Bosilj.

- Ovo sigurno nije Odluka koja ne trpi odgodu i kao takva mogla je biti dio slijedeće redovne sjednice, a ne da se donosi po hitnom postupku. Prihvaćanjem opravdanosti razloga za hitnu sjednicu odlučuje se o daljnjem održavanju sjednice, i to posebnim zaključkom, kako to propisuje čl. 91. stavak 1. Poslovnika, a ne o Prijedlogu dnevnog reda, jer utvrđivanje dnevnog reda spada u nastavak te sjednice. Nastavak takve sjednice održava se po odredbama Poslovnika za redovne sjednice. To znači aktualni sat i utvrđivanje dnevnog reda te raspravu i odlučivanje te podnošenje amandmana o utvrđenim točkama, odnosno točci dnevnog reda do zaključenja rasprave. Takvu proceduru za hitnu sjednicu propisuje naš Poslovnik, a to ovdje nije slučaj - smatra Bosilj.

- Zbog toga će vijećnici SDP-a biti protiv opravdanosti HITNOSTI ove sjednice. Ukoliko se ipak izglasa opravdanost hitnosti sjednice, vijećnici SDP-a će glasati ZA Odluku o prodaji zemljišta jer ne želimo da se naša želja za poštivanjem procedure namjerno zloupotrijebi i prezentira od strane vladajućih kao naše protivljenje investicijama - zaključio je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Neven Bosilj.