"Nestali" zastupnik Živog zida za Index: Palfi je šefica stranke, Sinčić intelektualno potkapacitiran

Index.hr | 13.9.2016. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

"NESTALI" zastupnik Živog zida, kako je Hrvoja Runtića prozvao šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, javio nam se na telefon i otkrio pozadinu cijele zavrzlame. Runtić je u razgovoru za Index kazao da ga nitko iz Živog zida nije nazvao nakon izbora te da su ga isključili iz svega, donosi index.hr

Iako Živi zid nema predsjednika već četiri supredsjednika među kojima je i on zajedno s Ivanom Viliborom Sinčićem, Vladimirom Palfi i Ivanom Pernarom, kaže kako je jasno tko je pravi šef - odnosno šefica Živog zida. No, on kaže, ostaje zastupnik Živog zida te da ga Sinčić, Pernar i Palfi ne mogu izbaciti jer za to nemaju dovoljno ruku u Glavnom odboru.

Sinčićeva životna partnerica Vladimira Palfi, je tvrdi ta koja upravlja Živim zidom dok je Sinčić samo dodaje, kultu ličnosti kojeg je mukotrpnim radom na terenu stvorilo na tisuće članova Živog zida.

Na samom početku razgovora Runtić koji prvi put ulazi u Sabor osvojivši mandat u 4. izbornoj jedinici, pozvao je Sinčića i Pernara da naprave izlist telefonskih poziva u posljednja dva tjedna i daju ga na uvid javnosti pa će se vidjeti tko govori istinu. Tvrdi da ga nitko nije kontaktirao niti ga obavijestio o sastancima.

"Ljudi se ubijaju na terenu da stvore kult ličnosti Vilibora Sinčića"

"No čak i da su me zvali na jučerašnji sastanak ne bi došao. Ja sam supredsjednik Živog zida, zašto bi išao na osnivačku skupštinu neke nove stranke koja se zove Živi zid Ivana Vilibora Sinčića. To mi je van pameti. Znam da postoji plan za osnivanje stranke već neko vrijeme, ali ne da se osnuje tri dana prije izbora. Nisam pravnik, ali nisam siguran da je u skladu sa zakonima da jedna osoba može biti predsjednik dvije stranke. A da članovi Glavnog odbora mogu biti članovi Glavnog odbora u dvije stranke.

Planovi su vezani uz događaje od prije par mjeseci. Postojala je bojazan ako Ministarstvo donese nepovoljnu odluku da ovaj Živi zid neće moći izaći na parlamentarne izbore pa se zato išlo u osnivanje. No Ministarstvo je donijelo odluku u korist Sinčića, ali je Ministarstvo ostavilo mogućnost da oni koji žele nešto reći mogu pokrenuti postupak na Upravnom sudu.

No ovaj Živi zid je mogao izaći i izašao je na parlamentarne izbore te ostvario puno veći uspjeh nego na prošlim pa ne vidim razloga da bi se osnivala nova stranka", rekao je Runtić dodajući kako su sinoć su krenuli s hajkom na njega putem društvenih mreža izjavama da ga je kupio HDZ i Vaso Brkić kako bi preuzeo i uništio Živi zid.

"Ja sam radio u istočnoj Hrvatskoj skoro 4 godine 24 sata na građenju Živog zida i da sam se preko noći odrekao svojih životnih načela pa to je nevjerojatno. Ja sam za to da se obrtnicima ne uzimaju jedina sredstva za rad, jedina nekretnina, da se domaća proizvodnja dovede u povoljniji položaj od uvozne robe. I sad oni tvrde da me kupio HDZ", kazao nam je Runtić.

Istaknuo ej kako nikad nisu imali kontrolu nad njim te da ga nisu mogli izbaciti iz Živog zida iako bi to sad voljeli. S druge strane, kaže, Vladimira Palfi je ta koja je iz Živog zida izbacila na stotine članova.

"Za sve koji su napustili Živi zid Pernar govori da su alkoholičari i luđaci"

"Svi koji su joj proturječili su izbačeni. Kad god bi nas napustio cijeli ogranak kao recimo u Bjelovaru, Virovitici, Splitu, Dubrovniku, uvijek bi dobio isti odgovor od Pernara. On bi mi tad rekao ma pusti ih, to su sve luđaci, narkomani, alkoholičari i bipolarne osobe. Uvijek isti odgovor. Ja se nisam slagao s njima i kad sam im se suprotstavio u kampanji skinuli su mi sve administratorske ovlasti. Nikad mi nisu dali uvid u financije stranke iako bi kao supredsjednik trebao imati takve ovlasti.

Glavni šef stranke je Vladimira Palfi. U Živom zidu se donese se odluka, odnosno donese je jedan od njih koji su visokopozicionirani bez da se odluka izglasavala na Glavnom odboru. Uvijek bi rekli, što se ti buniš ionako je Sinčić šef stranke. Bit će kako on kaže. Ne buni se ionako će njegova biti glavna. Kroz godine je građen njegov kult ličnosti. Aktivisti su se po terenu ubijali da bi se stvorio kult ličnosti Ivana Vilibora Sinčić. I sad on osniva Živi zid Ivana Vilibora Sinčića", kazao nam je Runtić.

Istaknuo je kako on u ovom trenu ostaje saborski zastupnik Živog zida koji će se držati programskih načela Živog zida, a ne kako kaže "anarhističkih svinjarija"

Radit će po svojoj savjesti i svojim načelima koja su kompatibilna s načelima Živog zida te ga tvrdi ne mogu preko noći pretvoriti u HDZ-ovca ili SDP-ovca.

Progovorio je i o načinu na kojeg je Živi zid vodio politiku odbijajući ići s nekim u koaliciju.

"Priča o tome da ideš na izbore da bi vječno sjedio u oporbi i onda govorio ništa ne valja, svi ste lopovi, samo sam ja najpametniji, e s tim se ne slažem. Na izbore izlaziš da nešto promijeniš. Čak i jedan saborski zastupnik može nešto promijeniti. Neću pristupiti SDP-u, HDZ-u ni MOST-u za kojeg Pernar kaže da su neoliberalna bagra.

Neću im pristupiti, ali s nekim stvarima se slažem s njima", rekao je Runtić.

"Palfi ucjenjuje"

Za Vladimiru Palfi kaže da provodi strahovladu te da viče do te mjere da susjedi zovu i pitaju što je.

"Često ucjenjuje. Ako ne prihvatiš što kaže letiš iz Živog zida. To može primjenjivati na članovima, na meni nije uspjela jer sam u Glavnom odboru i supredsjednik stranke. Sinčić je pred njom manji od makova zrna. Ne bi bio problem da je to u njihovoj osobnoj vezi, ali ne da šteti stranci. Ne možeš biti lider u stranci, predstavljati se kao predsjednik, a što nije već je supredsjednik, a onda ne možeš lupiti šakom o stol i reći dosta", rekao je Runtić.

Nadalje zaključuje kako će institucije morati ući u Živi zid i provjeriti financijsko stanje i promete po računima.

"Ovi odlaze u novi Živi zid Vilibora Sinčića pa se treba vidjeti jesu li ostavili kuću čistu jer ako nisu, ja prljavštinu neću preuzeti. Isto tako na nekim sam dokumentima vidio da sam potpisan iako nisam potpisivao. Tu sam se žalio pa je nastao pakao. Problem je i što je Sinčić je intelektualno potkapacitiran.

Nije dovoljno biti enciklopedist. On nema sposobnost shvatiti stvari u dubinu i širinu. On je načitan, ali na žalost teško on i ja možemo intelektualno raspravljati, pogotovo o društvenim procesima", kazao nam je na kraju Runtić.

Pokušali smo doći do Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Pernara, ali nam se nisu javljali na telefon.