Na tribini "Zbrinuta zlatna dob" predstavljena prava umirovljenika

V.V. | 26.8.2016. u 16:37h | Objavljeno u Aktualno

Interesni odbor umirovljenika Narodne stranke - REFORMISTI održao je u prostorijama 6. Mjesnog odbora Banfica tribinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi na temu „Zbrinuta zlatna dob“.

Umirovljenici su se na tribini upoznali s pravima i oblicima skrbi koje starije osobe mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi. Posebno se govorilo o mogućnostima smještaja u domove te psihičkoj pripremljenosti i predrasudima vezanima za odlazak u domove. Umirovljenici su se također upoznali i sa svim pravima i oblicima skrbi koje starije osobe mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi, s naglaskom na sve oblike novčanih pomoći, usluge i pomoći njege u kući te usluge savjetovanja i pomaganja.

Posebno je obrazložena i usluga dnevnog boravka kao oblika izvaninstitucionalne skrbi poludnevnog ili cjelodnevnog smještaja za starije pokretne ili teže pokretne osobe te one smanjenih psihofizičkih sposobnosti koje se nisu sposobne samostalno brinuti o sebi a sa ciljem sprječavanja preuranjene institucionalizacije i povećanja kvalitete života korisnika i njihovih obitelji.

Predavač na tribini bila je mag. soc. rada Vesna Vidović Oreški, dugogodišnja ravnateljica Doma umirovljenika u Varaždinu. Umirovljenicima se obratila i predsjednica Interesnog odbora umirovljenika Reformista Nevenka Kobal koja je najavila niz zanimljivih tribina i aktivnosti za umirovljenike.

U gradu Varaždinu danas živi preko 12.000 umirovljenika, dakle oko 25 % ukupnog stanovništva. Drugi iznimno važan podatak je da gotovo 1/3 umirovljenika i starijih osoba u gradu Varaždinu, a naročito žena iznad 65 godina, ne može zadovoljiti osnovne životne potrebe i živi na rubu siromaštva. Naše društvo ne vodi dovoljno brige o umirovljenicima. Kako bismo potaknuli sve na djelovanje u cilju poboljšanja kvalitete života umirovljenika i starijih osoba te posebno unapređenje položaja umirovljenika u gradu Varaždinu, osnovali smo prije više od godinu dana Interesni odbor umirovljenika. Odbor okuplja velik broj članova, a upravo je u završnoj fazi izrade posebni program za umirovljenike grada Varaždina koji će biti važan dio programa Reformista, kako na ovim parlamentarnim, tako i na lokalnim izborima sljedeće godine - istaknula je predsjednica Gradske organizacije Reformista Varaždin Natalija Martinčević.