FOTO: Bajkoviti Trakošćan u Noći muzeja oduševio mnogobrojne posjetitelje Foto: Mario Šamec

FOTO: Bajkoviti Trakošćan u Noći muzeja oduševio mnogobrojne posjetitelje

| 30.1.2016. u 08:09h | Objavljeno u Društvo

Dvor Trakošćan i ove je godine sudjelovao u tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji Noć muzeja.

U noćnom razgledavanju ovog bisera Hrvatskog zagorja u petak su uživali mnogobrojni posjetitelji svih dobi pa se već od samog početka manifestacije stvorila gužva na hodnicima i u dvoranama dvorca. Kako nam je između ostalog rekao Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan, program Noći muzeja u Trakošćanu uključuje obilazak stalnog postava dvorca, a organizirani su i dodatni programi kojima je cilj animirati što veći broj ljudi, u prvom redu djece.

Veliku pažnju najmlađih posjetitelja privukli su viteški konjanički oklopi u Viteškoj dvorani te zbirka oružja, a posebno veselje svim gostima pripremila je Turistička zajednica Trakošćan - Općina Bednja u dvorskoj kuhinji, gdje su se dijelili slasni "biciklini".

- "Biciklini" se rade od tijesta kakvo se nekad jeli naši stari - od pšeničnog brašna, crnog brašna, malo vode, soli i kvasac, i to je to. Dakako, na "bicikline" mažemo kosanu mast, svinjsku mast, bučino ulje ili maslac - pojasnila je Dijana Zagorščak, predsjednica TZ Trakošćan – Općina Bednja. Usto, domaćini su za goste kuhali vino i čaj, a u drugom dijelu kuhinje pripremali su se domaći, trakošćanski klipići koji su se potom pekli u originalnoj peći grofa Draškovića.

Osim stalnog postava muzeja, predstavljena je i izložba Kluba mladih filatelista "Trakošćan" te je održano predavanje "Što je filatelija?!". Prikazana je i dramsko-scenska igra o grofici Lujzi Erdödy, čiji je autor Tibor Martan, diplomirani etnolog i profesor pedagogije, ujedno i idejni začetnik i voditelj projekta "Grofica Lujza". Također, održana je i radionica izrade "grofičinih" ruža, "kinča" i jurjevskih vijenaca.

Nije nedostajalo ni ugostiteljske ponude pa se tako u dvorištu dvorca moglo popiti kuhano vino ili čaj, dok su u podnožju dvorca atmosferu, osim kuhanog vina i kobasica, zagrijavali i domaći "Kavaliri".

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...