Na plakatima kandidata za načelnika i zamjenika Općine Maruševec nacrtana nacistička obilježja

Varaždinske vijesti | 2.6.2017. u 18:32h | Objavljeno u Aktualno

Damir Šprem i Mario Klapša, kandidati koalicije HNS-SDP-HSU za načelnika i zamjenika načelnika, Državnom, Županijskom i Općinskom izbornom povjrenstvu, te MUP-u, PU varaždinskoj i GONG-u prijavili su nepravilnosti u izbornoj promidžbi. Navode da su kao kandidati za načelnika i zamjenika načelnika Općine Maruševec na uobičajenim mjestima i oglasnim pločama postavili veći broj promidžbenih plakata te im je jučer javljeno kako su oni na više desetaka lokacija namjerno uništeni.

marusevec 2

- Nepoznata je osoba crnom debelom olovkom, pretpostavljamo vodonepropusnim markerom, na našim predizbornim plakatima ostavila nacistička obilježja u vidu crnih brkova na liku kandidata, te jasno ispisala riječ „NACI“. U drugom dijelu naše općine, u naselju Novaki, naišli smo pak na potrgane i ukradene plakate kandidata za načelnika općine i kandidata za župana Predraga Štromara. Zanimljivo jest da na mjestima gdje se nalaze naši uništeni plakati, nalaze se i plakati protukandidata koji nisu taknuti, a nisu taknuti niti u drugim mjestima na području naše općine. Mi, kao kandidati za načelnika i zamjenika načelnika Općine Maruševec smatramo da svojim političkim djelovanjem, na što imamo pravo po Ustavu RH, ničim nismo izazvali ovakvo ponašanje i postupanje - ističu Šprem i Klapša.

Budući da je namjerno uništavanje izbornog materijala povreda općeg načela izborne promidžbe kandidata pod jednakim uvjetima s drugim kandidatima, zatražili su hitno reagiranje i očitovanje nadležnih tijela, a kako na oštećenim plakatima postoje elementi za kazneno djelo poticanja na mržnju mole i reakciju i djelovanje državnih institucija.

marusevec 3

- U cilju osiguravanja ravnopravnog položaja u izbornom procesu tražimo da svatko od naslovnih tijela poduzme nužne radnje u svrhu sprečavanja daljnjih takvih, očito organiziranih aktivnosti, kao i poduzimanje radnji u svrhu sankcioniranja njihovih počinitelja. S obzirom na okolnosti tj. blizinu drugog kruga izbora molimo za maksimalnu brzinu u postupanju - navode Šprem i Klapša.

marusevec 4

marusevec 5