Mostov saborski zastupnik R. Podolnjak podnio dva bitna amandmana za Varaždin i Sjever

Varaždinske vijesti | 11.11.2019. u 19:42h | Objavljeno u Aktualno

Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak amandmanima na državni proračun za sanaciju odlagališta bala u Brezju traži vraćanje izbrisanih 20 milijuna kuna te za sufinanciranje Sveučilišta Sjever 58 milijuna kuna, koliko tom sveučilištu po izračunu realno pripada.

Na prijedlog državnog proračuna za 2020. Mostov saborski zastupnik prof. dr. Robert Podolnjak podnio je dva bitna amandmana za Grad Varaždin i čitavu sjeverozapadnu Hrvatsku. O ta dva Podolnjakova amandmana Sabor će raspravljati u srijedu, a samo glasovanje predviđeno je u četvrtak 14. studenoga.

Prvim amandmanom, koji je od ogromne važnosti za Grad Varaždin i širu okolicu, u financijski plan Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ponovno bi se uvrstilo izbrisanih 20 milijuna kuna za sanaciju odlagališta Brezje. Naime, Robert Podolnjak je nakon višestruke provjere proračunskog dokumenta od nekoliko stotina stranica ustanovio da je nestala pozicija na kojoj je za 2019. bilo osigurano 20 milijuna kuna za sanaciju odlagališta bala u Brezju. U toj stavci za 2020. osigurano je 0 (nula) kuna! Jednako kao i u projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

- Znamo da ove godine nije sanirano odlagalište iz određenih razloga (pravni sporovi, sanacijski program), ali je moguće i potrebno očekivati da će Grad Varaždin i njegova tijela učiniti sve da do realizacije sanacije dođe u 2020. godini. Nije mi poznato iz kojeg je razloga novac za sanaciju odlagališta Brezje maknut iz financijskog plana, jer na saborskoj sjednici nije bilo nadležnog ministra koji bi odgovorio na moju raspravu. Gledajući prijedlog financijskog plana nisam uočio da bi ta sredstva bila prebačena na neku drugu poziciju. Zbog toga sam podnio amandman da se zadrži 20 milijuna kuna za sanaciju Brezja i u financijskom planu za 2020. - napominje saborski zastupnik Podolnjak, dodajući kako tu inicijativu bez iznimke trebaju podržati svi saborski zastupnici s područja Varaždinske županije.

Angažman svih saborskih zastupnika sjeverozapadne Hrvatske dr. Podolnjak očekuje i u svezi svog drugog amandmana - financiranja Sveučilišta Sjever. U raspravi o prijedlogu proračuna dr. Podolnjak je rekao da kada se analizira planiranu dodjelu sredstava za redovnu djelatnost osam hrvatskih sveučilišta, imajući pritom u vidu i broj studenata koji pohađaju određeno sveučilište, proizlazi da je Državni proračun za sva sveučilišta majka, a za jedno maćeha. I to za ono najmlađe, koje je posljednje osnovano - Sveučilište Sjever. To naše sveučilište naprosto nema isti tretman u financiranju svoje redovne djelatnosti kao ostala sveučilišta u RH.

Od ukupno cca 2,7 milijardi kuna, Sjever će dobiti manje od jedan posto tog iznosa, odnosno nešto više od 25 milijuna kuna. Najviše javnog novca, dobit će najveća sveučilišta u državi s najviše studenata: Zagreb, Rijeka, Osijek i Split. No kada je riječ o manjim sveučilištima, Sveučilište u Zadru, koje ima oko pet tisuća studenata, prema prijedlogu proračuna dobit će gotovo 118 milijuna kuna, odnosno 23.500 kuna po studentu. Sveučilištu u Puli s 3700 studenata ide 52 milijuna kuna, a Sveučilištu u Dubrovniku s 1600 studenata oko 46 milijuna kuna. Sveučilište Sjever koje ima 4100 studenata dobit će od Ministarstva tek nešto više 25 milijuna kuna, što je samo oko 6200 kuna po studentu. Dubrovniku, dakle, ide oko 29.000 kuna po studentu, a Sjeveru samo petina tog iznosa.

Pula dobiva više nego dvostruko sredstava od Sveučilišta Sjever, a ima 400 studenata manje. Dubrovnik dobiva također gotovo dvostruko više sredstva, a ima tri puta manje studenata, dok je Zadar, koji ima 1000 studenata više od Sveučilišta Sjever, dobio skoro četiri i po puta sredstava više od strane države i državnog proračuna od Sveučilišta Sjever.

- Gdje je tu proračunska logika? Gdje je tu pravičnost u raspodjeli sredstava - upozorio je Podolnjak, pitajući temeljem kakvih se kriterija u Ministarstvu predlagala takva raspodjela sredstava za redovno financiranje pojedinih sveučilišta.

- Očekujem odgovore na ta pitanja od Ministarstva znanosti, odnosno Vlade kao predlagatelja proračuna. Jedan zastupnik iz HDZ neki dan je izjavio da se kod izrade proračuna gleda ukupna slika financiranja nekog sveučilišta u koju ulaze svi rashodi i prihodi prema kojima Sveučilište Sjever posluje uspješnije od ostalih državnih sveučilišta zbog ostvarivanja vlastitih prihoda pa u tome vidi razloge zašto Sveučilištu Sjever nisu dodijeljena veća financijska sredstva. Ne mogu razumjeti logiku prema kojoj bi uspješnije sveučilište u smislu ostvarivanja vlastitih prihoda trebalo kažnjavati u odnosu na druga sveučilišta koja takve prihode nemaju - poručio je Podolnjak, izrazivši očekivanje da će se svi zastupnici izabrani na području koje pokriva Sveučilište Sjever založiti za povećanje proračunskih sredstava za to sveučilište.

Most nezavisnih lista očekuje od predlagatelja proračuna odgovor na pitanje zašto je jedno sveučilište diskriminirano u odnosu na ostala sveučilišta i to u toliko značajnoj mjeri. Napominjemo kako je apsolutno neshvatljivo da je Sveučilište Sjever tako diskriminirano, a ministrica znanosti je iz Varaždina.

- Zbog svega toga podnio sam amandman za redovno financiranje Sveučilišta Sjever i tražim da ono iznosi 57.901.012 kn, umjesto dosad predviđenih 25 milijuna, što je isti iznos po upisanom studentu koji dobiva Sveučilište u Puli. Sljedećih godina ta sredstva treba povećavati prema prosjeku koji dobivaju ostala sveučilišta prema broju studenata - istaknuo je Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak.