Mladi HNS-ovci apeliraju: Uključite se u STEM revoluciju

Varaždinske vijesti | 7.2.2017. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno

Mladi HNS-a Varaždinske županije uputili su poziv svim osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i udrugama koje rade s mladima iz Varaždinske županije da se uključe u takozvanu STEM revoluciju te da se prijave za uvođenje BBC micro:bit tehnologije.

- Varaždinska županija je prva u Hrvatskoj uvela nastavu u jednoj smjeni te se u Varaždinskoj županiji već deset godina provodi projekt Centara izvrsnosti, a učenici iz naše županije osvajaju nagrade u robotici. Baš zbog svega toga želimo da Varaždinska županija bude prva i u uvođenju STEM područja u nastavni plan i program!  Nažalost, naš obrazovni sustav zaustavio se negdje u prošlosti, a iako se kaska s reformom školstva, kao što se kaska i s prilagodbom nastavnog programa potrebama tržišta, ovo je prilika da se poboljša kvaliteta obrazovanja u školama - ističe Alen Grabar, predsjednik Mladih HNS-a Varaždinske županije.

Dodaje kako znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika omogućavaju prilagodbu digitalnim trendovima koji zahvaćaju svijet te da znanje iz tih područja povećava konkurentnost budućih kadrova u visokotehnološkim kompanijama iz Hrvatske i cijelog svijeta.

- Uvođenjem STEM-a zasigurno ćemo u budućnosti imati više Rimac Automobila, PhotoMath, Microblink, Nanobita, Bellabeata, Agrivija i sličnih poduzetnika koji svoj rad temelje na naprednim tehnologijama. Roditelji i učenici, potaknite svoje učitelje, profesore i ravnatelje škola da se uključe u ovaj projekt i da Varaždinska županija bude i u STEM-u bolja od drugih! - poručili su Mladi HNS-a.

Popis škola koje su se dosad uključile u ovu akciju dostupan je na OVOJ poveznici. Natječaj je otvoren do 10. veljače, a rezultati će biti objavljeni sredinom veljače na web stranici http://croatianmakers.hr/hr/naslovnica/.