Mladi HNS-a: Vladina (ne)vjerodostojna i sramotna politika nanosi štetu studentima

Varaždinske vijesti | 6.1.2017. u 09:39h | Objavljeno u Aktualno

Na izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, kojim se prag za oporezivanje studentskih zarada spušta s 50 tisuća na 15 tiuća kuna, reagirali su mladi HNS-a Varaždinske županije

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Ulaskom u 2017. godinu, aktualna Vlada RH otkriva sve adute svoje (ne)vjerodostojne politike, a ovaj put odlučili su kazniti studente.
Nakon prošlogodišnje odluke o zaustavljanju kurikularne reforme te uvođenju poreza na prvu nekretninu, čime se direktno otežava stjecanje vlastite nekretnine, a samim time i osnivanje novih, mladih obitelji, svjedoci smo „guranja ruku“ u već i tako osiromašene studentske džepove. 

Naime, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj posljednjoj sjednici donijela izmjenu Pravilnika o porezu na dohodak, a kojim se prag za oporezivanje studentskih zarada spušta sa 50.000 na 15.000 kuna godišnje. Podsjećamo Vladu HDZ-a i MOST-a da su svoju kampanju temeljili, među ostalim, i na obećanjima mladima te da su im bila puna usta upravo obrazovanja i natalitetne politike, a obećali su, podsjećamo, i kako neće smanjivati prag za oporezivanje studentskih zarada.

Prema istraživanju EUROSTUDENT V za Hrvatsku u 2014. god., uočen je vrlo velik broj studenata koji uz redovno studiranje i rade na privremenim ili stalnim poslovima. Primijećen je i kontinuirani porast broja studenata koji obavljaju plaćeni posao tijekom studija. Tako se studenti nižega socio-ekonomskog statusa te studenti koji ne primaju neki oblik financijske pomoći ubrajaju u skupine studenata koje najčešće obavljaju plaćene poslove tijekom studiranja.

Prema podacima iz 2014. god. 44% studenata obavljalo je neki plaćeni stalni ili povremeni posao tijekom semestra. S obzirom na studentski status, zaposleno je 27% studenata sa statusom redoviti studenti. Najvažniji financijski razlog zbog kojeg se studenti zapošljavaju su ukupni semestralni troškovi, a za studente u Hrvatskoj oni u prosjeku iznose 15.417 kn.

Kao što je vidljivo iz istraživanja, studenti koji zarade za samo jedan semestar, prelaze prag ne oporezivog dijela te su prisiljeni platiti porez od 24% i prirez, što je apsurd. Upravo zato su Mladi HNS-a još tijekom prošlog ljeta predstavili program vezan za studente. Podsjećamo da smo predlagali model stjecanja mirovinskog staža redovnih studenata koji su zaposleni preko posrednika. Cilj nam je bio da se još dodatno povećaju prava i povlastice studentima, a ova Vlada sad radi upravo suprotno.

Politika koju provodi Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem šalje jasnu poruku mladima, studentima te mladim obiteljima: - tko (VJERODOSTOJNO) preživi, pričat će!

Osuđujemo ovakvu politiku te se nadamo da će prevladati razum i da se neće više raditi na štetu onih na kojima ostaje naša budućnost!

Predsjednik ŽIOM-a HNS-a Varaždinske županije

Alen Grabar